Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έχει ο Κουτσούμπας που δεν έχουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ;

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις ανακοινώσεις του Περισσού για οποιοδήποτε θέμα της επικαιρότητας, θα δει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα στελέχη του μιλούν μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα ας γιούζουαλ, χρησιμοποιώντας την κομμουνιστική καθαρεύουσα. Κι όμως, από την πρόσφατη διπλή εθνική αναμέτρηση κι έπειτα το ΚΚΕ αυξάνει σταθερά τα ποσοστά του. Ο γενικός του γραμματέας έχει ήδη κατακτήσει τη θέση του πιο δημοφιλούς πολιτικού αρχηγού, ενώ ορισμένοι δημοσκόποι διακινδυνεύουν την πρόβλεψη πως το κόμμα θα αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τι έχει, λοιπόν, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα που δεν έχουν ο Κασσελάκης κι ο Ανδρουλάκης; Ή για να το πούμε διαφορετικά: τι έχει το ΚΚΕ που δεν μπορούν να βρουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ;

Τον Μάιο το Κομμουνιστικό Κόμμα έγραψε 7,23% στην κάλπη και τον Ιούνιο 7,69%. Ηταν μια επίδοση που δεν εξέπληξε κανέναν εκλογολόγο. Γιατί ήδη από την προεκλογική περίοδο οι επαγγελματίες των μετρήσεων είχαν παρατηρήσει ότι είχε κατορθώσει να βουτήξει στην εκλογική δεξαμενή των νέων. Σύμφωνα με το exit-poll, το 8,2% των 17-24 ετών και το 9,1% των 25-34 ψήφισε ΚΚΕ στις δεύτερες εκλογές – ποσοστά ελαφρώς μεγαλύτερα από εκείνα που πήρε το κόμμα στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες. Ταυτόχρονα, είχε σημαντική άνοδο στη φοιτητική ψήφο, αφού πήρε το 9,6% αυτής και βρέθηκε στην τρίτη θέση. Κατά τα λεγόμενα έμπειρου δημοσκόπου, μάλιστα, οι έρευνες αυτής της περιόδου συνεχίζουν να αποτυπώνουν μεγάλη διείσδυσή του στη νεολαία.

Ανοιγμα στους νέους. Τα παραπάνω νούμερα ήρθαν χάρη στο άνοιγμα που επιχειρεί στις νεότερες ηλικιακά ομάδες εδώ και περίπου δύο χρόνια, σημειώνουν όσοι μελετούν τις επικοινωνιακές στρατηγικές των κομμάτων. Πριν από μια δεκαετία θα ήταν αδιανόητο οι κομμουνιστές να κάνουν διαδικτυακές καμπάνιες. Σήμερα ωστόσο, παρότι το επίσημο κόμμα δεν έχει λογαριασμούς στα σόσιαλ μίντια όπως τα περισσότερα άλλα, πόνταρε πολλά στο κανάλι του στο YouTube. Αυτό είχε την προεκλογική περίοδο 24,9 χιλιάδες ακολούθους – περισσότερους είχαν μόνο της ΝΔ και του ΜέΡΑ25, αλλά η οργάνωσή του από τα μέλη της ΚΝΕ που το τρέχουν ήταν σχεδόν επαγγελματική.

Η σειρά των σποτ με τίτλο «Μήπως είσαι κι εσύ ΚΚΕ;» χάρισε views στο κόμμα. Η πιο αποτελεσματική δουλειά, βέβαια, έγινε από τα βιντεάκια του Luben, τα οποία έβαλαν στο λεξιλόγιο ακόμη και των απολιτίκ την ατάκα «αυτοί είστε» του Δημήτρη Κουτσούμπα. Γι’ αυτό πολλοί αποδίδουν το κόκκινο γκελ και στην πολιτική περσόνα του γ.γ, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τη δύναμη του viral δεν δίστασε να τροφοδοτήσει τη σατιρική ιστοσελίδα. Κάπως έτσι ο Περισσός δεν είναι πλέον φοβικός με την πολιτική επικοινωνία. Φαίνεται να κατανοεί μια βασική αρχή της: πως αν σε δουν εκατό, θα σε ψηφίσει ένας, ενώ αν σε δουν χίλιοι, θα σε ψηφίσουν εκατό. Και παράλληλα, η κομματική του γραφειοκρατία ενδιαφέρεται να γνωρίζει την απήχηση που έχει στην κοινή γνώμη.

Η βουτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ρόλο στην ανοδική του πορεία έχει παίξει και η συνεχόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του τελευταίου, στις περιφερειακές εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε 317.000 ψηφοφόρους από τις εθνικές, με τους 82.000 να πηγαίνουν στο ΚΚΕ και τους 22.000 στο ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή επιτυχία του ΚΚΕ, επομένως, είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της προσέγγισης νεότερων εκλογικών ακροατηρίων και των διαλυτικών τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες οδηγούν αρκετούς δυσαρεστημένους αριστερούς στον Περισσό. Για έναν γνωστό πολιτικό αναλυτή, «δεν υπάρχουν βαθιά πολιτικοί όροι γιατί δεν έχουν αλλάξει οι πολιτικές του θέσεις. Παρ’ όλα αυτά, για ένα ποσοστό της τάξης του 7% με 10% του εκλογικού σώματος το ΚΚΕ δεν φαίνεται απειλητικό».

«Δεν νιώθουν», λέει αστειευόμενος, «ότι θα τους πάρει τα σπίτια». Αντίθετα, «έχει κατοχυρώσει τον τίτλο του σοβαρού αριστερού συστημικού κόμματος. Είναι τόσο σταθερό στις απόψεις του, που έχει αποκτήσει αξιοπιστία στα μάτια μιας μερίδας ψηφοφόρων». Στην ανάγνωση της ίδιας πηγής, η ψήφος στο ΚΚΕ «είναι πολιτική, όχι διαμαρτυρίας. Το αντιμετωπίζουν σαν μια υπεύθυνη αντιπολιτευτική φωνή εντός κι εκτός Βουλής». Εξ ου κι οι δημοσκοπικές φωτογραφίες της στιγμής δείχνουν ότι στις ευρωκάλπες που θα στηθούν σε οκτώ μήνες έχει πολλές πιθανότητες να πιάσει διψήφιο ποσοστό.

Related posts

Σκουρλέτης για Κασσελάκη: «Λανθασμένος ο τρόπος εκλογής προέδρου, μουσολινικής έμπνευσης ο λόγος του στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

admin

Qatargate: Αίτημα να αφαιρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι καταθέτει η Εύα Καϊλή

admin

«Χαλαρές» εκλογές: Το παράδοξο με τους Έλληνες νεαρούς ψηφοφόρους

admin

Πλήρης κάλυψη Κεραμέως σε Ασημακοπούλου με βολές στην… αντιπολίτευση – «Εργαλειοποιείται το συμβάν»

admin

Αδιανόητη δήλωση από Κυρανάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη – Έπρεπε να γίνουν εργασίες για να…

admin

Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες – «Οχι» από τον Σαμαρά

admin

Η επιχείρηση «Αμάλθεια» σε κίνηση από Λάρνακα σε Γάζα

admin

Μενδώνη: Η υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα έχει ωριμάσει

admin

Παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι του Γεωργιάδη με τρικάκια και μακαρόνια

admin