Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ και η Χαμάς εξετάζουν νέα κατάπαυση του πυρός

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι ανοιχτοί σε μια ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός και στην απελευθέρωση ομήρων, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που είχαν προηγουμένως διαπραγματευτεί μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, επέμειναν τις προηγούμενες ημέρες στην επίσπευση της παροχής βοήθειας και στο άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ πριν ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις, ανέφεραν οι πηγές στο πρακτορείο.

Αν και η διάβαση ήταν ανοιχτή, η βοήθεια καθυστερούσε λόγω των επιθεωρήσεων και δεν είχε εισέλθει ακόμη στη Γάζα.

Οι ελπίδες για μια νέα κατάπαυση του πυρός αναζωπυρώθηκαν το Σάββατο όταν μια πηγή ανέφερε στο Reuters ότι ο αρχηγός κατασκοπείας του Ισραήλ είχε επικοινωνία την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Η Χαμάς επιμένει στον καθορισμό της λίστας των ομήρων που θα απελευθερωθούν και απαιτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πίσω από κάποιες προκαθορισμένες γραμμές, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Ενώ το Ισραήλ συμφώνησε να ορίσει τη λίστα η Χαμάς, οι πηγές είπαν ότι ζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα και να δει τη λίστα πριν καθοριστεί η ώρα και η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. 

Παράλληλα, το Ισραήλ αρνείται να αποσυρθεί σε προκαθορισμένες γραμμές, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η Χαμάς από την πλευρά της τονίζει ότι η πλήρης κατάπαυση του πυρός είναι προϋπόθεση για την απελευθέρωση ομήρων, ανέφεραν οι πηγές.

“Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω ότι οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν το έργο της εξάρθρωσης της Χαμάς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Related posts

Κινητοποιήσεις αγροτών για δεύτερη ημέρα στη Σερβία

admin

Μεσανατολικό: Εκπρόσωπος της Χαμάς προσκαλεί τον Ίλον Μασκ στη Γάζα

admin

Κίνα: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε ανθρακωρυχείο

admin

Η εκτίναξη του κόστους της ζάχαρης απειλεί να αυξήσει τις τιμές στην ΕΕ

admin

ΗΠΑ: Απειλητική καταχώριση του Τραμπ επισημάνθηκε από τους εισαγγελείς στη δικαστή

admin

Συναγερμός το πρωί στις Βρυξέλλες για οπλισμένο άνδρα σε τραμ – Ανεπιβεβαίωτο ακόμη αν ισχύει

admin

Αυστραλία-Κίνα: Ξαναρχίζουν οι διμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου χωρίς τη συμμετοχή υπουργών, μετά από τη διακοπή τους το 2020

admin

Σουηδία: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Στοκχόλμη

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Επικαιροποιήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών

admin