Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε για 6η συνεχόμενη φορά τα επιτόκια – Στο 40% το επιτόκιο αναφοράς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) υπό την προεδρία της επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Η TCMB αύξησε τα επιτόκια για 6η συνεχόμενη φορά, αυτή τη φορά κατά 500 μονάδες βάσης στο 40%.

Τούρκοι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 250 μονάδων βάσης, σύμφωνα με μετρήσεις προ της ανακοίνωσης της απόφασης.

To κείμενο της απόφασης που δημοσιεύθηκε έχει ως εξής:

“Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΔΣ) αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο δημοπρασίας επαναγοράς μιας εβδομάδας, που είναι το επιτόκιο πολιτικής, από 35% σε 40%.

Ο συνολικός πληθωρισμός, ο οποίος μειώθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο, παραμένει συνεπής με τις προοπτικές που παρουσιάζονται στην τελευταία Έκθεση για τον Πληθωρισμό. Το τρέχον επίπεδο εγχώριας ζήτησης, η ακαμψία στις τιμές των υπηρεσιών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κρατούν ζωντανές τις πληθωριστικές πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν την έναρξη εξισορρόπησης της εγχώριας ζήτησης καθώς η νομισματική σύσφιξη αντανακλάται στις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Το Διοικητικό Συμβούλιο αξιολογεί επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια περιορισμένη βελτίωση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και στη συμπεριφορά των τιμών. Η βελτίωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης, η συνεχιζόμενη αύξηση των αποθεματικών, η υποστήριξη της εξισορρόπησης της ζήτησης στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η αύξηση της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης περιουσιακών στοιχείων σε τουρκική λίρα συμβάλλουν σημαντικά στη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται πτώση στην κύρια τάση του μηνιαίου πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι το επίπεδο νομισματικής στενότητας που απαιτείται για τον καθορισμό του αποπληθωρισμού έχει προσεγγιστεί σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρυθμός νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και τα βήματα σύσφιξης θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει εκτιμηθεί ότι η νομισματική στενότητα που απαιτείται για τη μόνιμη εδραίωση της σταθερότητας των τιμών θα διατηρηθεί όσο χρειαστεί.

Το διοικητικό συμβούλιο απλοποιεί το υπάρχον μικρο- και μακροπροληπτικό πλαίσιο με τρόπο που θα αυξήσει τη λειτουργικότητα των μηχανισμών της αγοράς και θα ενισχύσει τη μακροοικονομική σταθερότητα. Ενώ τα επιτόκια των δανείων εκτιμάται ότι είναι συμβατά με το στοχευμένο επίπεδο χρηματοοικονομικής στενότητας, αναμένεται ότι οι ρυθμίσεις για την αύξηση του μεριδίου των καταθέσεων σε τουρκική λίρα και η νομισματική αυστηροποίηση θα συνεχίσουν να ενισχύουν τον μηχανισμό μετάδοσης και να βελτιώσουν τη σύνθεση χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος. Εκτός από τις αποφάσεις για τα επιτόκια, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις ποσοτικής αυστηροποίησης που θα στηρίξουν τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να καθορίζει αποφάσεις πολιτικής με τρόπο που θα παρέχει νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες που θα μειώσουν την κύρια τάση του πληθωρισμού και θα επιτύχουν τον στόχο του 5% μεσοπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τις σωρευτικές και καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης.

Οι δείκτες σχετικά με τον πληθωρισμό και την κύρια τάση του θα παρακολουθούνται στενά και το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του με αποφασιστικότητα σύμφωνα με τον κύριο στόχο της σταθερότητας των τιμών.

Το συμβούλιο θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις του σε ένα προβλέψιμο, βασισμένο σε δεδομένα και διαφανές πλαίσιο”.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Οι IDF δημοσιοποίησαν πλάνα από ελικόπτερο με τον 9χρονο Ohad Munder μετά την απελευθέρωσή του από τη Χαμάς

admin

Οι ιρανόφιλοι Χούθι της Υεμένης μπήκαν στον πόλεμο με το Ισραήλ – Φόβοι για εξάπλωση της σύγκρουσης

admin

Ρωσία: Εισαγγελείς ζητούν από δικαστήριο να αναγνωρίσει τα εγκλήματα των ναζί γύρω από τη Μόσχα κατά τον Β’ ΠΠ ως γενοκτονία

admin

Ρωσία: Αίρει το καθεστώς βίζας για τους Γεωργιανούς

admin

Κατάρ: Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας “υπονομεύει” τις προσπάθειες διαμεσολάβησης

admin

Σύζυγος Ναβάλνι στο Ευρωκοινοβούλιο: Η σορός του έφερε σημάδια κακοποίησης – “Αιμοσταγές τέρας” ο Πούτιν

admin

Έκθεση της N2Growth: Σχεδόν στα $6 τρισ. η αξία της αγοράς χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ το 2022

admin

Η Ρωσία διαμηνύει στη Φινλανδία ότι θα “απαντήσει” στο αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ

admin

Συνάντηση Πετρούσεφ – Κάστρο για ζητήματα ασφάλειας

admin