Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Με τραπεζική… φιέστα πλησίασε ξανά σε υψηλό 5 μηνών

Συνεχίζεται το ράλι στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

με την αγορά να συνεχίζει υψηλότερα στοχεύοντας πλέον στις 1.350 μονάδες δείχνοντας ότι πατά γερά… στο νέο έτος ενάντια στις όποιες πιέσεις και στο υποτονικό κλίμα των διεθνών αγορών, με τον

Γενικό Δείκτη

να πιάνει ενδοσυνεδριακά και τις 1.348,77 μονάδες, σε υψηλό πέντε μηνών. Υπενθυμίζουμε πως ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 1.345 μονάδες πέρυσι τον Ιούλιο (27/7/2023).


Ειδικότερα στο ταμπλό του ΧΑ στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 1.341,10 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,79%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 118 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,82%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,18%.





Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο 2,13% με πρωτοπόρο την ΕΤΕ και το 3,7%, μία «ανάσα» από τα 6,8 ευρώ, ακολούθησε η Eurobank στο 2,31% και η Alpha Bank στο 0,89%, ενώ η Πειραιώς, ενισχύθηκε κατά 0,29%, μετά την πετυχημένη έκδοση του ομολόγου Tier 2.






Οι μετοχές που ξεχώρισαν




Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (3,7%) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,88%), ΔΕΗ (1,24%), ΑΒΑΞ (2,35%)


Με πτώση κινήθηκαν οι εξής: Jumbo -2,91%, ΑΔΜΗΕ -1,55%, OTE -0,52%





Σε άλλα νέα, έκλεισε σήμερα το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι έντονο καθώς πρόσφεραν κεφάλαια που ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί τελικώς 500 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης μειώθηκε λόγω της υπερκάλυψης, και διαμορφώθηκε στο 7,375%. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση του τίτλου (IPTs) το τοποθετούσαν στην περιοχή του 7,75%.





Παραμένοντας στα τραπεζικά νέα, η Jefferies εκτιμά ότι οι ευνοϊκές εποχές θα συνεχιστούν για τις ελληνικές τράπεζες, παρά την ισχυρή υπεραπόδοση σε όλο το 2023 και συνεχίζει να βλέπει ανοδική πορεία στις τρέχουσες τιμές.


«Αναβαθμίζουμε την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς σε σύσταση αγοράς. Η αναβάθμιση θα συνεχιστεί μέχρι το 2024 στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, με την ΕΤΕ να είναι η κορυφαία επιλογή και προβλέπουμε μέσο περιθώριο ανόδου 40% σε όλες τις ελληνικές τράπεζες στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης», εξηγεί η Jefferies. Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 2,25 ευρώ για την Alpha Bank από 1,10 ευρώ προηγουμένως, στα 8,80 ευρώ για την Εθνική από 7,40 ευρώ προηγουμένως, στα 2,25 ευρώ για τη Eurobank από 1,70 ευρώ προηγουμένως και τέλος στα 4,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,10 ευρώ προηγουμένως. Η κορυφαία επιλογή μας είναι η Εθνική Τράπεζα λόγω των ανώτερων υποκείμενων μεγεθών της, του χαμηλότερου δείκτη NPE και του υψηλού επιπέδου CET1 που παρέχει επιλογές για τις αποδόσεις των μετόχων», τονίζει






Η εικόνα στις διεθνείς αγορές




Με άνοδο ξεκίνησαν οι συναλλαγές την Τρίτη στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, προσπαθώντας να ανακάμψουν από το αρνητικό ξεκίνημα του νέου έτους.





Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley «βλέπει« άνοδο 11% βλέπει για τις ευρωπαϊκές μετοχές τη φετινή χρονιά σε report στο οποίο αναφέρει ότι η κατάσταση φέτος θα είναι ‘Party like it’s 1995’. H ομάδα της επενδυτικής στρατηγικής προτείνει τιμή-στόχο στις 2.115 μονάδες για τον δείκτη MSCI Europe στα τέλη του τρέχοντος έτους, προβλέποντας συνολική απόδοση μαζί με τις μερισματικές αποδόσεις στο 16%.


«Ξεκινάμε την κάλυψη της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο εγχειρίδιο παιχνιδιού για τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα είναι ό,τι συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτός ο κύκλος μοιάζει περισσότερο με τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με ήπια προσγείωση στην οικονομία, σύμφωνα με τις απόψεις των παγκόσμιων οικονομολόγων μας. Οι ομοιότητες με το 1995 είναι εντυπωσιακές. Το πρόσφατο απότομο ράλι και η υποχώρηση εξελίσσονται, τόσο με τα εγχειρίδια του 1995, όσο και με τα manual της στροφής της Fed το 2019. Η υποχώρηση θα πρέπει να αποδειχθεί σύντομη», προβλέπει στη στρατηγική της για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών η Morgan Stanley.


Στο μέτωπο της Wall Street, οι επενδυτές διεθνώς αναμένουν αυτή την εβδομάδα την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών προκειμένου να αποκτήσουν μία πληρέστερη εικόνα σχετικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, απώλειες καταγράφουν την Τρίτη οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τη χθεσινή θετική συνεδρίαση και εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.





Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Θεσσαλονίκη: «Όταν βγήκε στα κανάλια ήξερα ότι αυτός έφαγε τη Γεωργία» λέει η πρώην σύζυγος του συντρόφου της





Αγία Παρασκευή: Για κακούργημα διώκονται οι ανήλικοι που επιτέθηκαν στον 14χρονο – Δίωξη και στους γονείς





The Crown αλά δανικά: Θυσιάστηκε ή εκβιάστηκε η αδελφή της Άννας-Μαρίας;







Related posts

Οι e-αποδείξεις που φέρνουν έξτρα έκπτωση φόρου

admin

Γιατί οι megarich ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια για μια κλασική Ferrari (pics + γραφήματα)

admin

Κορωνοϊός – Eurogroup: Συνέχεια στη δημοσιονομική στήριξη για να «επιστρέψουν» οι οικονομίες

admin

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 17 Νοεμβρίου

admin

Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ προκήρυξε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου 11,6 δισ. κυβικών μέτρων

admin

Ψηφιακή Μέριμνα 2: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του voucher 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού

admin

«Άλμα» στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία στην ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό αργό

admin

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων 25-39 ετών

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρεί οριστικά από τη Ρωσία η McDonald’s, ξεκίνησε την αναζήτηση αγοραστή

admin