Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «Πεντάγωνο» ετοιμάζεται για τον χορό των κρίσεων

Σημαντικές αλλαγές στο Πεντάγωνο αναμένεται να φέρει νωρίς-νωρίς το 2024. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στις 17 Ιανουαρίου συμπληρώνει τον τέταρτο χρόνο του στη θέση αυτή και ως εκ τούτου ολοκληρώνει τον κύκλο του, με τις κρίσεις να είναι θέμα ημερών. Από την προσεχή Δευτέρα και μετά αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη σε συνεννόηση με τον Νίκο Δένδια, με τα σενάρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στις συζητήσεις στους διαδρόμους του στρατοπέδου Παπάγου ακούγεται κυρίως το όνομα του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ενώ πρόσφατα ακούστηκε μεταξύ άλλων και το όνομα του αρχηγού Στόλου, αντιναύαρχου Δημητρίου-Ελευθερίου Κατάρα. Οι αρμόδιοι πάντως κρατούν το στόμα τους κλειστό και αρνούνται αποκαλύψεις ακόμα και στοιχείων που θα μπορούσαν να υπονοήσουν το πρόσωπο. Με όλα τα σενάρια να είναι – προς το παρόν – απλώς εικασίες και να κινδυνεύουν να «καούν» τελικά από τις αποφάσεις.

Στην Αίγυπτο για κοινή αντίδραση

Τις βαλίτσες του για το Κάιρο ετοιμάζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει την προσεχή Τρίτη από την Αθήνα προκειμένου να έχει στις 10 Ιανουαρίου συναντήσεις τόσο με τον ομόλογο Σάμεχ Σούκρι όσο και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η Γάζα, αλλά στο τραπέζι θα βρεθεί και η Λιβύη, που πρόσφατα πρωτοκόλλησε στον ΟΗΕ την απόφασή της για ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης, η οποία δεν αφορά άσκηση κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά άσκηση εξουσίας διοικητικού και αστυνομικού ελέγχου. Και η Λιβύη τη μετράει κλείνοντας τον κόλπο της Σύρτης. Παρά τους ισχυρισμούς της Τρίπολης ωστόσο, η Σύρτη συνιστά ανοιχτή θάλασσα και το κλείσιμό της δεν δικαιολογείται από τη διεθνή πρακτική και την UNCLOS. Μια απόφαση που θεωρείται απάντηση στην κίνηση Σίσι να οριοθετήσει μονομερώς τον προηγούμενο χρόνο τα θαλάσσια σύνορά της προς δυσμάς. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αν και η Ελλάδα δεν επηρεάζεται άμεσα, προετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της και βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τη Μάλτα και την Ιταλία. Στην ατζέντα των συνομιλιών ΓεραπετρίτηΣούκρι θα βρεθούν επίσης το Μεταναστευτικό, αλλά και ενεργειακά θέματα που αφορούν τις συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Αγαπάτε αλλήλους»…

«Ολα στην ώρα τους» δηλώνει ο Παύλος Μαρινάκης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στη σκιά των αντιδράσεων που εξακολουθούν από την πλευρά της Εκκλησίας, και όχι μόνο, και εξελίσσονται σε έναν ιδιότυπο «ανένδοτο». Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλοντας να δείξει τις προθέσεις της κυβέρνησης (Ant1) «δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και τη δικαστική εξουσία». Ο Μαρινάκης υποστήριξε δε ότι οι απόψεις που ακούγονται είναι σημαντικό να «είναι στο πλαίσιο του αγαπάτε αλλήλους»…

Λήξη συναγερμού

Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, τα στρατιωτικά αεροδρόμια σε Σούδα και Ελευσίνα κατακλύστηκαν από μεταγωγικά αεροσκάφη αρκετών χωρών – και όχι μόνον δυτικών. Είχαν ζητήσει άδεια προσγείωσης και παραμονής στην Ελλάδα προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρύνουν υπηκόους τους από το Ισραήλ, μπροστά σε μια γενικευμένη ανάφλεξη. Εντός της ελληνικής επικράτειας βρέθηκαν και πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους και το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ» που παρέμεινε μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι αναχωρήσεις δεν περιορίστηκαν στο αεροπλανοφόρο ωστόσο, καθώς πληροφορούμαι ότι πολλά ξένα αεροσκάφη μπήκαν στον διάδρομο απογείωσης. Ενώ άλλα δεν εμφανίστηκαν ποτέ, όπως δύο γιαπωνέζικα μεταγωγικά, αλλά και δύο αυστραλιανά (KC-135) που είχαν ζητήσει άδεια παραμονής στην Ελευσίνα. Σε Σούδα και Ελευσίνα παραμένουν πλέον αμερικανικά μεταγωγικά, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. Εξ αυτού αντιλαμβάνομαι ότι οι σύμμαχοι έχουν περάσει σε φάση λήξης συναγερμού για όσα φοβούνταν ότι μπορεί να συμβούν στην Ανατολική Μεσόγειο…

Νέα περιοδεία Μπλίνκεν

Περιοδεία με στάση και στην Τουρκία φέρεται να ετοιμάζει τις επόμενες μέρες ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Στην ατζέντα και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να καθυστερεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια τακτική από την Αγκυρα, οι ΗΠΑ προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στην απάντηση για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, ακόμα κι αν η κίνηση προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Τουρκία.

Related posts

Pass και αυξήσεις μισθών στη «φαρέτρα» του πρωθυπουργού στις προγραμματικές

admin

Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες

admin

Μητσοτάκης όπως Όρμπαν; – Γιατί παραλληλίζουν την Ελλάδα με την Ουγγαρία στη ΕΕ

admin

Ο Χαρίτσης καλεί την αντιπολίτευση σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

admin

Επίκαιρη επερώτηση ΠΑΣΟΚ: Ανυπαρξία σχεδίου και κυβερνητικά λάθη οδήγησαν σε αδιέξοδο τους αγρότες

admin

Τον Φρέντι Μπελέρη επισκέφθηκε στη φυλακή ο Συρίγος

admin

Τι λέει η ρωσική πρεσβεία για το δεξαμενόπλοιο που δεσμεύτηκε στην Κάρυστο

admin

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης να ζητήσει άμεσα την αποχώρηση Μπέου από τη διεκδίκηση της δημαρχίας

admin

Σύσκεψη Αυγενάκη με τους αγρότες της Κρήτης – «Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης»

admin