Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το ISIS-K σχεδιάζει επιθέσεις σε σουηδικά, ολλανδικά προξενεία, εκκλησίες, συναγωγές – Και πάλι η Τουρκία “στο κάδρο”

Τα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIL-K) να εξαπολύσουν επιθέσεις στα σουηδικά και ολλανδικά προξενεία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και σε πολλές εκκλησίες και συναγωγές, αποκαλύφθηκαν σε λεπτομερές κατηγορητήριο που συνέταξε η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστότοπος Artı Gerçek.

Σύμφωνα με το ειδικό ρεπορτάζ, το κατηγορητήριο αφορά τη σύλληψη και ομολογία ενός 45χρονου ηγέτη του ISIL-K İstanbul, που ταυτοποιήθηκε μόνο με τα αρχικά AC, υπήκοο Κιργιστάν με καταγωγή από το Τατζικιστάν. Ο Α.C. συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση πέρυσι και από τότε κρατείται.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι προγραμματισμένες επιθέσεις ήταν μια αντίδραση στο κάψιμο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τζαμί στη Στοκχόλμη τον Μάρτιο του 2023. Οι μαχητές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν βομβιστές αυτοκτονίας για τις επιθέσεις στο προξενείο και αναζητούσαν τρόπους να “αυξήσουν τους αριθμούς των θυμάτων”.

Ο AC περιέγραψε λεπτομερώς τις επιχειρήσεις του ISIL-K, αλλά και το πως χρησιμοποιείται η Τουρκία ως βάσης μετακίνησης μαχητών από την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία σε ζώνες συγκρούσεων στη Συρία και το Αφγανιστάν. Το κατηγορητήριο κατονομάζει συνολικά 18 υπόπτους, μεταξύ των οποίων άτομα από το Νταγκεστάν, το Τουρκμενιστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τον Τούρκο υπήκοο με τα αρχικά O.I..

Οι πράκτορες του ISIL-K φέρεται να χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του “νεκρού γράμματος” που χρησιμοποιείται συνήθως σε κύκλους κατασκοπείας και πληροφοριών για τη μεταφορά όπλων και εκρηκτικών. Το κατηγορητήριο περιγράφει πώς όπλα και εκρηκτικά που προορίζονταν για επιθέσεις στην Τουρκία και το Αφγανιστάν κρύφτηκαν σε προκαθορισμένες συντεταγμένες και θάφτηκαν.

Το πρώτο καθήκον του AC ήταν να διευκολύνει τη μεταφορά των Κεντροασιατών στη Συρία. Με οδηγίες του ISIL-K, μετακόμισε στην Τουρκία το 2015, χρησιμοποιώντας παράνομη διαδρομή μέσω του Ιράν. Στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε στην οργάνωση καταλυμάτων και πλαστών ταυτοτήτων για μαχητές του ISIL-K και στον συντονισμό της μεταφοράς τους σε ζώνες συγκρούσεων στο Αφγανιστάν.

Το κατηγορητήριο περιγράφει σχέδια για επίθεση στο σουηδικό προξενείο μετά το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη. Τρεις μαχητές του ISIL-K, δύο Τσετσένοι και ένας Αζέρος αναπτύχθηκαν για αυτή την επίθεση. Ανίχνευσαν την περιοχή γύρω από το προξενείο και σχεδίαζαν να παραβιάσουν την ασφάλεια και να χρησιμοποιήσουν χειροβομβίδες για να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων.

Εκτός από τα προξενεία, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει επίσης σχέδια για επιθέσεις σε εκκλησίες και συναγωγές κοντά στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ιδίως στην Αρμενική Καθολική Εκκλησία Surp Pirgic, τη Συναγωγή Neve Shalom και τη Συναγωγή των Ασκεναζί.

Οι δυσκολίες στην προμήθεια όπλων και εκρηκτικών για τις προγραμματισμένες επιθέσεις οδήγησαν σε εντάσεις μεταξύ του AC και της αφγανικής ηγεσίας του ISIL-K. Απογοητευμένος από την ιδεολογία του ISIL-K, ο AC αποφάσισε να γίνει πληροφοριοδότης. Επικοινώνησε με το προξενείο του Κιργιστάν στην Κωνσταντινούπολη και προσφέρθηκε να διαβιβάσει πληροφορίες στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα προστασία.

Μετά την ομολογία του, επικοινώνησαν με τον AC αξιωματούχοι ασφαλείας του Κιργιστάν, οι οποίοι υποσχέθηκαν να διευκολύνουν τη συνεργασία του με τις τουρκικές αρχές. Αυτό οδήγησε σε μια μυστική συνάντηση με έναν Κιργίζιο διπλωμάτη στο Μάλτεπε (Βρύας Βιθυνίας), κατά την οποία ο AC παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

Αφού οι ανώτεροί του στην ομάδα ISIL-K έγιναν ύποπτοι, ο AC πλησίασε τις αρχές και ζήτησε βοήθεια. Στη συνέχεια συνελήφθη και σήμερα περιμένει τη δίκη.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

ΕΕ: Συμφωνία για σχεδόν πλήρη κατάργηση πετρελαιοκίνητων φορτηγών και λεωφορείων ως το 2040

admin

Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο έφηβοι με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά

admin

Λίβανος: Κυανόκρανος του ΟΗΕ τραυματίστηκε στα σύνορα με το Ισραήλ

admin

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς

admin

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε drone που εκτόξευσαν οι Χούθι

admin

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε πύραυλο των Χούθι

admin

Ίδιοι μονομάχοι, οριακοί συσχετισμοί στις εκλογές των ΗΠΑ

admin

Γερμανία: Στο 4,3% ο ετήσιος πληθωρισμός, το χαμηλότερο από την εισβολή στην Ουκρανία

admin

Ερντογάν για Σουηδία: Να λάβει μέτρα για να επικυρώσουμε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

admin