Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι οθόνες βλάπτουν τα μάτια μας και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό

Στην πραγματικότητα αυτά είναι τα ενδεικτικά σημάδια της ξηροφθαλμίας, η οποία επηρεάζει -σύμφωνα με τις αναφορές- από το 5% έως το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και φυσικά τον τρόπο ζωής που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.


Μπορεί το μπλε φως της οθόνης να βλάψει τα μάτια μας;


Η επιφάνεια του ματιού αποτελείται από τα βλέφαρα, το δακρυϊκό φιλμ (το υγρό επίχρισμα του ματιού), τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Η υγεία τους συνδέεται με τη λειτουργία του ματιού και εάν κάποιο από αυτά επηρεαστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό στο μάτι.


Το δακρυϊκό φιλμ φροντίζει για την ενυδάτωση του ματιού και οποιαδήποτε ανισορροπία, οδηγεί σε ερεθισμό. Τα βλέφαρα, από την άλλη, είναι αυτά που κρατούν το δακρυϊκό φιλμ ισορροπημένο προστατεύοντας τους οφθαλμούς και λιπαίνοντας την επιφάνειά τους. Το να ανοιγοκλείνουμε λιγότερο συχνά τα βλέφαρά μας -κάτι που κάνουμε όταν κοιτάμε μια οθόνη- αποτρέπει τη σωστή κατανομή των ενυδατικών στοιχείων στην επιφάνεια του ματιού.


Οι οθόνες είναι, επίσης, μια πηγή φωτός, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του ματιού και κατ’ επέκταση τη μείωση των δακρύων. Ζώντας στην ψηφιακή εποχή, είναι απίστευτα εύκολο να υπερεκτεθούμε στις οθόνες. Τα περισσότερα περιβάλλοντα εργασίας περιλαμβάνουν οθόνες, η ρουτίνα μας συνδέεται με χαλάρωση μπροστά στην τηλεόραση στο τέλος της ημέρας και είναι όλο και πιο συνηθισμένο το scrolling στα τηλέφωνά μας. Αν και η μείωση του χρόνου οθόνης είναι αδύνατη σε ορισμένες εργασίες, μπορούμε να μειώσουμε τον ερεθισμό και τα προβλήματα που προκαλούνται ακολουθώντας ορισμένες συστάσεις.


Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το μπλε φως προκαλεί βλάβη στα μάτια. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η εκτέλεση εργασιών σε κοντινή θέση, όπως η χρήση κινητών συσκευών, αλλά και ο χρόνος οθόνης μπορεί να αυξήσουν την καταπόνηση των ματιών ειδικά αν η χρήση γίνεται σε παρατεταμένες περιόδους.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

Emirates και Etihad διευρύνουν τη συνεργασία τους – Έρχεται μια «mega» αεροπορική εταιρεία στη Μέση Ανατολή;

admin

Στην 5η θέση με τους ελκυστικότερους εργοδότες στην Ελλάδα η ELPEN

admin

Ασφαλιστικές εισφορές: Γιατί αυξάνονται από το 2023, ποιους αφορά

admin

Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των εταιρειών ρεύματος – Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις

admin

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Πρότεινε €2,7 δισ. για την Ελλάδα – μέσω SURE – για την προστασία εργαζόμενων κι επιχειρήσεων

admin

Οικονομικά Αποτελέσματα Εθνικής Ασφαλιστικής 9μήνου 2021

admin

Κουρεμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία για να πάρουν αποζημιώσεις όσοι υπεκμισθώνουν ακίνητα

admin

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ακρίβεια

admin

Ακρίβεια στα καύσιμα: Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές της βενζίνης το Πάσχα

admin