Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Βλέπει και τις 1.430 μονάδες – Απόλυτη «πρωταγωνίστρια» η Πειραιώς

Νέες «κορυφές» δοκιμάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ψυχολογία της αγοράς παραμένει θετική, εν μέσω της αποεπένδυσης στην Πειραιώς, των ευοίωνων εταιρικών αποτελεσμάτων και των νέων επιχειρηματικών deals.

Ο Γενικός Δείκτης αναρριχάται σε νέα υψηλά 13 ετών, αφήνοντας πίσω τις 1.424 μονάδες και αρνούμενος να διορθώσει προς χαμηλότερα επίπεδα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, διευρύνει άνω του 10% τη συνολική μεταβολή μέσα στο 2024.

Το βλέμμα όλων, αναμφίβολα, είναι στραμμένο στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς μέσα σε ελάχιστα λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, επιτεύχθηκε πλήρης κάλυψη για το 22% 5% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, το deal πώλησης του 53% της Entersoft στην Olympia Group βελτιώνει αισθητά τις αποτιμήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας. Και μην ξεχνάμε τα θετικά οικονομικά μεγέθη, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να ανακοινώσει κέρδη 231 εκατ. ευρώ στο 2023 ( 37%), διανέμοντας επιπλέον μέρισμα 0,33 ευρώ/μετοχή.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 1.430,38 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.422,75 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.426,38 έως 1.437,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς σκαρφαλώνει στο 3% και τα 4,10 ευρώ, με την Entersοft να αναρριχάται άνω του 6% και να φθάνει στα 8 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα της προτεινόμενης πρότασης της Olympia για το 53%. Από εκεί και πέρα, ο ΔΑΑ ενισχύεται κατά 1%, ενώ Mytilineos – OTE – Alpha αυξάνονται έως 2%.

Χρηματιστήριο: Το deal με την Olympia «απογειώνει» την Entersoft με εκρηκτικό τζίρο

«Πρωταγωνίστρια» η Πειραιώς

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται στο 1,17% και τις 1.253 μονάδες, με την Πειραιώς να «πρωταγωνιστεί» στο 3,11% και τα 4,11 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021. Μάλιστα, ο τζίρος της τράπεζας ήδη ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο 1,83% και το 1,753 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο 0,47% και τα 7,244 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο 0,29% και το 1,916 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ( 0,69% και 3.478 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνεται στο 1,68% και τα 13,9 ευρώ, με τις μετοχές των Motor Oil, Autohellas και Mytilineos να έπονται στο 1%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest και Viohalcο κερδίζουν από 0,5%. Από την άλλη πλευρά, Helleniq Energy και Τιτάν διορθώνουν από τα πρόσφατα υψηλά, με αποτέλεσμα να χάνουν τουλάχιστον 1%. Το ίδιο συμβαίνει και στη ΕΥΔΑΠ, η οποία αναδιπλώνεται στα 5,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ( 0,50% και 2.448 μονάδες), η μετοχή της Enterosft ξεχωρίζει στο 6,6% και τα 8,02 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το deal πώλησης του 53% στην Olympia Group στην τιμή των 8 ευρώ. Η εξαγορά βελτιώνει και τις αποτιμήσεις των Epsilon – Profile, οι οποίες διευρύνονται κατά 2,7% και 2,5%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι μετοχές των Αλουμύλ και Πλαστικά Θράκης αυξάνονται κατά 1%. Αντίθετα, οι ΕΥΑΘ, Fourlis και Dimand υποχωρούν κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,7 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου και τα… 6 δεδομένα

Μπαράζ εξελίξεων στο Χ.Α.

«Γεμάτη» θεωρείται η ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το πρωί στις 10.00 ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όπως είναι λογικό μαγνητίζει το ενδιαφέρον των περισσότερων επενδυτών.

Το placement, το οποίο αφορά το 22% 5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (δηλαδή το 27% που κατέχει το ΤΧΣ), πραγματοποιείται στο εύρος των 3,7 έως 4,0 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής (3,986 ευρώ). Το 85% θα καλυφθεί από ξένους, ενώ το 15% θα διανεμηθεί σε Έλληνες επενδυτές.

Και τα δύο βιβλία προσφορών θα κλείσουν στις 4.00 το απόγευμα της Τετάρτης, με τους αναλυτές να περιμένουν σημαντική υπερκάλυψη, η οποία θα φέρει ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό στα ταμεία του ΤΧΣ, ο οποίος είναι και ο πωλητής.

Εταιρικά μεγέθη

Πέραν της Πειραιώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας κέρδη της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους, έχει στραμμένο το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Σήμερα το πρωί, ενδεικτικά, οικονομικά μεγέθη για το 2023 ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώ εντός της ημέρας αποτελέσματα θα γνωστοποιήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Και στις δύο περιπτώσεις, η αγορά περιμένει τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους.

Μην ξεχνάμε δε, και τα εταιρικά deals, με την ελληνική αγορά να υποδέχεται ακόμη μία συμφωνία εξαγοράς, αυτή τη φορά της Entersοft από την Olympia Group (για το 53% των μετοχών). Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς και το comeback της Cenergy

Η βραχυπρόθεσμη τάση

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών διανύει μια περίοδο… «ταύρων». Ωστόσο, μια τυχόν διόρθωση θεωρείται και αναμενόμενη και λογική, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής κίνησης.

Και σε καμία περίπτωση, μια οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σήμα αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης, η οποία παραμένει θετική για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να εξακολουθούν να θέτουν ως μίνιμουμ στόχο για το 2024 την υπέρβαση των 1.500 μονάδων.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 496 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το /- 0,50%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν σταθερή, μετά τη χρονική παράταση της μειωμένης παραγωγής του OPEC. Τα συμβόλαια Brent την Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,36% και τα 83,2 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,51% και τα 79,5 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,21% και τα 2.091 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Άνοδος 300% στα κέρδη το β’ τρίμηνο

ad

Μεγάλου: Σε χρόνο ρεκόρ ο μετασχηματισμός της τράπεζας

admin

Χρ. Μεγάλου: Στόχος η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ξεπεράσει το 10%

admin

Ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων από την Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Στην Davidson Kempner ναυτιλιακά δάνεια 400 εκατ. ευρώ

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο νέο Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα του EIF

admin

Μεγάλου: Μειώνονται κατά 50 δισ. τα τραπεζικά NPLs ως το 2021

admin

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα σε Coca Cola και Πειραιώς

ad

Πειραιώς: Συμφωνία με Αποστόλου για συμμετοχή στην Κάρτα του Αγρότη

admin