Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: «Πυρ ομαδόν» στην κυβέρνηση – Νέα κόντρα στη Βουλή μεταξύ Βορίδη και Φάμελλου, Ανδρουλάκη

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Παράλληλα, το «όχι» στην πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, προκάλεσε νέα κόντρα, με τους Σωκράτη Φάμελλο και Νίκο Ανδρουλάκη να εξαπολύουν «πυρά» τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά του κ. Βορίδη.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εγγυάται ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί

«Η πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι μόνο ένα μέρος της υπόσχεσης που δώσαμε όταν η χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη, όταν η χώρα συγκλονιζόταν από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα», ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το χρωστάμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν να αναδειχτούν οι αιτίες και τα αίτια, το χρωστάμε στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Και τόνισε ότι στο επίκεντρο της πρότασης μπαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο «έγκλημα», πολιτική που υπηρέτησαν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως είπε.

Ανέφερε ότι, μεθοδικάμ κάθε κυβέρνηση έπιανε το νήμα από την προηγούμενη, για «τον τεμαχισμό του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση μεταφορικού έργου, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του μέρους που έμεινε στο Δημόσιο, με κριτήριο την κερδοφορία των ιδιωτών και του κράτους τους». Επίσης, τόνισε, ότι η πρόταση στέκεται στην απαράδεκτη καθυστέρηση εκτέλεσης της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής

Ακόμα, σύμφωνα με την πρόταση του ΚΚΕ, θα εξεταστούν προβλήματα κακοδιαχείρισης και εγκληματικές ευθύνες των εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ, ενώ θα διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση χωρίς υπεκφυγές, καθώς η πρόταση του Περισσού έχει δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος, ενώ μπορεί να προκύψουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε πως θα ψηφίσει μεν, σημειώνοντας ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο, αλλά «υπονομεύοντάς την» εξαρχής. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Κουτσούμπας, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα, γιατί ξέρει καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους.

Απευθυνόμενος προς τα άλλα κόμματα σημείωσε ότι γίνονται «συνήγοροι της ΝΔ», γιατί ταυτίζονται στη διαφωνία με το περιεχόμενο της πρότασης. Και αυτό γιατί έχουν «λερωμένη τη φωλιά» τους με την πολιτική πού υπηρετήσαν.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και όποια αντίστοιχη κατατεθεί. Το ίδιο, τόνισε, πρέπει να κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να αφήσουν πίσω τα «μικροκομματικά παιχνίδια που παίζουν οι ηγεσίες» των κομμάτων.

Ανδρουλάκης: Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή, που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές, από το βήμα της Βουλής, ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμμέτοχο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη ψηφίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα.

«Σε διάχυση ευθυνών και σε συγκάλυψη δεν μετέχουμε», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και προσέθεσε ότι υπάρχει ώριμη ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που προτείνει το κόμμα του είναι καθαρή θέση και δεν δίνει διέξοδο στη Νέα Δημοκρατία.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, είπε πώς η κυβέρνηση διακατέχεται από «ακραίο οπορτουνισμό και όχι από πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ψηφίζοντας τη πρόταση του ΚΚΕ επιδιώκει να συγκαλύψει τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τον οποιονδήποτε για να συγκαλύψετε την υπόθεση. Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή, που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Όχι» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, στην Εξεταστική που ζητά το ΚΚΕ

Επέκρινε, παράλληλα, το ΚΚΕ για ιδεοληψία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διευκολύνει την κυβέρνηση με το αίτημά του να αποδώσει ευθύνες και να ζητάει διερεύνηση από το 1997. «Το ‘φταίνε όλοι’ καταλήγει στο ‘φταίμε κι εμείς’», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα βέλη του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι βρίσκεται σε «βέρτιγκο», καθώς κατέκρινε τη ΝΔ για την αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ και τώρα την ψηφίζει.

Ζήτησε εξηγήσεις γιατί ο κ. Καραμανλής έκλεισε στο συρτάρι το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στο οποίο επισημαίνονταν οι ευθύνες του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717, καθώς και για το ότι ενέκρινε αποζημίωση στην ανάδοχο εταιρεία.

Σημαντικές ευθύνες καταλόγισε, όμως, και στον Χρήστο Σπίρτζη, αρμόδιο υπουργό στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν είχε εφαρμόσει νωρίτερα τη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η Hellenic Train γνώριζε την επίμαχη σύμβαση 717 και πως εάν είχε υλοποιηθεί θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη.

Φάμελλος: Δεσμευτείτε ότι θα συμφωνήσετε στη σύσταση Προανακριτικής

«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο χωρίς κομματικές παρωπίδες και μεθοδεύσεις», ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος κάλεσε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν ότι θα συναινέσουν για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, τόσο για τη σύμβαση 717 όσο και για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, αιτήματα που θα θέσει στο κοινοβούλιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι η πρόταση «ενέχει κινδύνους γενικότητας, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ».

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την πρόταση ΚΚΕ

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος εκπρόσωπησε την κυβέρνηση στη συζήτηση στην Ολομέλεια, να διευκρινίσει το τι θα κάνει η ΝΔ με το προεδρείο της Εξεταστικής που θα συγκροτηθεί.

Συγκεκριμένα, να διευκρινίσει αν θα είναι ανοιχτές και on camera οι εργασίες της Επιτροπής και «αν θα κοπούν για άλλη μια φορά οι μάρτυρες» που θα προτείνει η αντιπολίτευση, όπως έγινε με την Εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα» χωρίς να κληθεί ο τότε αρμόδιος υπουργός, Στέλιος Πέτσας.

«Όχι» Μάκη Βορίδη σε Προανακριτική

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής επί τη βάσει της έρευνας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 στα τρένα.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ενώ η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, απορρίπτει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική, γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες: «Πώς το ξέρουμε; Γιατί αναγνώσαμε την πρότασή σας. Αλλά θα σας απαντήσουμε αναλυτικά κατά τη συζήτηση», είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την ευθύνη με την πολιτική πράξη παραίτησης του αρμοδίου υπουργού και  όρισε επιτροπή διερεύνησης και το πόρισμα παραδόθηκε με ταχύτητα», σημείωσε.

Και προσέθεσε πως «με το που κατατέθηκε η πρόταση του ΚΚΕ, είπαμε κατευθείαν ‘ναι’, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό, αλλά συμφωνούμε με το αιτητικό. Αν πούμε ‘ναι’ στην εξεταστική, μας κατηγορείτε για συγκάλυψη, αν λέγαμε ‘όχι’, θα μας κατηγορούσατε για συγκάλυψη».

«Πυρά» από Φάμελλο – Ανδρουλάκη κατά Βορίδη

Σφοδρή ήταν η απάντηση του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας «δυστύχημα δημοκρατίας».

«Εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός, παίζει και τον ρόλο του δικαστή. Έχει αποφασίσει τι θα γίνει και για την Εξεταστική. Είστε δυστύχημα δημοκρατίας κ. Βορίδη, έχετε και παρελθόν, δεν μας φτάνει που παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε για τη δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Μάλιστα, κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί για την πρόταση Προαναρκτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε αποκαλυπτική την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να μην ερευνηθεί τίποτα.

Κάλεσε, δε, τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αποσύρει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το σενάριο να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική.

«Είμαστε συνηθισμένοι στις σοφιστείες του κ. Βορίδη. Καλώ το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του. Δεν θέλουν να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή. Σας εργαλειοποιούν και σας χρησιμοποιούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Καταλαβαίνω τον άχαρο ρόλο του κ. Βορίδη να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το γεγονός ότι ψηφίζετε μια εξεταστική επιτροπή που ξεκινά από το 1997 έως σήμερα, με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; Δε νομίζω. Την αλήθεια την θέλουν όσοι δίνουν βάρος στα πραγματικά γεγονότα, στην πραγματική έρευνα και όχι εκείνοι που αξιοποιούν το λάθος του Κομμουνιστικού Κόμματος για να πετάξουν τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Related posts

Γιατί αγωνιά, τι τρέμει και τι προσδοκά το Μαξίμου – Αξιολογούνται οι εξελίξεις σε τρία επίπεδα 

admin

Φουρτούνες στην κυπριακή ΑΟΖ

admin

Κουράγιο Φάμελλε

admin

Διπλωματικό επεισόδιο: Εφυγε από την Τρίπολη της Λιβύης ο Δένδιας

admin

Πώς κινείται τώρα το Μαξίμου – Διαρροές και διαψεύσεις μετά το unfair του Σούνακ στον Μητσοτάκη

admin

Μητσοτάκης: Είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης»

admin

«Να καταλάβουμε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» πρότεινε μέλος της Ομπρέλας

admin

Γεωργούλης – Σπυράκη: Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας από το Ευρωκοινοβούλιο

admin

Απογευματινά χειρουργεία: Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για το «νόμιμο φακελάκι»

admin