Image default
ALPHA BANK

Χρηματιστήριο: Οι 5+3 εισηγμένες που βγήκαν… χαμένες από τον Μάρτιο

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να παρέμεινε κοντά στα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, μην επιβεβαιώνοντας τους φόβους για έναν Μάρτη… γδάρτη, αλλά σίγουρα υπήρξαν ορισμένες εισηγμένες, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο έντονων ρευστοποιήσεων, χάνοντας σημαντικό έδαφος μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, για παράδειγμα, απώλεσε το 9% της αξίας της μέσα στον Μάρτιο, καθώς η επιβράδυνση της κερδοφορίας και η μεταβλητότητα στον κλάδο των μετάλλων φάνηκε ότι επηρέασαν την ψυχολογία των επενδυτών. Το αποτέλεσμα ήταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να περισταλεί κάτω των 740 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank κατέγραψε τη χειρότερη απόδοση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 5,5% μέσα στο προηγούμενο 30ήμερο. Μάλιστα, η απόσταση από το υψηλό έτους του 1,95 ευρώ αγγίζει πλέον το -9%.

Κοντά στο -9% υπολογίζεται η απόσταση από τα φετινά υψηλά του 1,79 ευρώ και στην περίπτωση της Alpha Bank, καθώς μέσα στον μήνα η μετοχή διολίσθησε κατά 5%.

Βέβαια, αμφότερες προέρχονται από ένα εξαιρετικό 12μηνο, το οποίο έχει προσφέρει αποδόσεις 50% και 45%, αντίστοιχα. Επομένως, μια στάση είναι… επιβεβλημένη.

Νίκος Βαρδινογιάννης: Υπεραξίες 120% σε μόλις 2,5 χρόνια

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Viohalco εμφάνισε απώλειες της τάξης του 7,5%, μην δίνοντας συνέχεια στο εξαιρετικό α’ δίμηνο του έτους και «ψαλιδίζοντας» τη μεταβολή του 2024 σε επίπεδα κάτω του 5%.

Τέλος, η μετοχή της Ελλάκτωρ, εν αναμονή των αποφάσεων για το φετινό μέρισμα, υποχώρησε κατά σχεδόν 3,5% μέσα στον Μάρτιο, επαναφέροντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 900 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στα μεσαία

Όσον αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Epsilon δέχθηκε βαρύ πλήγμα, διολισθαίνοντας κατά περίπου 7%. Η ζημιά από το περσινό λάθος στα stock options θα επιβαρύνει και φέτος τα οικονομικά αποτελέσματα με σχεδόν 400.000 ευρώ, ενώ η υψηλή αποτίμηση διευκόλυνε τους πωλητές να προχωρήσουν σε αρκετές ρευστοποιήσεις, παρά τη βελτιωμένη κερδοφορία στο 2023.

«Φρένο» στο ράλι πάτησε και η μετοχή της Intracom, η οποία απώλεσε σχεδόν 5,5% μέσα στον Μάρτιο. Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη το 85% στο 6μηνο και το 100% στο 12μηνο, μια μικρή αναδίπλωση είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ΑΒΑΞ, ο οποίος έχασε 3,5%. Όμως, τα κέρδη εξακολουθούν να αγγίζουν το 25% στο 6μηνο και το 115% στο 12μηνο.

Χρηματιστήριο: Οι 12 6 εισηγμένες που έκαναν… σπριντ τον Μάρτιο

Στο υπόλοιπο ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες στον μήνα -η κάθε μία για διαφορετικό λόγο- παρουσίασαν οι μετοχές των SATO, Alpha Αστικά Ακίνητα, Μπήτρος, Επίλεκτος, ΒΙΟΤΕΡ και Μουζάκης, οι οποίες απώλεσαν από 10% έως και 28%.

Οι μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τη μεγαλύτερη πτώση στον Μάρτιο

• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ -9%

• Epsilon -7%

• Viohalco -7,5%

• Intracom -5,5%

• Eurobank -5,5%

• Alpha Bank -5%

• ABAΞ -3,5%

• Ελλάκτωρ -3,5%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Alpha Bank: Στο 1 δισ. ευρώ τα νέα NPEs λόγω covid 19

admin

Alpha: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Orbit

admin

Alpha: Παράταση ως Παρασκευή για τις δεσμευτικές στο χαρτοφυλάκιο «Sky»

admin

Β. Ψάλτης: Δημιουργούμε μία νέα Alpha Bank για το Αύριο

admin

Δράσης κοινωνικής ευθύνης από την Alpha Bank

admin

Θετικό κλίμα στο Roadshow της Alpha Bank στο Λονδίνο

admin

Η Μαρία Ροντογιάννη νέα Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια στην Alpha Bank

admin

Δάνεια στη Ρουμανία βγάζει στο σφυρί η Alpha Bank

admin

Alpha: «Εύθραυστη» η ελληνική ανάκαμψη

admin