Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ είναι αρκετά μακριά από τις μειώσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί λίγο χρόνο, πιθανώς μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, για να μπορέσει να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%, δήλωσε σε ολλανδική εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της σε κάθε μία από τις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις της στην προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει τις τιμές, αν και στην τελευταία συνεδρίαση έδειξε ότι σχεδιάζει να κάνει μια παύση τον Οκτώβριο. Οι αγορές πάντως περιμένουν η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ να είναι μείωση και όχι αύξηση των επιτοκίων, κάποια στιγμή στα μέσα του 2024, όπως αναφέρει το πρακτορείο. 

“Προσωπικά θα χρειαστώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μισθολογικές ρυθμίσεις για το 2024 και θα πρέπει να περιμένουμε την άνοιξη του επόμενου έτους προτού πολλές χώρες δημοσιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες”, σημειώνει ο Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad.

“Άρα θα περάσει αρκετός χρόνος για να μπορέσουμε να έχουμε υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2%”, επισημαίνει ο αξιωματούχος.  

Ο Λέιν δεν θέλησε μάλιστα να αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων στα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι αν υπάρξουν μεγάλα ή επίμονα πληθωριστικά σοκ στην οικονομία, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ανοιχτή στο να κάνει περισσότερα.

“Μόνο όταν θα είμαστε αρκετά σίγουροι για την επίτευξη αυτού του στόχου, μπορούμε να ομαλοποιήσουμε την πολιτική μας. Αλλά αυτό είναι αρκετά μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα”, σημειώνει.

Related posts

Μέτσολα: Στις πόλεις και τις περιφέρειες χτυπά η καρδιά της Ευρώπης

admin

Πούτιν: Η ουκρανική αντεπίθεση δεν διέσπασε τις ρωσικές άμυνες – Έχουμε “επαρκές απόθεμα” βομβών διασποράς

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για βομβαρδισμό του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη με πυραύλους Storm Shadow

admin

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μοραβιέτσκι

admin

“Εντοπίσαμε επιχειρησιακό αρχηγείο της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα”, λέει ο ισραηλινός στρατός

admin

Αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους “Javelin” θα αποκτήσει το Κόσοβο – Ανησυχία στο Βελιγράδι

admin

Ρωσία: Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για την κηδεία Ναβάλνι

admin

Μακρόν: Η ΕΕ βιώνει οξεία “αγροτική κρίση” – Πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων τους κανόνες αγροτικής πολιτικής

admin

UNRWA: Αν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότησή της, δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Γάζα μετά τον Φεβρουάριο

admin