Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιο profit taking και παραμονή πάνω από τις 1.430 μονάδες

Την παρουσία του κοντά στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών εξασφαλίζει το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση όπου οι επενδυτές έβγαλαν «άμυνες» και κράτησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.430 μονάδων.


Η κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν ελεγχόμενη και εύλογη, καθώς αφορούσε περισσότερο τίτλους που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΠΑΠ. Ωστόσο, με το γνώριμο rotation στους πρωταγωνιστές, το Χρηματιστήριο δεν απειλήθηκε από το profit taking και «απορρόφησε» τις πιέσεις στο ταμπλό.





Με ράλι άνω του 5% η Quest συνέχισε την ανοδική της πορεία, αγνοώντας το αρνητικό πρόσημο εδώ και επτά συνεδριάσεις. Η μετοχή έκλεισε πάνω από τα 6 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας στηρίγματα από το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ACS, θυγατρική του ομίλου.





Παράλληλα, η Quest επηρεάζεται θετικά και από την ευφορία που επικρατεί στον κλάδο της πληροφορικής μετά το deal της Entersoft με την Olympia Group του ομίλου Γερμανού. Σημειώνεται ότι ο τίτλος της Entersoft παρέμεινε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας «κλειδωμένος» στο ιστορικό υψηλό των 8 ευρώ, που είναι επίσης η τιμή στην οποία έκλεισε η συμφωνία.


Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει στραμμένη στη διάθεση του 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να παραμένει ανοιχτό μέχρι αύριο (6/3). Ο τραπεζικός τίτλος κινήθηκε διορθωτικά σήμερα, αν και παρέμεινε πάνω από τα 4 ευρώ, που αποτελεί την ανώτατη τιμή διάθεσης στο placement.





Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα. Πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ ήταν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, με το 20,1 εκατ. ευρώ των πακέτων να αφορά την Εθνική Τράπεζα.





Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο

Γενικός Δείκτης

υποχώρησε κατά 0,27% και έκλεισε στις 1.430,94 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.428 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 1.436 μονάδες. Τα κέρδη του Χρηματιστηρίου από τις αρχές του 2024 ξεπερνούν το 10,5%.


Η ατζέντα των ημερών


Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, με τα μηνύματα από την χθεσινή πρώτη μέρα να είναι άκρως ενθαρρυντικά. Οι προσφορές ξεπέρασαν με το «καλημέρα» τον στόχο του 1,3 δισ. ευρώ, για να ανέλθουν μέσα σε περίπου δύο ώρες στα 4 δισ. ευρώ, κλείνοντας εντέλει αρκετά παραπάνω. Σήμερα η διαδικασία συνεχίζεται με τις εγγραφές των Ελλήνων επενδυτών. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει το απόγευμα της Τετάρτης.





Related posts

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας – ΟΑΕΔ: Αιτήσεις μέχρι και τις 18 Μαρτίου

admin

Market Pass: Πώς θα λάβετε το μάξιμουμ της επιδότησης

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κίνδυνος πτώχευσης της Ρωσίας απομακρύνεται, τουλάχιστον για την ώρα

admin

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις

admin

Συντάξεις χηρείας: Έως €290 η αύξηση που θα δουν από σήμερα 7.444 δικαιούχοι

admin

Ρεύμα: Τι περιλαμβάνει το ενεργειακό πακέτο Σκρέκα που ανακοινώνεται σήμερα

admin

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την παράλληλη ασφάλιση

admin

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί από εμπορικά κέντρα μέχρι και… τηλεοπτικό κανάλι

admin

Trinity: Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό δαχτυλίδι που κλείνει 100 χρόνια

admin