Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ κατά ισραηλινής βάσης εναέριας επιτήρησης

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών εναντίον βάσης εναέριας επιτήρησης του Ισραήλ, ως απάντηση για την πιο βαθιά έως τώρα επίθεση του ισραηλινού στρατού στο λιβανέζικο έδαφος, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν άμεσες αναφορές για απώλειες από την επίθεση.

Η βάση που έβαλε στο στόχαστρό της η Χεζμπολάχ είναι η ίδια που είχε πλήξει σε προηγούμενες επιθέσεις της. Δεν υπήρξαν όμως άλλες ενδείξεις για ευρύτερα αντίποινα από την οργάνωση.

Η επίθεση ακολούθησε το πλήγμα που εξαπέλυσαν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στην κοιλάδα Μπεκάα τη Δευτέρα, σε μια κλιμάκωση των διασυνοριακών συρράξεων που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στη Γάζα, ωθώντας την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση του Λιβάνου να απαντήσει με επιθέσεις ρουκετών τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το Ισραήλ είπε ότι έπληξε την αεράμυνα της Χεζμπολάχ στο Μπεκάα τη Δευτέρα ως απάντηση στην κατάρριψη ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, που η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι κατέρριψε με πύραυλο εδάφους-αέρος. Το ισραηλινό χτύπημα σκότωσε τουλάχιστον δύο μέλη της οργάνωσης, ανέφεραν πηγές του Λιβάνου.

Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 60 ρουκέτες τη Δευτέρα εναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν, ενώ σήμερα προέβη σε νέα επίθεση χωρίς όμως να αναφέρει πόσες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν.

Το πολιτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ Χασάν Φαντλάλα δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα πλήγματα του Ισραήλ στην Μπεκάα “δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση”.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αυξήσει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ σε περίπτωση πιθανής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα “μέχρι την πλήρη αποχώρηση της Χεζμπολάχ” από τα σύνορα.




Εν τω μεταξύ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο προέτρεψαν όλα τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Η ειρηνευτική αποστολή, UNIFIL, είπε ότι παρατηρεί μια “ανησυχητική διαφοροποίηση” στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις δύο πλευρές προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εντάσεις και να αποφευχθούν επικίνδυνες παρεξηγήσεις.

Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Joanna Wronecka απηύθυνε επίσης έκκληση για “αποκλιμάκωση”, λέγοντας ότι η “σταδιακή διεύρυνση της ανταλλαγής πυρών” αυξάνει τους κινδύνους μιας ευρύτερης ανάφλεξης.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, δύο πηγές εξοικειωμένες με τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ δήλωσαν στο Reuters ότι η οργάνωση θα σταματούσε τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, εάν η παλαιστινιακή οργάνωση και σύμμαχός της Χαμάς συμφωνούσε σε μια πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Γάζα – αλλά όχι φυσικά εάν οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τον Λίβανο.

Related posts

Ο Βούτσιτς απέτρεψε αναφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη σύνοδο Ουκρανίας-Ν/Α Ευρώπης

admin

Αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών εκδόθηκε από την Εσθονία στις ΗΠΑ

admin

Η κατάληψη της Αβντιίβκα από τη Ρωσία αναγκάζει τους ηλιωμένους κατοίκους κοντινών πόλεων να αναζητήσουν την ασφάλεια αλλού

admin

Μακρόν: Η Γαλλία θα αγωνιστεί εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας

admin

Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για να πλήξει “μη στρατιωτικούς στόχους”

admin

Η Γερμανία χαιρέτισε την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 4 Γερμανοϊσραηλινών

admin

Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα: Προσβλέπουμε σε περαιτέρω θετικές εξελίξεις για την υπόθεση Μπελέρη

admin

Τουρκία-εκλογές: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου σε αντιπαράθεση για την καταμέτρηση των ψήφων

admin

ΗΠΑ: Αινιγματική ανάρτηση Τραμπ για τον θάνατο του Ναβάλνι

admin