Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%

Την πρώτη “παύση” των αυξήσεων επιτοκίων από όταν ξεκίνησε τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης, τον Δεκέμβριο του 2021, αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) διατηρώντας το κόστος δανεισμού στη χώρα στο επίπεδο του 5,25%.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις για την εν λόγω συνεδρίαση ήταν μοιρασμένες μετά από καιρό, ειδικά έπειτα από την απροσδόκητη επιβράδυνση που έδειξε ο πληθωρισμός στης χώρα στο 6,7%.

Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, καθώς 5 αξιωματούχοι της BoE τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος επιπέδου και 4 υπέρ μίας νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στο 5,5%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης νομισματικής πολιτικής, “υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις κάποιου αντίκτυπου της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην αγορά εργασίας και στη δυναμική της πραγματικής οικονομίας γενικότερα”.

Σύμφωνα με την BoE, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας αναμένεται πλέον ότι θα είναι ασθενέστερη από ό,τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα. Κάτι που αποτυπώθηκε στις ανανεωμένες προβλέψεις της για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, που τοποθετούν την ανάπτυξη στο μόλις 0,1% από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,4% τον Αύγουστο.

Στις τελευταίες τους εκτιμήσεις η Goldman Sachs και άλλες μεγάλες τράπεζες είχαν αρχίσει να απορρίπτουν την προηγούμενη πρόβλεψη για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων και τα πονταρίσματα των επενδυτών βρέθηκαν περίπου στο 50%, από το 20% που ήταν την Τρίτη πριν δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Related posts

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό

admin

Ναυάγιο σε μικρή απόσταση από την Λαμπεντούζα – Οκτώ αγνοούμενοι και 43 διασωθέντες

admin

Για “ισότιμο διεθνές καθεστώς” των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο ο Ερντογάν

admin

ΗΠΑ: Η μεταναστευτική κρίση “θα καταστρέψει” τη Νέα Υόρκη, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης

admin

Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά

admin

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ προειδοποιεί για “ποινικές ευθύνες” όταν παραβιάζονται δικαιώματα αμάχων

admin

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει στο Ισραήλ προθεσμία για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

admin

Οι μέτοχοι του 35% του διεθνές αεροδρομίου Χίθροου θα εκποιήσουν το μερίδιό τους από κοινού με τη Ferrovial

admin

Gazprom: Θα στείλει 42 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

admin