Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ψυχολογικό όριο του 33,12%

Ο αγώνας της συσπείρωσης, ή ακριβέστερα της κινητοποίησης του ακροατηρίου που έδωσε στον Μητσοτάκη τη διπλή νίκη το 2023, θα απλωθεί ανά την επικράτεια με τον ίδιο στην πρώτη γραμμή. Φράσεις που απηύθυνε προ των εθνικών εκλογών επιστρέφουν στη ρητορική του («η κάλπη το πρωί της 9ης Ιουνίου θα είναι άδεια»), όπως επιστρέφει και το διακύβευμα της σταθερότητας μπροστά σε μια κάλπη που, παραδοσιακά, ευνοεί τα μηνύματα δυσφορίας ή/και την αδιαφορία. Στην προβολή διλημμάτων ο Μητσοτάκης βλέπει ίσως τη μοναδική ευκαιρία να… μαζέψει έγκαιρα το πιεστικό για την κυβέρνηση αρνητικό σκηνικό των τελευταίων μηνών, απευθυνόμενος στην εκλογική βάση της ΝΔ – παραδοσιακή και νεότερη. Μετά το… κακό προηγούμενο του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών τον περασμένο Οκτώβριο και υπό τον φόβο αντίστοιχων ή χειρότερων αιφνιδιασμών στην ευρωκάλπη, η ΝΔ δεν ορίζει δημόσια τον πήχη. Υπάρχει όμως σαφές ψυχολογικό όριο: η επίδοσή της στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 33,12% δηλαδή, το οποίο είχε οδηγήσει στη συνέχεια στο 39,85% της εθνικής κάλπης.

Οι γαλάζιοι χρειάζονται οπωσδήποτε το… 3 μπροστά από το ποσοστό και ιδανικά στοχεύουν στην εκλογή οκτώ ευρωβουλευτών. Το 40% του 2023 είναι εκτός σύγκρισης – ο Μητσοτάκης δικαιολογεί εμμέσως τις αναμενόμενες απώλειές του μιλώντας για την «απόσταση» που «πάντα υπάρχει» μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών – ωστόσο περιμένει και ο ίδιος ότι ένα αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερο θα εκπέμψει μήνυμα γαλάζιας αποσταθεροποίησης στην ολοκλήρωση μόλις ενός έτους στη δεύτερη θητεία. «Υπάρχει θυμός εκεί έξω…» παραδέχεται κομματικό στέλεχος, ενώ κυβερνητικός παράγοντας ομολογεί ότι απαιτείται δουλειά για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών που έχει «τραυματιστεί» από σειρά κυβερνητικών χειρισμών. Αυτοί άλλωστε σε επιμέρους θέματα έχουν ανατρέψει, λιγότερο ή περισσότερο, την εικόνα της πρώτης τετραετίας.

Δεν είναι μόνο το ποσοστό της πρωτιάς, είναι επιπλέον το εύρος της απόστασης από τους πολιτικούς αντιπάλους καθώς και το αν/ποια από τα μικρότερα κόμματα θα αναδειχθούν «κερδισμένοι», οι τρεις «αριθμοί» που θα βοηθήσουν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Και που μπορεί να απειλήσουν με κλυδωνισμούς το πρωθυπουργικό γραφείο και την Πειραιώς. Προσώρας οι αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι την κυβερνητική φθορά εισπράττουν κυρίως τα δεξιότερα της ΝΔ, με διαφορά ο Κυριάκος Βελόπουλος (το θετικό μομέντουμ πιστοποιεί η δημοσκοπική άνοδος της Ελληνικής Λύσης στην τέταρτη θέση) και η ζώνη των αναποφάσιστων.

Related posts

Σε ρόλο… Γκρίνμπεργκ

admin

Η αποχή Βορίδη από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια πλήγμα στην εικόνα Μητσοτάκη

admin

Ανδρουλάκης για πυρκαγιές: «Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν»

admin

Ψάχνει τον δρόμο της εξωστρέφειας

admin

Σβίγκου: Έκαναν το ΥΠΕΣ υποκατάστημα της ΝΔ – Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να προστατεύει την Κεραμέως

admin

Ελλάδα – Αίγυπτος: «Όχι» στην τουρκολιβυκή συμφωνία

admin

Χυδαία ανάρτηση για Κασσελάκη από υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο του Σγουρού

admin

Ολυμπιακός – Σαχτάρ: Τεράστια η σημασία αυτού του αγώνα, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

admin

Σακελλαροπούλου: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έβαλε τη σφραγίδα της μεγαλοφυΐας του σε όλο το μουσικό φάσμα

admin