Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή της ολοκλήρωσης του placement στην Πειραιώς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει αταλάντευτα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, παραμένοντας άνω των 1.430 μονάδων, παρά τις δικαιολογημένες προσπάθειες αφομοίωσης των κεκτημένων.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης μετρά σωρευτική άνοδο της τάξης του 11% από τις αρχές του 2024, καταφέρνοντας να απορροφά τους όποιους κραδασμούς και να «αντέχει» στις προσπάθειες κατοχύρωσης.

Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό το οφείλει στα επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία συνεχίζουν να παρέχουν αγοραστική ώθηση, χάρη στην «πλούσια» εγχώρια ειδησεογραφία και το σταθερά θετικό κλίμα στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, κάποια στιγμή η ελληνική αγορά θα χρειαστεί (επιτέλους) να διορθώσει, καθώς το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111), ήδη αγγίζει το άκρως εντυπωσιακό 30%.

Πάνος Γερμανός: Τα «χρυσά» deals ενός… σιωπηλού επιχειρηματία

Η προσοχή στην Πειραιώς

Η σημερινή συνεδρίαση, όπως είναι λογικό, είναι «αφιερωμένη» στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς στις 4.00 το απόγευμα κλείνει το βιβλίο των προσφορών για το 22% 5% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ζήτηση των επενδυτών είναι τεράστια, με αποτέλεσμα το βιβλίο να έχει ήδη υπερκαλυφθεί. Επομένως, αυτό που μένει να μάθουμε είναι το ακριβές ύψος διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ, το οποίο δύσκολα θα υπολείπεται των 3,8 ευρώ.

Μπαράζ εταιρικών μεγεθών

Από εκεί και πέρα, τα βλέμμα στρέφονται και στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, με τη σκυτάλη να περνά σήμερα στις διοικήσεις των Optima και Cenergy, ενώ αύριο ακολουθεί η D-DAY των τραπεζών, με τις ανακοινώσεις των Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank. Την ίδια ημέρα, μεγέθη θα γνωστοποιήσει και η Autohellas.

Όλα αυτά είναι σαφές ότι αναμένεται διατηρήσουν το «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να περιμένουν μια πρώτη επιβεβαίωση των προσδοκιών, οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί σχετικά με το βελτιωμένο ύψος των φετινών μερισμάτων.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το εν εξελίξει ράλι στον κλάδο της τεχνολογίας/πληροφορικής, το οποίο πυροδότησε η πρόσφατη εξαγορά της Entersoft από την Olympia Group σε αρκετά υψηλό αντίτιμο (8 ευρώ/μετοχή). Αυτή η εξέλιξη εύλογα «ανεβάζει» τις αποτιμήσεις και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου στο ταμπλό, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες καταγράψουν σημαντική άνοδο.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, προμηνύοντας ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση, εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street σημειώνουν ανεπαίσθητη άνοδο, μετά τις σημαντικές απώλειες που σημειώθηκαν χθες βράδυ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο Nasdaq να χάσει 270 μονάδες.

Τέλος, στην Ασία, τα κυριότερα χρηματιστήρια κατάφεραν να απορροφήσουν τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, με τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να ξεχωρίζει κοντά το 2%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Related posts

Εκδήλωση για τους απόφοιτους της e-Academy στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη

admin

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και ΕΚΠΑ

admin

Τι είπε για την Τράπεζα Πειραιώς ο Αλ. Πατέλης

ad

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στραμμένο σε Πειραιώς και εταιρικά μεγέθη

ad

Νέα αύξηση στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών προς την εγχώρια ναυτιλία

ad

Πειραιώς ΑΕΔΑΚ: Μέλος της πρωτοβουλίας PRI για υπεύθυνες επενδύσεις

admin

Πειραιώς: Πώς θα γίνουν αιτήσεις για διευκολύνσεις στις πληρωμές δόσεων

admin

Επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών η Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 2,5 φορές στο ελληνικό βιβλίο

admin