Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του α’ τριμήνου – Οι μετοχές με ράλι έως και 125%

Το 1/4 του 2024 έχει ήδη φύγει και ουδείς μπορεί να εκφράσει παράπονο για τις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 10%, ο τραπεζικός δείκτης 12,5% και ο «25άρης» 9,5%.

Την ίδια στιγμή, οι «Κασσάνδρες», οι οποίες προέβλεπαν διόρθωση εντός του Μαρτίου, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, με τους αγοραστές να απορροφούν με σχετική… άνεση τις όποιες κινήσεις ρευστοποίησης.

Κι αυτό, διότι μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους, η ελληνική αγορά κατάφερε να παρουσιάσει αρκετούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διεύρυνση των κεκτημένων και στην επαναφορά του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνταν από το μακρινό 2011 (1.434 μονάδες το υψηλό έτους).

Τα βασικά ορόσημα

Και όταν μιλάμε για πρωταγωνιστές, αναμφίβολα, η συζήτηση θα πρέπει να εστιάσει στην Τρ. Πειραιώς, η οποία τον Μάρτιο πέρασε πλήρως σε χέρια ιδιωτών, μετά την επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ. Τα έσοδα για το δημόσιο ανήλθαν σε 1,35 δισ. ευρώ, με τη διάθεση των μετοχών να λαμβάνει χώρα στην τιμή των 4 ευρώ. Κάπως έτσι, και σε συνδυασμό με την ισχυρή κερδοφορία του 2023, η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 21% στο α’ τρίμηνο, με την κεφαλαιοποίηση να φθάνει στα 4,8 δισ. ευρώ και τον μέσο ημερήσιο τζίρο να ξεπερνά τα 41 εκατ. ευρώ.

Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει, επίσης, στην εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ο οποίος «φούσκωσε» την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου κατά 2,5 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσέγγιση των ψυχολογικών ορίων των 100 δισ. ευρώ. Η Αρχική Δημόσια Προσφορά έγινε στα 8,2 ευρώ, με τον ΔΑΑ να αποδεικνύεται η 3η μεγαλύτερη IPO στη σύγχρονη ιστορία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Ορόσημο για τη φετινή πορεία αποτέλεσαν και τα δύο ομόλογα των Autohellas και Intralot, τα οποία στις αρχές του έτους εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην αγορά ομολόγων της Αθήνας. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το placement για το 5,8% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και την εξαγορά της Entersoft από τον Όμιλο Olympia, η οποία πυροδότησε ένα ευρύτερο re-rating στον τεχνολογικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, οι άκρως ικανοποιητικές ανακοινώσεις για την εταιρική κερδοφορία του 2023 ανάγκασαν τις διοικήσεις να ανοίξουν τα… ταμεία τους και να μοιράσουν χρήμα προς τους μετόχους. Έτσι, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η περίοδος δημοσίευσης της ετήσιας κερδοφορίας και χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος των τραπεζικών μερισμάτων, οι εισηγμένες έχουν ήδη γνωστοποιήσει διανομές αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2024.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Αυτό το κλίμα ευφορίας, το οποίο μπορεί εν μέρει να διαταράχθηκε από τη μη αναβάθμιση του -πάντα αυστηρού και φειδωλού- Moody’s σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τις εκτιμήσεις για πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης, αναμφίβολα συνέδραμε τα μέγιστα, ώστε οι εισηγμένες να συνεχίσουν την ανοδική πορεία και να φθάσουν σε νέα πολυετή υψηλά.

Από τα blue chips, για παράδειγμα, τη μεγαλύτερη άνοδο στο α’ τρίμηνο πέτυχε η μετοχή της Σαράντης (ράλι 40%), η οποία αξιοποίησε τις θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2024, αλλά και τις διαδοχικές αγορές από τους βασικούς μετόχους. Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 24ετίας (ράλι 28% στο α’ τρίμηνο), έχοντας «σαρώσει» στους διαγωνισμούς παραχώρησης του δημοσίου και αναμένοντας την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διατηρεί στην Τέρνα Ενεργειακή (ποσοστό 37%). Από την πλευρά της, η Titan Cement, με άνοδο 24% στο α’ τρίμηνο, βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2019 (26 ευρώ).

Τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Helleniq Energy), δε, άφησαν πίσω τη στασιμότητα του 2023 και πήραν… φόρα, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν πέριξ του 15%. Η Εθνική Τράπεζα, συγχρόνως, «πέταξε» στα υψηλά 8ετίας των 7,4 ευρώ, κερδίζοντας 15,5% και αναρριχόμενη στη 2η θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων (6,6 δισ. ευρώ). Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Coca – Cola, Eurobank και Aegean παρουσίασαν μεταβολή υψηλότερη του 10% στο α’ τρίμηνο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αναμφίβολα, το γεγονός της χρονιάς συνίσταται στην εξαγορά της Entersoft έναντι τιμήματος 8 ευρώ/μετοχή. Αυτό ώθησε τη μετοχή στο 23%, ενώ παρείχε στήριξη και σε άλλες μετοχές του κλάδου, όπως οι Epsilon ( 11% στο 2024). Η Κρι Κρι, επιπλέον, βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, φλερτάροντας ακόμα και με τα 12 ευρώ ( 22% στο 2024), ενώ η Intrakat συνέχισε τις υψηλές πτήσεις ( 18%), θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για ένταξη στον «25άρη» (κεφαλαιοποίηση 860 εκατ. ευρώ).

Στο υπόλοιπο ταμπλό, «πρωταγωνίστρια» του α’ τριμήνου αναδείχθηκε η Q&R, η οποία υπερδιπλασίασε την αξία της ( 125%), χάρη στο ευρύτερο rerating στον κλάδο της Πληροφορικής/Τεχνολογίας, αλλά και στην είσοδο νέων ισχυρών μετόχων. Τέλος, οι μετοχές των Moda Bagno – Sato – Εβροφάρμα – Κυριακούλης, η κάθε μία για ξεχωριστό λόγο, εκτοξεύθηκαν κατά τουλάχιστον 50%, φιγουράροντας στην κορυφή των φετινών επιδόσεων.

Οι καλύτερες φετινές επιδόσεις στην υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

• Σαράντης 40%

• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 28%

• Tιτάν 24%

• Εntersoft 23%

• Κρι – Κρι 22%

• Πειραιώς 21%

• Intrakat 18%

• Motor Oil 16%

• Εθνική 15,5%

• Ηelleniq Energy 14,5%

• Τέρνα Ενεργειακή 13,5%

• Coca – Cola 11,5%

• Dimand 11%

• Epsilon 11%

• Intralot 10,5%

• Εurobank 10,5%

• Aegean 10,5%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Aνοιξε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς

ad

Πειραιώς: Παραιτήθηκε από μέλος Δ.Σ. ο Γ. Γεωργακόπουλος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέο κατάστημα e-branch στη Γλυφάδα

admin

Το Ταμπλό του Χρηματιστήριου: Το εξωφρενικό ράλι των μικρών κατασκευαστικών και το discount σε ΔΕΗ & Πειραιώς

ad

«Του τάσιν του χρυσουμίλητουν»: Παραμύθια και μουσική από τη Μικρά Ασία στον Ταύρο

ad

Πειραιώς: Δωρεά υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία Αθήνας-Θεσσαλονίκης

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετική για Πειραιώς η πώληση του Amoeba

admin

Πειραιώς: Με Paulson βασικό επενδυτή μετά την αύξηση κεφαλαίου

admin

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στο «πράσινο», με ώθηση από τον 25άρη

ad