Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συνέδριο θέσεων» σε… συγκρουσιακή ατμόσφαιρα

Η σημερινή έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που στα χαρτιά είναι «συνέδριο θέσεων», ξεκινάει με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ύστερα από ένα 48ωρο τριβών και συγκρούσεων σε ανώτατο επίπεδο. Η ένταση που σημειώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην πλειονότητα των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, που αποτελεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι αποτυπωμένη στα απομεινάρια των δύο συνεδριάσεων, που έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, συμβιβασμούς και τζαρτζαρίσματα έφεραν τα εξής συμπεράσματα: ο Κασσελάκης δεν παίρνει πίσω το ερωτηματολόγιο που αφορά τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ούτε την πρόθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με καταστατικές αλλαγές το φθινόπωρο, να αποτελεί «προοδευτικό κόμμα της Κεντροαριστεράς», ενώ κέρδισε τη δέσμευση από τα στελέχη της ΠΓ πως δεν θα αμφισβητηθεί έως τις ευρωεκλογές, άρα δεν τίθεται θέμα «αναβάπτισης» της εντολής του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ανακάλεσε προφορικά την επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα και θεωρήθηκε προσβλητική από τα περισσότερα μέλη της ΠΓ, ενώ δεν κατάφερε να περάσει ούτε τη διεύρυνση της ψήφου εμπιστοσύνης-«λευκή επιταγή» από τα θεσμικά όργανα ως τις εθνικές εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην ευρωκάλπη του καλοκαιριού.

Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, η ανακωχή ενόψει συνεδρίου μετά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών θα θεωρούνταν βέβαιη. Μπροστά σε περίπου 4.000 συνέδρους, ωστόσο, και με δεδομένη την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία που επιδιώκει να καλλιεργήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη βάση, κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι ο Κασσελάκης δεν ετοιμάζει εκπλήξεις – ήδη με άτυπη ενημέρωση «προς αποκατάσταση της αλήθειας» η Κουμουνδούρου αρνιόταν πως ο Κασσελάκης ανακάλεσε την επιστολή στην ΠΓ, φέρνοντας ξανά την αίσθηση της ανησυχίας στα ανώτατα στελέχη.

Οι φημολογίες

Ολοι αναμένουν με ενδιαφέρον τι θα πει μπροστά στο Σώμα, ενώ υπάρχει φημολογία για κατάθεση πρότασης προς το Σώμα που θα μιλάει για νέα εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας σε δύο εβδομάδες από τη διεξαγωγή του συνεδρίου: κάτι τέτοιο, εφόσον επιβεβαιωθεί, καταφέρουν να το θέσουν σε ψηφοφορία και περάσει, θα αλλάξει τις ισορροπίες καθώς, αν επικρατήσουν οι νεοπροεδρικοί, τα όργανα δεν θα μπορούν να φέρουν εμπόδια στη βούληση του προέδρου – στην ανακοίνωση της ΠΓτο όργανο χαρακτηρίστηκε «πολιτικό κέντρο» λήψης των αποφάσεων.

Σε συγκρουσιακό επίπεδο ήταν και η εκλογή πρόεδρου του συνεδρίου, που έγινε χθες στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, με τον ρόλο να αναλαμβάνει ο Πάνος Ρήγας απέναντι στον Νίκο Μαδεμλή. Σε επίπεδο ΠΓ, είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις της προεδρικής πλευράς με τον Διονύση Τεμπονέρα βρίσκονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Τεμπονέρας ήταν το μοναδικό μέλος της ΠΓ που ζήτησε το θέμα της ανάκλησης της επιστολής Κασσελάκη να τεθεί σε ψηφοφορία, ενώ είχε ήδη ανακληθεί φραστικά, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει σε έντονο ύφος – και, παράλληλα, ήταν εκείνος που σήκωσε το γάντι στην απειλή για προσφυγή στη βάση («αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής»).

Αν το ένα σημείο αναφοράς για σήμερα είναι η παρουσία και η υποδοχή Κασσελάκη, το άλλο είναι η απόφαση που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά την παρουσία του, αλλά και μια ενδεχόμενη ομιλία-παρέμβαση για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρωθυπουργό – στα χέρια του και στην επιλογή του κρατάει τις ισορροπίες του συνεδρίου.

Related posts

Κικίλιας: Επίθεση από Τούρκους με απειλές και ύβρεις στον λογαριασμό του στο Instagram

admin

Μπαίνουν φίλτρα για την επιλογή των διοικητών στα νοσοκομεία λέει ο Μητσοτάκης στο Tik Tok

admin

Σταύρος Θεοδωράκης: «Με τον καρκίνο δεν ξεμπερδεύεις εύκολα»

admin

Εκλογές: Κατά πόσο επηρεάζουν τους ψηφοφόρους τα τηλεοπτικά debate

admin

ΠΑΠΠΑΣ Vs ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

admin

Μητσοτάκης για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Η Ιστορία θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τη δημόσια ζωή του αναφέρει σε μήνυμά του

admin

Αυτές είναι οι θεματικές ενότητες του debate – Οι έξι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν

admin

Μικρές και μεγάλες συγκρούσεις που ήρθαν για να μείνουν

admin

Πιερρακάκης: Χειρουργήθηκε επιτυχώς μετά το στραβοπάτημα στη Νάξο

admin