Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζιμ Χάνος: Τέλος εποχής για τον “γκουρού του σορταρίσματος”

Στο κλείσιμο των hedge funds του προχωρά ο Τζιμ Χάνος, ο θρυλικός short seller γνωστός για τα πονταρίσματά του εναντίον της Enron και της Tesla Inc, μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. 

Η Chanos & Co., την οποία ίδρυσε ως Kynikos Associates το 1985, σχεδιάζει να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων στους επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με επιστολή προς τους πελάτες την Παρασκευή.

“Δεν είναι μυστικό ότι το επιχειρηματικό μοντέλο long/short μετοχικού κεφαλαίου έχει δεχθεί πίεση και το ενδιαφέρον σε θεμελιώδεις pickers μετοχών έχει εξασθενίσει”, έγραψε ο Χάνος.

“Ενώ είμαι τόσο παθιασμένος όσο ποτέ με την έρευνα και τις επενδύσεις, νιώθω υποχρεωμένος να κυνηγήσω αυτά τα πάθη σε μια διαφορετική δομή” πρόσθεσε.

Τα hedge funds του έχουν μειωθεί περίπου 4% μέχρι στιγμής φέτος, και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν συρρικνωθεί σε λιγότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια από περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Ο Χάνος, 65 ετών, θα συνεχίσει να διευθύνει την επιχείρησή του, επενδύοντας κυρίως το προσωπικό του κεφάλαιο αλλά και χρήματα για ορισμένους πελάτες.

Η εταιρεία του θα συνεχίσει να προσφέρει στους επενδυτές “εξατομικευμένες συμβουλές για θεμελιώδεις ιδέες και χαρτοφυλάκια καθώς και για περιστασιακά κερδοφόρα μακροοικονομικά στοιχεία”, έγραψε ο Χάνος.

Οι πελάτες θα πάρουν περίπου το 90% των μετρητών τους πίσω μέχρι το τέλος του έτους και το υπόλοιπο το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ο Χάνος ξεκίνησε ως αναλυτής στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συνειδητοποίησε ότι είχε ταλέντο στο να βρίσκει προβληματικές εταιρείες.

Μεγαλωμένος στο Μιλγουόκι, σχεδίαζε αρχικά να γίνει γιατρός πριν αλλάξει πορεία για να πάρει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Όταν ξεκίνησε την εταιρεία του με έδρα τη Νέα Υόρκη, διάλεξε το όνομα Kynikos — την ελληνική λέξη για κυνικός. 

Είναι πιο διάσημος επειδή ήταν μεταξύ των πρώτων επενδυτών που παρατήρησαν προβλήματα στην Enron – ένα χρόνο πριν καταρρεύσει η ενεργειακή εταιρεία – και βοήθησε στην αποκάλυψη μιας τεράστιας απάτης, οδηγώντας την πτώση της μετοχής από ένα μέσο όρο 79,14 δολάρια ανά μετοχή το 2000 έως τον Δεκέμβριο του 2001, όταν έπεσε σε 60 σεντς.

Πιο πρόσφατα, ο Χάνος διατήρησε ένα στοίχημα ενάντια σττην Tesla του Elon Musk για περισσότερα από πέντε χρόνια – και έχασε. Η μετοχή έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 1.500% από το 2015. Ο Χάνος είχε διαφωνήσει με το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας και την αποτίμησή της και είπε το 2020 ότι τα τριμηνιαία κέρδη της προήλθαν περισσότερο από τις πωλήσεις ρυθμιστικών πιστώσεων παρά από αυτοκίνητα.

Related posts

Ερντογάν: Η “νίκη” του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανοίγει “ευκαιρίες για ομαλοποίηση”

admin

Ν. Χριστοδουλίδης στη Le Monde: Έτοιμη η Κύπρος για τον θαλάσσιο διάδρομο στη Γάζα

admin

Γαλλία-Ταραχές: 1.056 καταδικαστικές αποφάσεις, 600 φυλακίσεις

admin

Φυλακισμένος πρώην πράκτορας του FBI που κατασκόπευε για τη Ρωσία βρέθηκε νεκρός στο κελί του

admin

Βρετανία: Μεγάλη πορεία κατά του αντισημιτισμού στο Λονδίνο

admin

ΛΔ Κονγκό: Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, το M23 καταλαμβάνει πόλη βόρεια από την Γκόμα

admin

Νέοι μύδροι Ερντογάν κατά ΟΗΕ και ΗΠΑ: “Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ”

admin

Η Αίγυπτος πιέζει να επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

admin

Συρία: Καταργούνται τα “στρατοδικεία εκστρατείας” που καταγγέλλονταν για αυθαίρετες διαδικασίες

admin