Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικός προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 950 εκατ. στα Ταμεία το 2024 – Υποχωρεί η ανεργία

Πλεόνασμα 950 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εμφανίσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία το 2024 σύμφωνα με τον

κοινωνικό προϋπολογισμό

 λόγω της μείωσης της ανεργίας, που οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και σε πρόσθετα έσοδα λόγω ασφαλιστικών εισφορών.

Το πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι κατά 199 εκατ. ευρώ υψηλότερο από τα 751 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα είναι η αντίστοιχη επίδοση για τη φετινή χρονιά. Αν μάλιστα, προστεθεί η πορεία εσόδων και δαπανών συνολικά από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), τότε το πλεόνασμα μπορεί να φτάσει έως και το 1,15 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 89 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 1,06 δισ. ευρώ που προβλέπεται για φέτος.

Μάλιστα η αύξηση των εσόδων οδηγεί στον περιορισμό της κρατικής ενίσχυσης κατά 152 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ δε δείχνουν να περιορίζονται καθώς παραμένουν στο αστρονομικό ύψος των 46 δις. Οπότε και ο προϋπολογισμός προβλέπει μικρότερο όφελος από τις εισπράξεις που θα προκύψουν από το ΚΕΑΟ κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, για τη νέα χρονιά (1,32 δισ. ευρώ έσοδο για το 2023 και 1,23 δισ. ευρώ για το 2024).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δαπάνες όσον αφορά την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων. Οι δαπάνες των ταμείων εμφανίζονται αυξημένες αλλά με μικρότερο ρυθμό, κατά 672 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των 869 εκατ. ευρώ που θα είναι η επιβάρυνση που θα προκαλέσει η επιτάχυνση έκδοσης των κύριων συντάξεων αλλά και η αύξηση 3% που θα δοθεί στις συντάξεις το 2024.

Ειδικότερα, η πρόσθετη δαπάνη που θα επιφέρει στον ΕΦΚΑ αυτή η αύξηση (430 εκατ. ευρώ), δεν θα επηρεάσει τη θετική πορεία των Ασφαλιστικών Ταμείων, που εμφανίζουν πλεόνασμα λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Ωστόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ( που αφορά κρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ) έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα της Δημοσίας Υπηρεσίας Απασχόλησης . Σύμφωνα με την εκτίμηση που αναφέρεται στον προϋπολογισμό η ΔΥΠΑ αναμένεται το 2024 να καταγράψει έλλειμμα 248 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο κατά 188 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τη φετινή χρονιά. Ως εκ τούτου η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης θα λάβει κρατική ενίσχυση 629 εκατ. ευρώ.

Η ανεργία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη και το 2024 αναμένεται να υποχωρήσει στο 10.6% έναντι 11.2% το 2023.

Παράλληλα θα ανέλθουν στα 4,9 εκατ. οι απασχολούμενοι στη χώρα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που θα έχει καταγραφεί από το 1995, με το ρυθμό αύξησής τους να κινείται στο 0,9%, δηλαδή ηπιότερα από το 1,4% του 2023.

Την ίδια στιγμή, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιδοτήσει τον τομέα επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, με 207 εκατ. ευρώ. Αιτία είναι η λειτουργία του ΤΕΚΑ, που απορροφά ασφαλιστικές εισφορές από περίπου 300.000 νέους ασφαλισμένους, με συνέπεια να προκύπτει αυτή η «τρύπα» στην Κοινωνική Ασφάλιση, που θα καλυφθεί από την κρατική χρηματοδότηση.

Ειδήσεις σήμερα:Συνελήφθη ο «δράκος» των Εξαρχείων: Είναι 23χρονος Σύρος – Είχε καταδικαστεί για απόπειρα βιασμού στα ΓρεβενάΤο Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη ΧαμάςΞύλο από την αστυνομία στο «Μαρακανά» – Καθυστέρησε η σέντρα στο Βραζιλία-Αργεντινή – Δείτε βίντεο

Related posts

Με δορυφόρο θα παρακολουθεί η ΑΑΔΕ τα φορτηγά σε όλη την Ελλάδα

admin

Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων ΟΑΕΔ και Δώρου

admin

Άμεσες πρωτοβουλίες για το λιμάνι του Πειραιά ζητά η Διεθνής Ναυτική Ένωση με αφορμή τις απεργίες

admin

Φέρνει το Togg στην Ελλάδα ο Ερντογάν

admin

Χρηματιστήρια: Υποτονική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές – Θετικά πρόσημα στην Ασία

admin

Άμεσο το πλήγμα της επίθεσης του Ισραήλ στις αγορές – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Wall Street: Νέα πτώση για τους δείκτες με «βαρίδι» την τεχνολογία και εν αναμονή της Fed

admin

ΕΦΚΑ: Σε 333 ανέρχονται συνολικά οι πιστοποιημένοι ιδιώτες για τις εκκρεμείς συντάξεις

admin

Επιδότηση καυσίμων: Ανοιχτή από το Σάββατο για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα του Fuel Pass

admin