Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Το αποτύπωμα των προτεραιοτήτων της πολιτικής Μητσοτάκη είναι έκδηλο στη Θεσσαλία

«Η κυβέρνηση όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη τηρώντας τις θεσμικές της υποχρεώσεις, αντί να αφήσει την πολιτεία αθωράκιστη απέναντι σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν επικαιροποίησε και δεν εφάρμοσε τα θεσμικά εργαλεία που της παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τα ζητήματα της ανθεκτικότητας της πολιτείας απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Για να τονίσει χαρακτηριστικά πως «το αποτύπωμα των προτεραιοτήτων της πολιτικής τού κ. Μητσοτάκη είναι έκδηλο σε αυτό που ζούμε στη Θεσσαλία».

«Η Πολιτεία αποδείχθηκε ανεπαρκής και στη διαχείριση του φαινομένου και στην πολιτική προστασία»

Εικόνες που αποτυπώνουν την τραγωδία που έζησαν και ζουν οι Θεσσαλοί

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε καθώς η χώρα ήταν χρεοκοπημένη, είχε καταφέρει να κάνει για πρώτη φορά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, το οποίο ήταν ευρωπαϊκή υποχρέωση», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», και προσέθεσε πως «τα ολοκλήρωσε το 2018, όπως και τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού το 2017 και τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων το 2016».

Επισήμανε ότι τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, «που έγιναν πρώτη φορά το 2018, έπρεπε να επικαιροποιηθούν το 2021 μαζί τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνοντας, μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έστειλε προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση της πολιτείας».

«Η Ευρώπη επισήμανε στον κύριο Μητσοτάκη το 2022 ότι δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Καθυστερήσεις και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, επίσης, πως η χώρα μας από το 2016, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα, «θέσπισε εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας και την προσαρμογή της στην κλιματική αλλαγή, από τα αντιπλημμυρικά και τα λιμενικά έργα μέχρι και τη διαχείριση του νερού στη γεωργία.

Και υπογράμμισε πως οι Περιφέρειες είχαν επίσης την υποχρέωση να εκπονήσουν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, «αλλά η περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το σχέδιο αυτό και η σχετική περιβαλλοντική μελέτη έχει πάρει παρατάσεις ήδη τρεις φορές και καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια».

«Οι μόνες μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη, ένα υπουργείο χωρίς οργανόγραμμα και ένας νόμος ανενεργός από το 2020»

«Αν είχαν ολοκληρωθεί τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αν είχαν επικαιροποιηθεί και εφαρμοστεί τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας , δηλαδή αν είχαν προχωρήσει αντιπλημμυρικά έργα προτεραιότητας, αλλά και τα λοιπά θεσμικά εργαλεία, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το φαινόμενο ήταν πράγματι ακραίο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Στάθηκε, επίσης, στις ενέργειες της Πολιτείας την ώρα της εκδήλωσης του φαινομένου: «Η Πολιτεία αποδείχθηκε ανεπαρκής και στη διαχείριση του φαινομένου και στην πολιτική προστασία, καθώς ενώ οι μετεωρολόγοι επισήμως είχαν προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα (1/9) για τους κινδύνους και στις 3/9 επίσημα ότι αναμένονται ακραία πλημμυρικά φαινόμενα επιπέδου 5. Όμως, η πολιτεία δεν προέβη σε κάποια ενέργεια προετοιμασίας, ενημέρωσης ή και εκκένωσης ακόμα και μέχρι την Πέμπτη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση άφησε την πολιτεία αθωράκιστη σε πυρκαγιές και πλημμύρες»

Για την πολιτική προστασία, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι αποτελεί επιστημονικό και θεσμικό εργαλείο και απαιτεί σχέδιο και στελέχωση, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται σχεδιασμός και προετοιμασία για το χειρότερο δυνατό σενάριο και εκπαίδευση του προσωπικού σε αυτό. Δυστυχώς, όμως, η πολιτική προστασία στερείται στελεχών τόσο στην περιφέρεια όσο και στους δήμους, όπως διαπίστωσα κατά την επίσκεψή μου στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου», όπως είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες του Δημόσιου μειώνει το δημόσιο κόστος, κάτι που αποδείχθηκε ότι είναι λάθος γιατί όταν το Δημόσιο είναι αδύναμο αδυνατίζει και η Πολιτεία και η οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Στον τομέα αυτό, οι μόνες μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ένα υπουργείο χωρίς οργανόγραμμα, ένας νόμος πολιτικής προστασίας που είναι ανενεργός από το 2020 και η απορρόφηση μόλις 0,5% για τα έργα πολιτικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τόνισε πως σε αυτές προστίθενται και οι πρόσφατες καταγγελίες για αντιπλημμυρικά έργα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Δηλαδή η επάρκεια της Πολιτείας και στη πρόληψη και στη διαχείριση είναι πάρα πολύ πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση άφησε την πολιτεία αθωράκιστη και στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες».

«Άργησε η παραίτηση Βαρβιτσιώτη»

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μετά τη δολοφονία του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι «έπρεπε να είχε αποπεμφθεί ο υπουργός την ίδια μέρα που έκανε αυτή την απαράδεκτη δήλωση, που εξίσωσε το θύμα με τους θύτες».

«Ακόμα και η στάση του κ. Μητσοτάκη ήταν πολύ καθυστερημένη, μετά από την κατακραυγή και αφού έκανε αποτίμηση της επικοινωνιακής ζημίας ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό», σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης ασκεί πολιτική με -π- μικρό, δηλαδή με μόνο κριτήριο το πολιτικό όφελος, το οποίο δεν συνδέεται μόνο με το ψηφοθηρικό αποτέλεσμα αλλά και με ποιους εξυπηρετεί η πολιτική του. Χρησιμοποιεί την επικοινωνία ως εργαλείο προς την επίτευξη του σκοπού του».

Κλείνοντας, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «αυτό που προέχει είναι να ορθοποδήσει η Θεσσαλία και γι’ αυτό κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι σήμερα εκεί, για να δούμε πώς θα λυθούν ζητήματα, πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι εκεί, να συζητήσουμε για τα θέματα υγείας, υδροδότησης, οικονομίας, αγροτικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της καταστροφής, γιατί η Θεσσαλία έχει πληγεί».

Related posts

Η εκδήλωση που προκαλεί αναταράξεις: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Τεμπονέρα

admin

Κοινά

admin

Ψήφος αποδήμων: Πεντακομματική στήριξη στο νομοσχέδιο

admin

Το κράτος δικαίου στη ζυγαριά της Μέτσολα

admin

Γάμος ομόφυλων: Αποχή αποφάσισε ο Πλεύρης – «Δεν μπορώ να ψηφίσω»

admin

Πίσω από τις κάμερες

admin

Η άνοιξη του Τσίπρα, οι διεθνείς επαφές και οι διεργασίες για το ίδρυμα

admin

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες – Βρίσκεται σε αδιέξοδο

admin

Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου

admin