Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την απέλαση υψηλόβαθμου Καναδού διπλωμάτη

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα πως διέταξε έναν υψηλόβαθμο Καναδό διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, μερικές ώρες μετά την απέλαση από την Οτάβα ενός Ινδού διπλωμάτη στο πλαίσιο της υπόθεσης του φόνου ενός αυτονομιστή Σιχ κοντά στο Βανκούβερ.

Η απόφαση του Νέου Δελχί αντανακλά “την αυξανόμενη ανησυχία για την ανάμιξη Καναδών διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις μας και για την εμπλοκή τους σε αντιινδικές δραστηριότητες”, εξήγησε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία σε μια κλιμακούμενη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως διαθέτει “αξιόπιστα στοιχεία”, τα οποία συνδέουν πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης με το φόνο που έγινε τον Ιούνιο στη Βρετανική Κολομβία.

Ο Καναδός πρεσβευτής στο Νέο Δελχί εκλήθη και του γνωστοποιήθηκε η απόφαση για την απέλαση, ανέφερε σε δήλωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Ο διπλωμάτης κλήθηκε να εγκαταλείψει την Ινδία μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες”.

Η ομιλία του Τριντό και οι αντιδράσεις

Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε την παρουσία “αξιόπιστων στοιχείων σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα στους πράκτορες της κυβέρνησης της Ινδίας και το φόνο του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, Καναδού υπηκόου”.

“Η ανάμιξη οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης στο φόνο ενός Καναδού πολίτη στο καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας”, πρόσθεσε.

“Οι ισχυρισμοί για ανάμιξη της ινδικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε πράξη βίας στον Καναδά είναι παράλογοι”, αντέδρασε σήμερα το πρωί σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. “Είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος με ισχυρή δέσμευση υπέρ του κράτους δικαίου”.

Οι κατηγορίες αυτές “έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές του Χαλιστάν, που βρήκαν καταφύγιο στον Καναδά και συνεχίζουν να απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας”, πρόσθεσε το ινδικό υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο ο Τριντό είχε αναφέρει παρόμοιες κατηγορίες στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι κατά την πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί, οι οποίες “απορρίφθηκαν πλήρως”.

Μετά την ομιλία του Τριντό, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί ανακοίνωσε την απέλαση του επικεφαλής της ινδικής υπηρεσίας πληροφοριών στον Καναδά (RAW).

“Οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους ένας αντιπρόσωπος μιας ξένης κυβέρνησης μπορεί να είναι αναμιγμένος στο φόνο ενός Καναδού πολίτη εδώ, στον Καναδά, στο καναδικό έδαφος, είναι όχι μόνο ανησυχητικές, αλλά και εντελώς απαράδεκτες”, δήλωσε η Μελανί Ζολί.

Ο Νιτζάρ δραστηριοποιούνταν για τη δημιουργία ενός κράτους των Σιχ γνωστού με την ονομασία Χαλιστάν και καταζητούνταν από τις ινδικές αρχές ως ύποπτος για πράξεις τρομοκρατίας και για συνωμοσία για διάπραξη φόνου.

Ο ίδιος αρνούνταν αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό των Σιχ του Καναδά, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Καναδών Σιχ.

Μετά το φόνο αυτό και τις διαδηλώσεις που τον ακολούθησαν στον Καναδά, η ένταση έχει αυξηθεί ανάμεσα στην Οτάβα και το Νέο Δελχί. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί την κυβέρνηση Τριντό ότι κλείνει τα μάτια στις δραστηριότητες ριζοσπαστών εθνικιστών Σιχ που προωθούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των Σιχ στη βόρεια Ινδία.

Η Οτάβα ανέστειλε πρόσφατα τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδία και η υπουργός Εμπορίου ματαίωσε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψή της στη χώρα που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Η καναδική κυβέρνηση κάλεσε χθες, Δευτέρα, την ινδική κυβέρνηση να “συνεργαστεί για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση”.

Related posts

Βρετανία: Αμετάβλητος στο 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

admin

Λιβύη: Οι καταστροφικές πλημμύρες έφεραν επίσης στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα

admin

Γ. Λέναρσιτς: Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν την περιοχή της Μεσογείου απαιτούν άμεση και ενωμένη απάντηση

admin

Κάτοικος Ιερουσαλήμ: Πάμε σε δεύτερο Ολοκαύτωμα – Οι κόρες μου έζησαν τον εφιάλτη, η φίλη μου είναι όμηρος

admin

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν δύο ρωσικοί πύραυλοι στην Οδησσό – Πέντε τραυματίες από τα συντρίμμια

admin

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Κροατία: Πρωτιά για το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς δείχνουν τα exit polls

admin

Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος στο Ουζμπεκιστάν

admin

Γερμανία: Οι εξαγωγές προς χώρες εκτός της ΕΕ υποχώρησαν κατά 2,9% τον Ιούλιο

admin