Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο – Τα πακέτα της Πειραιώς «εκτόξευσαν» τον τζίρο

Στο «κόκκινο» ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης (7/3) στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής λόγω της πτώσης άνω του 2% που σημείωσε. Ο

Γενικός Δείκτης

οπισθοχώρησε κάτω από τις 1.430 μονάδες, αλλά διατήρησε απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα ρεκόρ.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,53% και έκλεισε στις 1.425,44 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.420,03 (χαμηλό ημέρας) και των 1.437,32 μονάδων (υψηλό ημέρας). Και σήμερα το Χρηματιστήριο βρήκε «συμμάχους», οι οποίοι απέτρεψαν μεγαλύτερη πτώση.





Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΓΔ έχει καταγράψει μόλις μία συνεδρίαση εντός του 2024 με απώλειες άνω του 1%. Επιπλέον, παραμένει πολύ κοντά στο υψηλό 13ετίας των 1.434,87 μονάδων. Αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο για τον ΓΔ είναι οι 1.437,28 μονάδες (19/4/2011). Τα κέρδη του Χ.Α. από τις αρχές του έτους συνεχίζουν να υπερβαίνουν το 10%.





Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αντίσταση που προέβαλαν σήμερα οι αγοραστές είχε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έκλεισε σε νέο υψηλό 24ετίας (Μάρτιος 2000), ξεπερνώντας το ορόσημο των 15 ευρώ.


Την τιμητική της είχε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς στον απόηχο του placement που ολοκληρώθηκε χθες και το οποίο «εκτίναξε» τις συναλλαγές σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι πέρασαν μέσω του Χ.Α. επτά πακέτα της Τράπεζας Πειραιώς (όλα στην τιμή των 4 ευρώ), συνολικής αξίας περίπου 1,08 δισ. ευρώ. Τα εν λόγω πακέτα αφορούσαν μετοχές που δίνονται σε όσους επενδυτές συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,333 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς να κάνει μεικτό τζίρο 1,213 δισ. ευρώ.





Σημειώνεται ότι η υπερκάλυψη ήταν εντυπωσιακή στη διαδικασία της πλήρους αποεπένδυσης (27%) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Πειραιώς και συγκεκριμένα «άγγιξε» τις 9 φορές στο ξένο και τις 4 στο ελληνικό βιβλίο προσφορών. Οι συνολικές προσφορές έφθασαν τα 10,7 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την κατανομή των μετοχών, 20% αναλογεί στους Έλληνες επενδυτές και 80% στους ξένους. Η τιμή διάθεσης των μετοχών «κλείδωσε» στο ανώτατο όριο των 4 ευρώ. Ποσό 1,35 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο.





Πριν την έναρξη των συναλλαγών, η Alpha Bank ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το 2023, καταγράφοντας ρεκόρ κερδοφορίας το δ’ τρίμηνο, ενώ η διοίκηση της τράπεζας κάνει λόγο για διανομή κερδών στους μετόχους πάνω από 1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2024-2026. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 780,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.


Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ακολουθούν τα ετήσια αποτελέσματα της Eurobank. Ο «κύκλος» των ανακοινώσεων από πλευράς συστημικών τραπεζών κλείνει με την Εθνική Τράπεζα στις 12 Μαρτίου. Πέρα από τα στοιχεία για την κερδοφορία, οι επενδυτές εστιάζουν στις ενημερώσεις για τα μερίσματα.






«Βυθίστηκαν» οι τράπεζες




Με ισχυρές απώλειες της τάξης των 36,23 μονάδων, ήτοι -2,86%, έκλεισε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης και διαμορφώθηκε στις 1.231,49 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα διολίσθησε 3,7% στα 7,03 ευρώ, η Alpha Bank κατέγραψε «βουτιά» -3,56% στο 1,7195 ευρώ και ακολούθησαν η Eurobank (-2,14% στο 1,896 ευρώ) και η Πειραιώς (-1,54% στα 4,1 ευρώ).





Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) υποχώρησε κατά 0,70% στις 3.450,45 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) έχασε 0,62% στις 2.436,82 μονάδες.






Η ατζέντα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, με την τιμή προσφοράς των μετοχών να «κλειδώνει» στο ανώτατο εύρος, ήτοι στα 4 ευρώ εκάστη. Το συνολικό ποσό στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο ανήλθε στα 10,7 δισ. ευρώ, με 9 φορές υπερκάλυψη στην ξένη προσφορά και περίπου 4 φορές στην ελληνική.


Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σήμερα ήταν η σειρά της Alpha Bank, η οποία προέβη σε ανακοινώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με τη διοίκηση της τράπεζας να κάνει λόγο για διανομή κερδών στους μετόχους πάνω από 1 δισ. ευρώ στην τριετία 2024-2026.





Την «σκυτάλη» από την Alpha Bank παίρνουν αργότερα σήμερα η Eurobank, η Viohalco, η Autohellas, η Attica Bank και η Intercontinental International. Την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν η Σαράντης (11/3), η Εθνική Τράπεζα, η Aegean, η Trade Estates (12/3), ο ΟΠΑΠ και η Titan (13/3).


Ψηλά στην επενδυτική ατζέντα βρίσκεται ο «χρησμός» της DBRS την ερχόμενη Παρασκευή (8/3), με τον καναδικό οίκο να είναι από τους πρώτους που έχουν δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο με τη

Moody’s

η οποία θα δημοσιεύσει την έκθεσή της μία εβδομάδα αργότερα (15/3). Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός που δεν έχει «ανεβάσει» την ελληνική οικονομία στο investment grade, διατηρώντας την στην κατηγορία junk. Πάντως, σε ένα… ορεκτικό σχετικά με το τι έρχεται, η Moody’s έδωσε χθες ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, κάνοντας λόγο για ισχυρές επιδόσεις και θετικές προοπτικές.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Οι αυστηροί κανόνες μιας κρουαζιέρας γυμνιστών και τι μπορεί να συμβεί αν τους παραβείς





Σόδομα και Γόμορρα με σεξ μοναχών και… δακρυσμένες εικόνες σε μοναστήρι στην Κύπρο





Ανατριχίλα με τρεις Αυστραλούς έφηβους που… χαλαρώνουν δίπλα στο κενό από τον 37ο όροφο – Δείτε βίντεο




















Related posts

Φόρουμ των Δελφών – Χατζηδάκης: Έρχονται νέες αλλαγές για τις εκκρεμείς συντάξεις

admin

Η καλλονή κόρη της Μόνικα Μπελούτσι και του Βενσάν Κασέλ σαρώνει τις πασαρέλες

admin

«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Οι επιδοτήσεις και τα κριτήρια υπαγωγής

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς και πόσο επηρεάζει τον εφοδιασμό πετρελαίου – «Καμπανάκι» για ελλείψεις στο ντίζελ τον χειμώνα

admin

Στεγνώνουν τα οινοποιεία: Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 60 ετών- «Καθίζηση» της οινοπαραγωγής

admin

H Κομισιόν ενέκρινε τη στήριξη των 120 εκατ. ευρώ προς την Aegean

admin

Δεκαετία υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων προβλέπει ο Γκίκας Χαρδούβελης

admin

Όλη η αλήθεια πίσω από τις «λαμπερές» ετικέτες: Πώς δημιουργείται η υψηλή ραπτική για την ελίτ

admin

Σε ανοδική τροχιά παραμένει η Wall Street – Νέα κέρδη για τους δείκτες

admin