Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την περικύκλωση της πόλης της Γάζας – Η Λωρίδα έχει πια κοπεί στα δύο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.40

Το Ισραήλ πραγματοποίησε μια “σημαντική, διευρυμένη” προώθηση στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό έδαφος το οποίο διοικείται από το 2007 από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς την Κυριακή, περικυκλώνοντας ολόκληρη την πόλη της Γάζας και επιτιθέμενο σε στόχους πάνω και κάτω από το έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του εβραϊκού κράτους, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

“Από σήμερα υπάρχει η βόρεια Γάζα και η νότια Γάζα”, είπε ο Χαγκάρι. Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος παρέμεινε ανοιχτός για να φεύγουν οι κάτοικοι νότια, είπε.

Φωτογραφίες από την παραθαλάσσια παλαιστινιακή Λωρίδα έδειχναν ανθρώπους να περπατούν με κατεύθυνση προς νότο, με τα υπάρχοντά τους στοιβαγμένα σε πρόχειρες άμαξες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί σήμερα το βράδυ “σημαντικά πλήγματα” τα οποία “θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες” στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι έκοψε το παλαιστινιακό αυτό έδαφος στα δύο.

“Σημαντικά πλήγματα είναι τώρα σε εξέλιξη… και θα συνεχιστούν αυτή τη νύχτα και τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF.

Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση της Χαμάς είχε κάνει λόγο για “σφοδρούς βομβαρδισμούς” γύρω από αρκετά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν κοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κυρίως κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από 30 ημέρες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς, η περικύκλωση του βόρειου τμήματος του θύλακα και ο de facto διαχωρισμός του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιχείρησης που πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις, υπογράμμισε ο Χαγκάρι.

“Συνεχίζουμε να επιτρέπουμε τη διέλευση για τους αμάχους από τη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας προς τον νότο”, πρόσθεσε, ενώ 300.000 έως 400.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στο βόρειο τμήμα αυτού του στενού εδάφους των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, το Ισραήλ δίνει εντολή στους αμάχους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι μάχες είναι όλο και πιο σφοδρές, προς τον νότο. Σήμερα, ισραηλινά αεροσκάφη για άλλη μια φορά σκόρπισαν φέιγ βολάν στον ουρανό πάνω από τη Γάζα με το μήνυμα αυτό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο του “αναγκαστικού εκτοπισμού” των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ εν είδει αντιποίνων για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς. Στη Λωρίδα της Γάζας, ο τελευταίος απολογισμός που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς κάνει λόγο για 9.770 νεκρούς, εκ των οποίων 4.800 παιδιά και 2.550 γυναίκες, από τις 7 Οκτωβρίου σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ, το οποίο δηλώνει ότι θέλει να “εξοντώσει” την παλαιστινιακή οργάνωση.

Χρήση νοσοκομείων από τη Χαμάς για στρατιωτικές επιχειρήσεις;

Νέες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι που δείχνουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Ο Χαγκάρι παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει μια υπόγεια είσοδο στο νοσοκομείο Sheikh Hamad, η οποία, όπως λέει, συνδέεται με τα δίκτυα τούνελ της Χαμάς. Ένα άλλο βίντεο δείχνει ενόπλους της Χαμάς να ανοίγουν πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο.

Τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πληροφορίες για ένα δίκτυο τούνελ κάτω από το λεγόμενο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, καθώς και αεροφωτογραφίες που δείχνουν εκτοξευτές ρουκετών μερικές δεκάδες μέτρα από το συγκρότημα. Παρουσίασε επίσης ηχογραφήσεις τηλεφωνημάτων μεταξύ αξιωματούχων της Χαμάς που περιγράφουν τη χρήση των αποθεμάτων καυσίμων που ανήκουν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

In a briefing to international media outlets, IDF Spokesman Rear Adm. Daniel Hagari reveals new intelligence information and evidence showing Hamas’s use of medical facilities in the Gaza Strip for terror purposes.

Hagari presents a video showing an underground entrance from… pic.twitter.com/CzRyXnwnel

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 5, 2023

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Χαμάς ότι έχει την κύρια βάση των επιχειρήσεών της κάτω από το νοσοκομείο Shifa, το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο στη Γάζα, καθώς και ότι συσσωρεύει καύσιμα για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Ξεχωριστά, ο Χαγκάρι τόνισε ότι οι IDF έχουν προσπαθήσει πολύ να πείσουν τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα προς τα νότια. Σημείωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έριξε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο φυλλάδια στη βόρεια Γάζα και έκανε πάνω από 20.000 τηλεφωνήματα σε ανθρώπους-κλειδιά στις περιοχές αυτές, προκειμένου να πείσει τον άμαχο πληθυσμό να εκκενώσει.

“Ο πόλεμός μας είναι με τη Χαμάς, όχι με τους αμάχους στη Γάζα. Δεν θα δεχτούμε την κυνική χρήση των νοσοκομείων από τη Χαμάς, για να κρύψει την τρομοκρατική της υποδομή. Η εκμετάλλευση των νοσοκομείων από τη Χαμάς πρέπει να σταματήσει”, λέει ο Χαγκάρι.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι εντόπισαν εκτοξευτές ρουκετών της Χαμάς σε κοντινή απόσταση από μια πισίνα και μια παιδική χαρά.

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δημοσίευσαν μάλιστα πλάνα από στρατεύματα που εντόπισαν τις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, εν μέσω προσπαθειών για την αποκάλυψη και την καταστροφή της υποδομής της Χαμάς:

Israeli ground forces operating in the northern Gaza Strip have located Hamas rocket launchers in close proximity to a swimming pool and a playground, the IDF reveals. pic.twitter.com/WQbVX2IPps

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 5, 2023




Τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας βρήκαν τέσσερις υπόγειους εκτοξευτές περίπου πέντε μέτρα μακριά από μια παιδική πισίνα και περίπου 30 μέτρα μακριά από κατοικίες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δείχνουν τα πλάνα.

Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου: Καμία εκεχειρία  

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν και οι τουλάχιστον 240 Ισραηλινοί όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

“Δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε”, είπε ο Νετανιάχου στους άνδρες των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της χώρας στην αεροπορική βάση Ραμόν στο νότιο Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση.

Related posts

Ρίσι Σουνάκ: Η Βρετανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ

admin

Τουρκία: “Εντελώς απαράδεκτη” η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ για τη Γάζα – “Να πάρει πίσω αυτό το σοβαρό λάθος”

admin

Νετανιάχου: Tο Ισραήλ προετοιμάζεται για πολεμικά σενάρια και σε άλλες περιοχές εκτός Γάζας

admin

Πορτογαλία: Ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια οι τουρίστες στο α΄ εξάμηνο

admin

Κίνα: Κοινοπραξία Mercedes – BMW για την φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων

admin

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι συνεχίζει τον διάλογο με τους αγρότες, με νέες προτάσεις για φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις

admin

Μαυροβούνιο: Το νέο μεταρρυθμιστικό κίνημα Ευρώπη Τώρα! κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

admin

Πούτιν: Η Ρωσία θα προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία μετά τη “χαοτική” πτώση της Αβντίιβκα

admin

Σε τέλμα η γερμανική οικονομία – Πτώση 0,1% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

admin