Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Μέτρα λιτότητας 3 δισ. ευρώ για να μπει φρένο στο χρέος

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας συμφώνησε να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με στόχο να βάλει “φρένο” στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο αποφάσισε περικοπή δαπανών κατά 1,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα μέσω αυξήσεων φόρων. Τα εν λόγω μέτρα έρχονται να προστεθούν στο πακέτο 6 δισ. ευρώ που περιελάμβανε το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και στοχεύουν στο να μειώσουν το χρέος της Φινλανδίας την επόμενη τετραετία.

“Λάβαμε βαριές αλλά αναγκαίες αποφάσεις, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά για τη Φινλανδία”, δήλωσε ο Όρπο.

Η δέσμη μέτρων προέκυψε μετά από διήμερες συνομιλίες των βασικών μελών του υπουργικού συμβουλίου, με την υπουργό Οικονομικών, Ρίκα Πούρα να παρουσιάζει το σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την κ Πούρα, το πακέτο λιτότητας θα μειώσει το ποσοστό του ελλείμματος της Φινλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2025.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στα 10,8 δισ. ευρώ το 2025, δηλαδή κατά 2,1 δισ. ευρώ λιγότερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί για φέτος. Το επόμενο έτος, το δημόσιο χρέος της Φινλανδίας προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 180 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 62% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σκανδιναβική χώρα παρουσιάζει διαδοχικά δημοσιονομικά ελλείμματα από το 2008.

Related posts

Η Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ “στηρίζει” Fed για τα επιτόκια, με έναν αστερίσκο

admin

Αμπάς σε Μπλίνκεν: Η αδικία ωθει τη σύγκρουση με το Ισραήλ

admin

Νετανιάχου: H Παλαιστινιακή Αρχή όπως είναι σήμερα δεν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της Γάζας – Τι είπε για τους ομήρους

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση διακοπής των δεσμών της με την Κίνα

admin

Ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στην Ουγγαρία διαμαρτύρεται για τον χάρτη της “ρωσικής Κριμαίας”

admin

Ο Βίκτορ Αφζάλοφ διορίστηκε διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας

admin

Λίβανος: Τουλάχιστον πέντε άμαχοι νεκροί σε ισραηλινή επίθεση με στόχο ένα σπίτι

admin

Η Ρωσία είναι “ανίκητη”, λέει ο Πούτιν σε μαθητές την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς

admin

Γερμανία: Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τη στήριξη της Ουκρανίας τόνισαν οι ηγέτες του “Τριγώνου της Βαϊμάρης”

admin