Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Όταν Τζομπς και Μπάφετ χάραζαν στρατηγικές για τη μετοχή της Apple

Κάποτε, πριν χρόνια, ο Γουόρεν Μπάφετ, μιλώντας στην εκπομπή “Squawk Box” του CNBC, είχε μοιραστεί τα μυστικά μιας συνομιλίας που είχε με τον Στιβ Τζομπς σχετικά με την οικονομική στρατηγική της Apple και η συζήτησή τους έχει ακόμη ενδιαφέρον γιατί ρίχνει φως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για μια από τις πέντε εταιρείες με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. 

Στο ένθετο “Ρωτήστε τον Γουόρεν”, ο Μπάφετ είχε πει: “Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Τζομπς γιατί είχαμε να μιλήσουμε καιρό. Μου είπε. Έχουμε πάρα πολλά μετρητά. Τι πρέπει να τα κάνουμε;” Οπότε εξετάσαμε τις διάφορες εναλλακτικές.”

Ο Τζομπς, που κατέστησε την Apple παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία, είχε επικοινωνήσει τότε με τον Μπάφετ για να του ζητήσει συμβουλές σχετικά με τις στρατηγικές διαχείρισης μετρητών της εταιρείας. Ο θρυλικός επενδυτής και πρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc., του περιέγραψε τις τέσσερις βασικές επιλογές που έχει μια εταιρεία για να διαχεριστεί τα μετρητά της: επαναγορές μετοχών, μερίσματα, εξαγορές ή διατήρησή τους.

Η πρόταση του Μπάφετ

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας ο Τζομπς  είχε αναγνωρίσει ότι η μετοχή της Apple ήταν υποτιμημένη, παρατήρηση που υποδείκνυε  ότι οι επαναγορές μετοχών θα μπορούσαν να είναι μια σοφή επιλογή γι’ αυτόν. Τελικά όμως αποφάσισε να μην προβεί σε καμία ενέργεια, διατηρώντας τα μετρητά της εταιρείας.

“Εξετάσαμε όλες τις εναλλακτικές. Μου είπε ότι δεν έβλεπε ευκαιρίες για μεγάλες εξαγορές που θα απαιτούσαν πολλά χρήματα”, είπε ο Μπάφετ. “Και μετά του έθεσα το ερώτημα. Εγώ θα χρησιμοποιούσα τα μετρητά μου για επαναγορές μετοχών αν πίστευα ότι η μετοχή μου ήταν υποτιμημένη. Πώς νιώθεις γι’ αυτό; Τα μετρητά ήταν 200 και κάτι. Μου είπε: νομίζω ότι η μετοχή μου είναι πολύ υποτιμημένη. Είπα: λοιπόν τι καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις με τα χρήματά σου;””.

Στον Τζομπς άρεσε να έχει μετρητά και τελικά αποφάσισε να τα κρατήσει. Ο Μπάφετ πρόσθεσε ότι ο Τζομπς ερμήνευσε τη συνομιλία τους ως ότι ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway επικύρωσε την δική του απόφαση να κρατήσει τα μετρητά. “Αργότερα έμαθα ότι είπε ότι συμφωνώ μαζί του να μην κάνει  τίποτα”, είπε ο Μπάφετ.

Ο τολμηρός Τιμ Κουκ

Η συζήτηση μεταξύ του Στιβ Τζομπς και του Γουόρεν Μπάφετ είναι χαρακτηριστική μιας συντηρητικής οικονομικής προσέγγισης που ερχόταν σε έντονη αντίθεση με τις τολμηρές ενέργειες του διαδόχου του Τζομπς, Τιμ Κουκ. 

Η θητεία του Κουκ στην Apple σημαδεύτηκε από επιθετικά προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την τελευταία δεκαετία, ποσό που ξεπερνά την κεφαλαιοποίηση μεγάλων εταιρειών όπως η Visa Inc., η JPMorgan Chase & Co. και η ExxonMobil Corp. Η πολιτική Κουκ συνδέθηκε με μια σταθερή δέσμευση της Apple στην επαναγορά ιδίων μετοχών. 

Κέρδη για τους μετόχους και τη Hathaway

Η στρατηγική επαναγοράς μετοχών της Apple ενίσχυσε την αξία των μετοχών της αλλά αύξησε και το μερίδιο της Berkshire Hathaway στην εταιρεία, παρά την έλλειψη πρόσθετων επενδύσεων. Η Berkshire Hathaway, που κατέχει σχεδόν το 6% της Apple, επωφελήθηκε από αυτές τις επαναγορές.

Ο Μπάφετ ενέκρινε δημοσίως τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών της της Apple, υπογραμμίζοντας ότι είχαν θετική επίδραση στη συμμετοχή της Berkshire και στο οικοσύστημα της Apple, στην επιστολή του το 2021 προς τους μετόχους.

Ενώ ο Τζομπς έδινε προτεραιότητα στη ρευστότητα, ο Κουκ χρησιμοποίησε την οικονομική ευρωστία της Apple για να διαχειριστεί ενεργά την κεφαλαιακή της δομή.

Αυτή η προσέγγιση εδραίωσε την ηγετική θέση της Apple στον τομέα της τεχνολογίας, προσφέροντας αξία τόσο στους μετόχους όσο και στο σύνολο των θεματοφυλάκων της εταιρείας. 

Related posts

Οργισμένη αντίδραση Ισραήλ: Η προσπάθεια Ερντογάν να υπερασπιστεί τη Χαμάς δεν θα αλλάξει αυτά που είδε ο κόσμος

admin

Πτώση-ρεκόρ για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία – Ελπίδες για τον πληθωρισμό

admin

Η ΕΕ δεν βλέπει “άμεσο κίνδυνο” από τυχόν διακοπή της προμήθειας ουρανίου από τον Νίγηρα

admin

Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ κατά ισραηλινής βάσης εναέριας επιτήρησης

admin

Ολλανδία: Συμπλοκή ψηφοφόρων για τις τουρκικές εκλογές

admin

Γερμανία: Η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στο Βερολίνο επισκιάζεται από τα γεγονότα στο Ισραήλ

admin

Αραβικός Σύνδεσμος: Η ισραηλινή κατοχή είναι μια “προσβολή στη δικαιοσύνη”

admin

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν Εβραίο έποικο στη Δυτική Όχθη

admin

Γαλλία: Επεισόδια στο Παρίσι σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση

admin