Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «χρόνιο» ενδιαφέρον για το Smart Park και ο ρόλος της Trade Estates

Αδιάψευστη παρέμεινε η πληροφορία που κυκλοφόρησε και αφορά την πώληση του Smart Park, ιδιοκτησίας της Reds, του ομίλου Ελλάκτωρ, στην Trade Estates, του ομίλου Φουρλή, με τις δύο πλευρές να απαντούν «ουδέν σχόλιο» σε σχετικές ερωτήσεις του Εuro2day.gr.

Κατά πληροφορίες, η κινητικότητα με πιθανό ενδεχόμενο την πώληση του Smart Park στα Σπάτα (το οποίο διαχειρίζεται η Γυαλού Εμπορική AE, 100% θυγατρική της Reds) είχε ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο με περισσότερους ενδιαφερόμενους, ωστόσο η ανάκαμψη του συγκεκριμένου πόλου βρισκόταν ακόμη εν εξελίξει, και ως εκ τούτου και η δυναμική των αποδόσεων, καθώς και της αποτίμησής του, γεγονός που ενδεχομένως περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ-Reggerborgh και μνηστήρων.

Επιπλέον, η Reds ως εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων ανήκε μερικώς στον όμιλο Ελλάκτωρ και τη Reggerborgh εκείνη την εποχή, οι οποίοι ως γνωστόν μετά τη δημόσια πρόταση ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 93% της εισηγμένης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εμπορικές αναπτύξεις στην περιοχή βρίσκονται στο επενδυτικό στόχαστρο, με τη μεν Reds να εξαγοράζει όμορες του Smart Park εκτάσεις για τη δημιουργία νέων εμπορικών χώρων, με την ίδια την Trade Estates να επενδύει στη δημιουργία εμπορικού πόλου στην περιοχή (σε συνεργασία με την Ten Brinke), αλλά και με τη Lamda Development.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία, που προγραμματίζει την απόσχιση της Lamda Malls και την αυτόνομη εισαγωγή της στο ΧΑ, έχει ήδη τοποθετηθεί επενδυτικά στην περιοχή εξαγοράζοντας το (όμορο με το Smart Park) Designers Outlet (πρώην McArthurGlenn), σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Στο ενδεχόμενο πώλησης του Smart Park (53.000 τ.μ. με κάλυψη κατά 99%), η Reds θα χάσει τη μοναδική οργανική πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί τη μοναδική ενεργό δραστηριότητά της, ωστόσο θα ενισχύσει τη ρευστότητά της για τα επόμενα επενδυτικά της σχέδια που αφορούν τη Μαρίνα Αλίμου και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου ως resort.

Υπενθυμίζεται ότι η Reds το 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών 9,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 31,6%, σε σύγκριση με τη χρήση 2021. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 67,4% έναντι 66,9%. To 2023 προχώρησε επίσης στην εξαγορά όμορων του Smart Park ακινήτων και σε αναδιάρθρωση δανεισμού με την έκδοση ομολογιακού δανείου 71,4 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Trade Estates έχει σαφή προσανατολισμό επενδύσεων σε αναπτύξεις logistics και retail, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει και διακριτό brand (Top Parks) για τις επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα και πάρκα. Έχει ήδη προχωρήσει retail parks σε Σπάτα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης (σε συνεργασία με την Ten Brinke) με ορίζοντα λειτουργίας μέσα στο 2024. Παράλληλα, θα αναπτύξει το retail park στο Ελληνικό, επένδυση που υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι βλέψεις της για τις αγορές Κύπρου και Βουλγαρίας αφορούν εξαγορά ολοκληρωμένων ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 η συνολική μισθωτική επιφάνεια της Trade Estates ανερχόταν σε 225.770 τ.μ., ενώ τα έσοδα από τα μισθώματα έφτασαν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Το σχέδιο ωστόσο της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι το 2026 θα διαθέτει μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια 470.000 τ.μ. ή 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα. Ο στόχος του 2026 θα επιτευχθεί με επενδύσεις 150 εκατομμυρίων, ενώ επόμενο βήμα είναι το χαρτοφυλάκιο αξίας 700 εκατομμυρίων που θα διαθέτει η ΑΕΕΑΠ το 2028. Στόχος της είναι ο δανεισμός να φτάνει έως το 50% της αξίας του GAV (σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 33%).

Η εταιρεία –αν και έλαβε ετήσια παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή στο ΧΑ– προτίθεται να διενεργήσει δημόσια εγγραφή τον προσεχή Οκτώβριο. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της ΑΕΕΑΠ Βασίλη Φουρλή, πριν από τη δημόσια εγγραφή ενδέχεται να υπάρξει placement μετοχών προς τρίτους, γεγονός που ενδεχομένως σχετίζεται με μια νέα σημαντική συμφωνία (στο μοντέλο της Autohellas) που να υποστηρίζει την εξαγορά του Smart Park.

Related posts

Cenergy: Κέρδη 73 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένο μέρισμα 0,08 ευρώ

admin

Αύξηση κερδών και νέες επενδύσεις από τη Sunlight

admin

Lavipharm: Η τιμή διάθεσης και η αναλογία των νέων μετοχών στην ΑΜΚ

admin

ΔΕΣΦΑ: Καινοτόμες λύσεις για φυσικό αέριο παντού

admin

Neurosoft – Sparkle: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την «ασφάλεια» των επιχειρήσεων

admin

Κέρδη και αύξηση τζίρου το 2021 για την ΝΝ στην Ελλάδα

admin

Εξαγοράζει την Three Cents η Coca Cola

admin

Δύο χαρτοφυλάκια NPEs πούλησε η doValue στην Intrum

admin

Ελληνική συμμετοχή 23 επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας PLMA 2022

admin