Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φ. Καραχάν: Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας είναι ανιψιός πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ και έσβησε τα social του

Η Τουρκία είδε τον πέμπτο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας (TCMB) να αποχωρεί σε ισάριθμα χρόνια, καθώς η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η πρώτη γυναίκα στον κορυφαίο αυτό ρόλο, παραιτήθηκε μετά από μόλις οκτώ μήνες στη θέση της.

Ανακοίνωσε την παραίτησή της αργά την Παρασκευή, στο απόηχο πρόσφατων ισχυρισμών για νεποτισμό που εμφανίστηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρισμούς που η Ερκάν, πρώην ανώτερο στέλεχος της Goldman Sachs, απέρριψε σθεναρά.

Ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προηγουμένως απολύσει διοικητές της TCMB που απέρριψαν την ανορθόδοξη θεωρία του, που λέει πως η διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού – που έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα οικονομική σκέψη – η Ερκάν, υπερασπιζόμενη τον εργοδότη της, επέρριψε ευθύνες για την κατρακύλα της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας, σε μια “μείζονα εκστρατεία δολοφονίας της φήμης”.

Ο αντικαταστάτης της, ο αναπληρωτής κυβερνήτης Φατίχ Καραχάν, συνιστά μια επιλογή που υποδεικνύει ότι η Τουρκία θα διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια υπό την επίβλεψη του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο, σηματοδότησαν μια ανάκαμψη από τις αντισυμβατικές πολιτικές του που σύμφωνα με τους οικονομολόγους βοήθησαν να πυροδοτηθεί μια νομισματική κρίση και ανέβασαν το κόστος ζωής, αφήνοντας τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά βασικά αγαθά.

Ποιος είναι ο Φατίχ Καραχάν;

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Φατίχ Καραχάν γεννήθηκε στο Εσκισεχίρ το 1982.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Τμήμα Μαθηματικών και Βιομηχανικής Μηχανικής το 2006. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 2012.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank το 2012 και υπηρέτησε ως Επικεφαλής Μελετών Εργασίας και Αγοράς Προϊόντων και σύμβουλος νομισματικής πολιτικής σε αυτό το ίδρυμα μέχρι το 2022.

Εργάζεται επίσης ως λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ άρχισε να εργάζεται ως ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon το 2022. Ο Καραχάν έγινε Chief Economist στην Amazon τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Καραχάν διορίστηκε Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στις 28 Ιουλίου 2023.

Τα… πραγματικά ατού και ο πανταχού παρών Μερτζάν

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που σου ανοίγουν πόρτες, ιδιαιτέρως αν είσαι στην Τουρκία και ακόμα καλύτερα, στο στρατοπεδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Φατίχ Καραχάν είναι ανιψιός του Μουράτ Μερτζάν, του βουλευτή από το Εσκισεχίρ και πρώην πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. 

Λέγεται επίσης ότι η μεγαλύτερη αδερφή του Μερτζάν και ο πατέρας του Καραχάν μεσολάβησαν ώστε να γνωριστεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Σιμσέκ.

Ήταν επίσης γνωστό ότι ο Μουράτ Μερτζάν, αντιπρόεδρος του AKP τότε, παρουσίασε τον Μεχμέτ Σιμσέκ στον Ερντογάν το 2007.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είναι γαμπρός του Μουράτ Μερτζάν. Ο Μπαϊρακτάρ παντρεύτηκε την κόρη του Μερτζάν, Σαϊντέ Σιμίν Μερτζάν το 2018 και ο Ερντογάν ήταν ο μάρτυρας στον γάμο του ζευγαριού.

Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί κάτι που επίσης προκαλεί ενδιαφέρον: Το γιατί ο Καραχάν, επί σειρά ετών σε θέσεις προβολής και με “προσεγμένα” υποτίθεται λόγια δημοσίως, έσβησε του λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσής του.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Πακιστάν: Αυτονομιστές επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Κινέζους πολίτες

admin

ΗΠΑ και Βρετανία ξεκίνησαν τις επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη

admin

ΗΠΑ: Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών “δεν αποκλείει” η Κίνα να επηρεάσει μέσω TikTok τις προεδρικές εκλογές

admin

Ρωσία: Συνελήφθη δικηγόρος του Ναβάλνι, έρευνες σε άλλους δυο δικηγόρους του

admin

Γερμανία – Κακοκαιρία: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις από το Μόναχο – Παραμένουν τα “μαζικά” προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

admin

Σιτηρά: Τελεσίγραφο τριών μηνών από Ρωσία σε ΟΗΕ για να επιστρέψει στις συνομιλίες

admin

Αρμενία: Ο Πασινιάν θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα με τον Αλίγιεφ και τον Πούτιν

admin

Ρωσία: Ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

admin

Ιαπωνία: Ετοιμάζεται να αποκαταστήσει προσεχώς τη χρηματοδότηση της UNRWA

admin