Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φθορά της κυβέρνησης «δείχνουν» δύο νέες δημοσκοπήσεις

Δύο νέες δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, με παρεμφερή αποτελέσματα – με τις τρεις της χθεσινής (28/9) ημέρας  – τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Εν ολίγοις, το βασικό συμπέρασμα παραμένει το ίδιο και τα μηνύματα στα δύο πρώτα κόμματα ανησυχητικά για τους αρχηγούς τους – δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο του πρώτου τριμήνου και αποτυχία του «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλή δημοτικότητα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει πείσει ακόμα ούτε για τις προθέσεις του, ούτε και για τις ικανότητές του.

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι πολίτες, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η Alco για τον ALPHA, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τους τρεις πρώτους μήνες της νέας της θητείας, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.

Το 64% λέει ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί

Στη μέτρηση παρουσιάστηκαν, και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι συσπειρώσεις των κομμάτων.

Όπως φαίνεται στην κάρτα, οι μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά χαμηλές, ενώ οι περισσότεροι – συγκριτικά με ΝΔ (3%), ΠΑΣΟΚ (3%), ΚΚΕ (4%) – προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας (5%) και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 25% δηλώνει «άλλο» κόμμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, εξίσου λίγοι είναι και όσοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάνε σε άλλα κόμματα, με τους περισσότερους (5%) να μετακινούνται προς το ΚΚΕ.

Πιο συσπειρωμένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (90%) όπως πάντα, ενώ… αρνητικά εντυπωσιακή είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών (82%) παρά τις τραγελαφικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και την απροκάλυπτη σχέση με τον καταδικασμένο νεοναζί Κασιδιάρη.

Η ΝΔ καταγράφει υψηλή συσπείρωση (79%), ακολουθεί από κοντά το ΠΑΣΟΚ (77%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πιο χαμηλή με 67% και βρίσκεται κάτω και από κόμματα όπως η Νίκη ή το εκτός Βουλής ΜέΡΑ25.

Θετική γνώμη (79%) έχουν οι ψηφορόροι του ΠΑΣΟΚ για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ακόμα περισσότερες είναι οι θετικές γνώμες (90%) των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 58% «βλέπει» θετικά τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αρνητική γνώμη έχει το 19%.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 23% μάλλον δεν το… συνυπήρε το «φαινόμενο Κασσελάκης» και προτίμησε να μην εκφέρει γνώμη ακόμα.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας για το κυβερνητικό έργο τους πρώτους τρεις μήνες, σε σχέση με την πρώτη τετραετία, καθώς το 38% απαντά ότι η απόδοσή της είναι χειρότερη και το 24% το ίδιο κακή.

Κατά συνέπεια, δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι σε ποσοστό 46%, λίγο ικανοποιηένοι κατά 28%, μόνο 3% των ερωτηθέντων απαντούν πως είναι πολύ ικανοποιημένοι και αρκετά το 21%.

Το 64%, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία, πιστεύει ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί και το 25% ότι λειτουργεί.

MRB: Στις 16 μονάδες η διαφορά – Δεν «τραβάει» ο Κασσελάκης

Σημαντικό προβάδισμα της τάξης των 16,3 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι θεωρούν ως κακή εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του, ενώ αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση για το θέμα των φυσικών καταστροφών.

Το 61,1% εκτιμά πως δεν θα μπορέσει ο Κασσελάκης να διατηρήσει την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η ακρίβεια, με τις φυσικές καταστροφές να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση και την ανάπτυξη να βρίσκεται στη δεύτερη.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 5,7%, το κόμμα Νίκη 3,1%, ενώ οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας μένουν εκτός Βουλής. Την ίδια στιγμή, στο 21,4% κινείται η αδιευκρίνιστη ψήφος.


Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων πλησιάζουν αυτά των εθνικών εκλογών με αυξομειώσεις και καθορίζονται ως εξής:

Η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3, το ΠΑΣΟΚ 12,1, το ΚΚΕ 9%, η Ελληνική Λύση 7,3, η Νίκη 3,9, οι Σπαρτιάτες 3,3 και η Πλεύση Ελευθερίας μένει οριακά εκτός κοινοβουλίου με 2,9%.


Δημοφιλέστερος ο Μητσοτάκης, τέταρτος ο Κασσελάκης

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37,5%, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 31,4%.

Τρίτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 22,3%, με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη να έρχεται τέταρτος με 18,1%.

Παρ’ όλα αυτά, απαισιοδοξία και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην κοινωνία, με το 57,7% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε αρκετά ή πολύ άσχημα, την ώρα που το 19,7% θεωρεί πως η πορεία της χώρας είναι σε καλή ή πολύ καλή κατεύθυνση.

Το 56,2% απαντά πως αισθάνεται απογοήτευση, το 36,1% οργή, το 33,9% φόβο, το 26,1% ελπίδα, το 11,8% σιγουριά και το 10,9% υπερηφάνεια.

Αρνητική η πλειοψηφία στην εκλογή Κασσελάκη

Το 48,3% απαντά πως αποτελεί αρνητική εξέλιξη η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 34,2% απαντά πως είναι θετική.

Το 69,3% απαντά πως δεν θα ψήφιζε τον Στέφανο Κασσελάκη για πρωθυπουργό, ενώ το 21,8% θα τον ψήφιζε.

Επιπλέον, το 61,1% εκτιμά πως δεν θα μπορέσει ο κ. Κασσελάκης να διατηρήσει την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 27,9% απαντά πως δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το κόμμα ενωμένο.

Το 56% πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση, με το 32,3% να υποστηρίζει το αντίθετο.

Τέλος, το 57,4% απαντά πως δεν θα μπορέσει να κερδίσει στις επόμενες εκλογές, ενώ το 28,7% εκτιμά ότι θα επικρατήσει.

Related posts

Power Pass: Επεκτείνεται και για τον Ιούνιο – Επίδομα επικινδυνότητας στους πυροσβέστες

admin

Δώρα Αυγέρη: «Τα πρώην μέλη που εγκαλούνταν αποχώρησαν μόνα τους από το κόμμα»

admin

Νέα Αριστερά: Η κοροϊδία του Μητσοτάκη στους αγρότες συνεχίζεται

admin

Κόντρα Γεωργιάδη-Πολάκη για τη Σία: «Αποκρουστικός, χρησιμοποιεί θέματα υγείας» – «Διεφθαρμένος ακροδεξιός»

admin

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών ίσως χειρότερος νόμος από τις «Πρέσπες», λέει πολιτευτής της ΝΔ

admin

Αποχώρηση Τσίπρα: Από την ασφάλεια της Αριστεράς στην ανασφάλεια της ακροδεξιάς εν αναμονή

admin

Με δύο λέξεις απαντά το Μαξίμου στην ομιλία Σαμαρά στη Βουλή

admin

Νίκη – Ελληνική Λύση: Καυγάς δεξιά της δεξιάς για «υποκομματίδια» και «χειρόγραφα του Ιησού»

admin

Η Μέρκελ ξαναγράφει την ιστορία της κρίσης

admin