Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο κόμμα της Αριστεράς

Το νέο κόμμα της Αριστεράς

Οσοι πόνταραν, κι εγώ μαζί τους, στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα φτάσει στο Συνέδριο ενωμένος, όπως τον ξέραμε δηλαδή, νομίζω ότι δικαιώνονται. Το χθεσινό «χτύπημα» με το κείμενο των 1.300 μελών και στελεχών του κόμματος της χαράς, κάτω από τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» – που μπορεί να είναι και ο τίτλος του νέου κόμματος ΔΙΕ.ΑΡ! -, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να σκεφτεί κάποιος κάτι διαφορετικό. Το πράγμα είναι ολοφάνερο πλέον. Το κόμμα χωρίζεται στα δύο τουλάχιστον, διότι αριστεροί είναι αυτοί, μπορεί να αμοιβαδοποιηθούν και να καταλήξουν σε τρία κόμματα ή και περισσότερα – ποιος ξέρει; Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα και το οποίο προσυπογράφουν μερικά από τα «γκεσέμια» του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Τσακαλώτος, ο Σκουρλέτης, ο Βούτσης, ο Φίλης, ο Ξανθός και τα άλλα «παιδιά», θεωρώ πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μανιφέστο-προαναγγελία της δημιουργίας του νέου κόμματος. Της ΔΙΕ.ΑΡ. που προαναφέρω. Από το κείμενο αναδύονται ήδη τα χαρακτηριστικά του: αριστερό, ανανεωτικό, προοδευτικό, αντιδεξιό, δικαιωματιστικό…

Είναι ένα κείμενο του τύπου «επιστροφή στις ρίζες», καθώς θυμίζει όλες τις μεγάλες στιγμές της «πρώτης φοράς Αριστεράς» που ζήσαμε και δεν μπορούμε να τις ξεχάσουμε…

Μάχη μέχρι τέλους

Τι όμως μου έκανε εντύπωση από το σύνολο των υπογραφών που βρίσκονται κάτω από το κείμενο, και τις οποίες διάβασα μια μια για να είμαι πιο συγκεκριμένος:

– Οτι υπογράφουν μόνο 41 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, από ένα όργανο δηλαδή που διαθέτει 300 μέλη. Το επισημαίνω, γιατί μετά το περσινό συνέδριο, παρά την ήττα που είχε υποστεί η «Ομπρέλα» από τους «προεδρικούς» του Τσίπρα, οι ίδιοι υποστήριζαν πως πρόσκειται σε αυτούς το 25% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ήτοι 75 μέλη. Πού χάθηκαν λοιπόν τα 34 εξ αυτών και δεν υπέγραψαν το κείμενο; Τους «μάγεψε» ο Κασσελάκης ή διαφωνούν με την προοπτική της αποχώρησης-διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ;

– Οτι υπογράφουν μόνο 1.300 άτομα, όταν οι ψήφοι του Τσακαλώτου στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου ηγέτη στο κόμμα ήταν κάτι λιγότερες από 9.000. Δεν υπήρχε μηχανισμός να συγκεντρωθούν περισσότερες;

– Οτι δεν υπογράφουν ούτε η Εφη Αχτσιόγλου, ούτε ο Τζανακόπουλος, ούτε ο Ηλιόπουλος, ούτε ο Χαρίτσης – τα στελέχη δηλαδή της ομάδας που τη στήριξε στην κούρσα της διαδοχής. Διαφώνησαν με το κείμενο ή ετοιμάζονται να καταθέσουν δικό τους; Αγνωστο.

Για αυτούς τους τελευταίους πάντως, που επιβεβαιώνουν τον όρο της αμοιβαδοποίησης, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν υπέγραψαν διότι διαφωνούν με την απόφαση – την ειλημμένη απόφαση – της «Ομπρέλας» και των «ομπρελίστας» να αποχωρήσουν από τώρα από το κόμμα. «Εμείς δίνουμε τη μάχη, και θα τη δώσουμε ως το τέλος» μου είπε σχετικά χθες το μεσημέρι ένα παλικάρι που δραστηριοποιείται στο πλευρό της Αχτσιόγλου και, όχι, δεν είναι ο… Μαραντζίδης. Αλλος είναι.

Οι αντιδράσεις και η προειδοποίηση

Το κείμενο των 1.300 μελών και στελεχών έκανε αρκετούς γύρους στο εσωτερικό του κόμματος, πριν δει το φως της δημοσιότητας. Ετσι έμαθα. Η συλλογή των υπογραφών δεν ήταν και το ευκολότερο πράγμα. Υπήρξαν αντιστάσεις, και αντιδράσεις. Δύο κατηγοριών. Ορισμένοι δεν το υπέγραψαν γιατί το βρήκαν πολύ σκληρό. Αλλοι, πάλι, πιο πούροι αριστεροί αυτοί, δεν το υπέγραψαν γιατί το βρήκαν εξαιρετικά ήπιο και απόρησαν γιατί δεν έθετε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Οπως ας πούμε γιατί δεν «αποκάλυπτε» το «ποιος είναι ο Κασσελάκης στην πραγματικότητα, ποιοι τον έφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ και τι επιδιώκουν αυτοί που τον έφεραν, γενικότερα».

Εγώ πάλι πιστεύω ότι όσον αφορά τον πρόεδρο Κασσελάκη τα λέει όλα η αναφορά στο κείμενο – που απαντάει ευθέως στη δική του διακήρυξη ότι «μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη» – ότι «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη»!

Εντάξει τα είπαν όλα, μόνο λαμόγιο δεν τον αποκάλεσαν τον δικό μας, αλλά αυτό πρέπει να το αποδώσουμε στην αστική ευγένεια του Ευκλείδη. Οπως επίσης, σκληρή είναι και η προειδοποίηση που απευθύνουν ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».

Οχι, φωτογραφία του Πολάκη, της Αυγέρη και λοιπών δεν συνοδεύει το κείμενο.

Δύο σενάρια για την Κεντρική Επιτροπή

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο President της λεωφόρου Κηφισίας, στους Αμπελόκηπους. Δεν ξέρω ποιος το διάλεξε το ξενοδοχείο αυτό, και προτιμήθηκε αντί του Caravel όπου συνήθως συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, όμως, αν λέει κάτι αυτό, τα παλιά τα χρόνια, στη δεκαετία του ’80, στα χρόνια του ένδοξου ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο «φιλοξενούσε» και… χαρτοπαικτική λέσχη!

Τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες θέλουν τους «ομπρελίστας» να παίρνουν τον λόγο και να επιτίθενται στον πρόεδρο και τους υποστηρικτές του, και αμέσως μετά, με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, ένας ένας να αναγγέλλει ότι αποχωρεί από το κακέκτυπο του «σημερινού ΣΥΡΙΖΑ». Ετσι ώστε με το τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου της ΚΕ, αύριο το βράδυ, να έχει επισημοποιηθεί και η ρήξη. Αυτή είναι η μία εκδοχή. Η δεύτερη που επίσης κυκλοφορεί, υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός είναι ότι σηκώνονται, μιλάνε, καταγγέλλουν, κάθονται στις θέσεις τους και περιμένουν να έρθει το τέλος της συνεδρίασης την Κυριακή το απόγευμα, για να δηλώσουν ότι δεν τους εκφράζει πλέον ο «σημερινός ΣΥΡΙΖΑ», και αποχωρούν.

Τι λέω εγώ; Κοντός ψαλμός, αλληλούια…

Καμία θέση για φασίστες

Η άρση της ασυλίας των «Σπαρτιατών» από τη Βουλή, που ανοίγει λογικά τον δρόμο και για την εκδίωξή τους από το Εθνικό Κοινοβούλιο, είναι μια νίκη όλων εκείνων που επέμεναν εξαρχής ότι ο πραγματικός αρχηγός αυτού του μορφώματος είναι ο Ηλίας του Δομοκού, ο Κασιδιάρης. Οι επιμελείς αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι αμέσως μετά τις εκλογές, σε σειρά δημοσιευμάτων, είχα αποδείξει με στοιχεία ότι τα 11 «παλικάρια» των «Σπαρτιατών» στην πραγματικότητα είχαν ευθεία σχέση με τον Κασιδιάρη, αυτόν αναγνώριζαν ως αρχηγό και σε αυτόν έδιναν αναφορά. Η χθεσινή εξέλιξη τους φέρνει πλέον ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Αδειλίνη, να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, το οποίο είναι «σκαστό» αδίκημα και δεν χωράει την παραμικρή αμφισβήτηση.

Χαίρομαι πραγματικά γιατί συνέβαλα κι εγώ στην αποκάλυψή τους, και περιμένω την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που δεν μπορεί να είναι άλλη από την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και την εκδίωξη του κόμματός τους από τη Βουλή. Στον ναό της Δημοκρατίας δεν έχουν θέση οι φασίστες. Τελεία και παύλα.

Related posts

Οθωνας Ηλιόπουλος: Ολα υπό συζήτηση – Τι είπε για το ενδεχόμενο παραίτησης

admin

ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

admin

Αθηνά Λινού: Το 13ωρο στη βιομηχανία θα οδηγήσει σε αύξηση των καρκίνων

admin

Υπόγειες διαδρομές Μαξίμου – Αρχιεπισκοπής

admin

Η παρέμβαση Παππά εξόργισε το ΠΑΣΟΚ και βραχυκύκλωσε την Κουμουνδούρου

admin

ΥΠΕΞ για επέτειο εισβολής στην Κύπρο: «Μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα»

admin

Ελληνοτουρκικά: «Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο» παραδέχονται Τούρκοι αναλυτές

admin

Φάμελλος: Μετά το νερό, την ενέργεια, την Υγεία, ο Μητσοτάκης έχει βάλει στο στόχαστρο και την Παιδεία

admin

Προσδοκίες στο Μαξίμου για εκτόνωση του αγροτικού μετώπου

admin