Image default
PIRAEUS BANK

Τράπεζα Πειραιώς: Το προφίλ των επενδυτών στο οποίο επιμένει το ΤΧΣ

Σήμερα λήγει η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς που διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο ποιοτικό στοιχείο των μετόχων και όχι στην υψηλότερη τιμή θα επιμείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως εξάλλου προβλέπεται από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο. Όπως αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως η έκδοση θα υπερκαλυφθεί σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχουν δύο είδη προσφοράς: Οι προσφορές από δυνητικούς μετόχους, funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που είναι μεγάλοι οίκοι ή και συνταξιοδοτικά ταμεία, και εκείνες που διενεργούνται από hedge funds με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και σκοπό το κέρδος.

Αυτές οι δεύτερες κατατίθενται στο ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών συνήθως σε υψηλότερα επίπεδα, προκειμένου να αποκτήσουν προτιμησιακό πλεονέκτημα έναντι της ποιότητας που προσφέρουν οι πρώτες. Οι πρώτες συνήθως κατατίθενται σε χαμηλότερα όρια της κλίμακας διακύμανσης.

Σε ό,τι αφορά τα hedge funds, συνήθως πολύ γρήγορα προχωρούν σε πώληση των μετοχών με στόχο τον προσπορισμό βραχυπρόθεσμων αποδόσεων.

Τράπεζα Πειραιώς: Απόλυτη επιτυχία στην αποεπένδυση του ΤΧΣ – Τα επόμενα βήματα

Η ζήτηση

Όπως όμως και να έχει, η ζήτηση της συγκεκριμένης έκδοσης περίπου εγγυάται πως η τιμή θα διαμορφωθεί αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό όριο της κλίμακας που είναι τα 3,70 ευρώ και κοντά σχετικώς στο υψηλό όριο αυτής που είναι τα 4 ευρώ. Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 4,1600 ευρώ με πτώση 1,38%, αφού πρώτα πέρασε απ’ το φράγμα των 4,202 ευρώ. Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν μια διψήφια υπερκάλυψη. Οι συνολικές προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ και περίπου οι μισές από αυτές προέρχονται από μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Έτσι λοιπόν αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η δυναμική της έκδοσης θα οδηγήσει την τιμή ίσως πάνω από τα 3,90 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη βαρύτητα δείχνει το Ταμείο στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί η έκδοση στο εσωτερικό. Εξ ου και πραγματοποιεί τηλεοπτική διαφήμιση της έκδοσης, όπως άλλωστε είχε πράξει και με την Εθνική. Υπενθυμίζεται πως η έκδοση κατά 85% αφορά τη διάθεση στο εξωτερικό και κατά 15% στο εσωτερικό. Μεγάλη σημασία επίσης αποδίδει η τράπεζα αυτήν τη φορά στο να ικανοποιηθούν κατά το δυνατόν οι ανάγκες των long term επενδυτών, τους οποίους το πιστωτικό ίδρυμα τους θέλει στο χαρτοφυλάκιό του.

Η συνέχεια

Η τιμή διαμορφώθηκε στη 0,80 φορά της ενσώματης λογιστικής αξίας της μετοχής γεγονός που την καθιστά φθηνότερη από την έκδοση της Εθνικής Τράπεζας. Ας σημειωθεί πως μετά το πέρας της συγκεκριμένης έκδοσης αναμένεται προς τον Ιούνιο να ακολουθήσει νέα έκδοση της Εθνικής με τη διάθεση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που κατέχει το Ταμείο. Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Related posts

Oι νέοι του Project Future εισέρχονται στην αγορά εργασίας

admin

Χρήστος Μεγάλου: Τα μέτρα της Τράπεζας Πειραιώς για τον COVID-19

admin

Στο σφυρί από την Πειραιώς το ξενοδοχείο “ερείπιο” Καβείρια Palace στην Λήμνο (pics&vid)

NEWSROOM

Στο cloud «ανεβαίνει» η Τράπεζα Πειραιώς

admin

Ηλεκτροκίνητα οχήματα με leasing από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Deal με Blantyre Capital για τη διαχείριση δανείων 200 εκατ. ευρώ

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στήριξη σε ΕΣΥ, ΕΛΕΠΑΠ και Παιδικά Χωριά SOS

admin

Πειραιώς: Πώς είδαν τέσσερις διεθνείς οίκοι τα αποτελέσματα

admin

Στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς η οριστική έκθεση ελέγχου της ΤτΕ

admin