Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Αζερμπαϊτζάν διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία για το άνοιγμα του δρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία

Ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, διέψευσε χθες Σάββατο ότι το Μπακού κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές της αποσχισθείσας περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ για την ταυτόχρονη αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Χατζίεφ ανέφερε ότι το Μπακού πρότεινε να ανοίξουν ταυτόχρονα οι δρόμοι, αλλά το “παράνομο καθεστώς”, όπως το χαρακτήρισε, του Ναρκόρνο Καραμπάχ αρνήθηκε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει “τα σύνορα και τον τελωνιακό” έλεγχο στον διάδρομο Λατσίν, που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Παράλληλα ο Χατζίεφ σημείωσε ότι ο δρόμος προς το Αζερμπαϊτζάν θα ανοίξει για τη διέλευση ανθρωπιστικών φορτίων για πρώτη φορά από το 1988, ένα βασικό αίτημα του Μπακού.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Αρμενίας Armenpress μετέδωσε χθες ότι οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέκυψαν τα αιτήματα του Μπακού να ανοίξουν τον δρόμο που συνδέει τον θύλακα με το Αζερμπαϊτζάν, με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού στον διάδρομο Λατσίν.

Το Armenpress, επικαλέστηκε αξιωματούχους του θύλακα οι οποίοι δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας “των σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων” στην περιοχή.

Τότε ο Χατζίεφ είχε επιβεβαιώσει, μιλώντας στο Reuters, ότι οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησαν να επιτρέψουν σε ανθρωπιστική βοήθεια από το Αζερμπαϊτζάν να εισέλθει στον θύλακα με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του δρόμου προς την Αρμενία.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Related posts

IAEA: “Πολύ πιο κάτω” από το προβλεπόμενο όριο η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα της Φουσκουσίμα

admin

Η μετακίνηση του Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι εκτόξευσε τις τιμές των εισιτηρίων κατά 1.034%

admin

Η Τουρκία κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι θέλει τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία

admin

Μ. Βρετανία: Συντηρητικός βουλευτής συνελήφθη κατηγορούμενος για βιασμό

admin

Φον ντερ Λάιεν: Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών ώστε ο Πούτιν και οι μπράβοι του να λογοδοτήσουν

admin

Συνάντηση Ζελένσκι-Σταϊνμάιερ: Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στήριξη στον πόλεμο

admin

Ηγέτης Τουρκοκυπρίων: Δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό

admin

Γουίλιαμς (Fed): Μείωση επιτοκίων από το 2024 αν υποχωρήσει ο πληθωρισμός ή και το 2025

admin

Σαουδική Αραβία: “Πάγο” στο σχέδιο για αύξηση της μέγιστης ικανότητας της πετρελαϊκής παραγωγής

admin