Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό και τις περιφερειακές κρίσεις (Ουκρανία, Γάζα, Ερυθρά Θάλασσα, Σάχελ) συζήτησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οπως και από την Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «ευκαιρία» στο Κυπριακό μετά την ανάληψη καθηκόντων της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία αντιμετωπίζει ήδη την άκαμπτη στάση της τουρκικής πλευράς που προβάλλει λύση δύο κρατών. «Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» τόνισε ο υπουργός. Ο ίδιος μίλησε για τον «σημαντικό ρόλο» του ΟΗΕ στις περιφερειακές προκλήσεις και εκτίμησε ότι «πρέπει να δούμε» τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. «Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο» είπε.

Η ελληνική διπλωματία προωθεί την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διετία 2025-2026, με συμμετοχή του Γεραπετρίτη σήμερα σε συνεδρίαση υψηλού επιπέδου για το κλίμα και την επισιτιστική κρίση.

– Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας συζήτησε στο Λονδίνο με τον βρετανό υφυπουργό Αμυνας Τζέιμς Χέπι την πιθανή παραχώρηση ναρκοθηρευτικών στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η «Prosperity Guardian» (εξελίσσονται οι προετοιμασίες της φρεγάτας «Υδρα») και οι ευρωπαϊκές «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα (η Ελλάδα προσφέρει το στρατηγείο Λάρισας).

ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Related posts

Τι λένε στην κυβέρνηση για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη

admin

Πολάκης: Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προγραμματική και οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Περιφέρεια στα όρια νευρικής κρίσης

admin

Κασσελάκης σε Τσακαλώτο & Πέρκα: Επιστρέψτε τις έδρες στο κόμμα – Παίρνει πίσω το δημοψήφισμα

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης

admin

Βουλή: Eρώτηση Φάμελλου σε Μητσοτάκη για τη «μη φορολόγηση των υπερκερδών σε καύσιμα και ρεύμα»

admin

Πόθεν Έσχες: Δείτε τις δηλώσεις πέντε υπουργών της κυβέρνησης

admin

Τοτέμ

admin