Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης προς την αντιπολίτευση: «Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους servicers;»

Ως «ακραία μορφή βέρτιγκο» χαρακτήρισε τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

Κωστής Χατζηδάκης 

αναφορικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα δάνεια και τη προστασία των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» ανέφερε: «Είστε αντιπολίτευση σε ακραίας μορφής βέρτιγκο. Από την μια επισημαίνετε τα προβλήματα, από την άλλη καταψηφίζετε τις ρυθμίσεις που τα αντιμετωπίζουν. Από τη μια υπάρχει το νομοσχέδιο για τα δάνεια και την προστασία των ευάλωτων που προβλέπει οκτώ συγκεκριμένες βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών. Από την άλλη υπάρχουν μια σειρά από γκάφες, τυφλό κομματικό πάθος, πολιτικός ερασιτεχνισμός. Μια αντιπολίτευση σε σύγχυση».

Ο υπουργός έθεσε δε στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν στις ονομαστικές ψηφοφορίες θα καταψηφίσει τη σειρά θετικών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι:

1. Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε τις σχετικές θετικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τόνισε: «Εσείς θέλετε να αδιαφορήσουμε για τις τράπεζες και τους καταθέτες και να κάνουμε λαϊκισμό, όπως εσείς. Δεν θα ήμασταν τότε εντάξει απέναντι στο καθήκον μας που είναι η στήριξη της οικονομίας, γιατί ανάπτυξη με κατεστραμμένες τράπεζες δεν υπάρχει».

2. Θέσπιση για πρώτη φορά υποχρεώσεων ενημέρωσης τους servicers. «Θα καταψηφίσετε τη λειτουργία πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών μέχρι τις 31 Μαρτίου, για την οποία ενοχλούνται οι servicers; Θα καταψηφίσετε τα πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ και το κλείσιμο για όσους δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία; Κάποιοι από κομματικό φανατισμό δεν βλέπουν τι διαβάζουν. Αν καταψηφίσετε, να δω τι θα πείτε στους ανθρώπους που λέτε ότι υποστηρίζετε σήμερα».

3. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Θα καταψηφίσετε τη μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων στο 3%; Το μεγαλύτερο έως 28% κούρεμα του χρέους; Την υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τους ευάλωτους; Αν το κάνετε, θα βγω να πω ότι η αντιπολίτευση θέλει να επιβάλει υψηλοτέρα επιτόκια στους δανειολήπτες και να δώσει όλα τα περιθώρια στους servicers να συνεχίσουν τις αθέμιτες πρακτικές. Να δω αν είστε με τους δανειολήπτες ή τους servicers», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

4. Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων: «Πράγματι είναι μια εκκρεμότητα. Αλλά οι προβλέψεις σας ότι θα έρχονταν τα κοράκια να κατασπαράξουν τους δανειολήπτες δεν επαληθεύτηκαν. Κανένα κοράκι δεν ήρθε προφανώς γιατί οι ρυθμίσεις δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσες για τους επενδυτές. Και τώρα προσπαθούμε να προχωρήσει με εκπτώσεις στην τιμή αγοράς των ακινήτων από τις οποίες θα επωφελούνται και οι δανειολήπτες κατά την επαναγορά. Εσείς δεν θέλετε να έχουν έκπτωση οι δανειολήπτες;», σημείωσε ο υπουργός.

5. Παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα. Στόχος είναι να έρχεται νωρίτερα η δεύτερη ευκαιρία, ας μας πει κάποιος που είναι το πρόβλημα.

6. Διεύρυνση του πεδίου των εταιρειών παροχής πιστώσεων στα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Με τη ρύθμιση δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους καταναλωτές, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και με την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

7. Επέκταση του συστήματος IRIS για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ χωρίς προμήθεια, πρωτοβουλία που βοηθά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

8. Άμεση ανακοίνωση των παραβάσεων που διαπιστώνει η ΤτΕ και των ποινών που επιβάλλει. «Σε αυτό το σημείο συμφωνούμε, είμαι περίεργος να δω αν θα φύγετε από τη δική σας θέση», είπε ο υπουργός.

Διαβάστε περισσότερα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:



Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το τρίτο ελληνικό «πράσινο» νησί με ηλεκτρικά πλοιάρια να μεταφέρουν τους επισκέπτες




Επιμένει ο Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Ζήτημα νόμου η παραμονή τους στο Λονδίνο»

Τραγωδία στη Μεσσηνία – Νεκρή 41χρονη σε τροχαίο, πήγαινε το παιδί της στο σχολείο

Related posts

Market Pass – Παπαθανάσης: Την επόμενη εβδομάδα έρχεται το καλάθι – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

admin

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Pfizer «απογειώνει» τις αγορές – Εκρηκτική άνοδος +11,46% στο ΧΑ – Πάρτι στη Wall Street

admin

Επιδότηση παγίων δαπανών: Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου το πρόγραμμα, τι προβλέπει

admin

Γεωργιάδης: Δάνεια έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις – Αύριο το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους σε αναστολή

admin

Στη Βουλή η τροπολογία με τα μέτρα κατά της ακρίβειας και το βρεφικό γάλα

admin

Πετρέλαιο: Σε υψηλό έτους οι τιμές – Ανησυχία για τα αμερικανικά αποθέματα

admin

Τράπεζα της Ελλάδας: Άλμα 6,3 δισ. ευρώ στις καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο

admin

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: 40.368 εργαζόμενοι σε τράπεζες – σούπερ μάρκετ «κατέβασαν» την εφαρμογή

admin

Η Fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% έως 5,50%

admin