Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συζητά για νέα συμβόλαια η Παπουτσάνης

Τον στόχο για αύξηση των φετινών πωλήσεων κατά 12% (στα 70 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι επιβεβαίωσε χθες η διοίκηση της Παπουτσάνης, παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης υποχώρησε κατά 7,2% ( 19% στα ίδια προϊόντα, -25% στις πωλήσεις προς τον τουριστικό κλάδο, -12% στην εξυπηρέτηση παραγωγής για τρίτους και -3% στις σαπωνόμαζες).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παπουτσάνης Μενέλαο Τασόπουλο, φέτος αναμένεται να συμβεί η αντίθετη πορεία σε σχέση με το 2023 όπου ο κύκλος εργασιών είχε ξεκινήσει από υψηλά επίπεδα και υποχωρούσε, καθώς μεταξύ άλλων:

  • Η μεγάλη σύμβαση παραγωγής για λογαριασμό μεγάλου ομίλου του εξωτερικού που υπέγραψε πέρυσι, ξεκίνησε με περιορισμένες πωλήσεις το πρώτο φετινό τρίμηνο, οι οποίες θα αυξηθούν στο υπόλοιπο τμήμα του έτους.
  • Είναι πολύ καλές οι πρώτες εντυπώσεις από την είσοδο της εταιρείας στα προϊόντα οικιακής φροντίδας, με τις σχετικές πωλήσεις να προβλέπεται ότι θα σημειώνουν σταδιακή άνοδο.
  • Επικρατεί σαφής ικανοποίηση για την πορεία των πωλήσεων των ιδίων σημάτων (άνοδος σε όγκο 6% κατά το πρώτο τρίμηνο έναντι 2% της αγοράς), παρά το γεγονός ότι κάποια προσωρινή αναβολή στις πωλήσεις επέφερε τον Μάρτιο η εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  • Υπάρχουν θετικές προοπτικές για την πορεία του ελληνικού τουρισμού μέσα στο 2024.

Σε ό,τι αφορά το προβλεπόμενο για φέτος περιθώριο κέρδους, η διοίκηση της Παπουτσάνης εξέφρασε μεν μια σχετική αισιοδοξία, πλην όμως απέφυγε να προχωρήσει σε ποσοτικοποίηση στόχων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατά το πρώτο τρίμηνο το περιθώριο κέρδους διευρύνθηκε σημαντικά (πτώση πωλήσεων, άνοδος κερδών) λόγω της υποχώρησης των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια, ενώ γενικότερα το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πέρυσι έχει επιδράσει πτωτικά στο παραγωγικό κόστος. Τέλος, το φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024 θα συμβάλει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας (θα καλύπτεται το 30% των αναγκών) όσο και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Προς δεύτερη χρηματική διανομή

Η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Παπουτσάνης, αποφάσισε μεταξύ άλλων τη διανομή ετήσιου μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή, όπου στην πράξη θα καταβληθεί 0,04 ευρώ στις 25 Απριλίου, επειδή πέρυσι είχε δοθεί προμέρισμα 0,03 ευρώ. Πέραν όμως αυτού, η διοίκηση προγραμματίζει μέσα στο 2024 και μια ακόμη χρηματική διανομή προς τους μετόχους της, η οποία δεν θα υπολείπεται του 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Συγκριτικό πλεονέκτημα

Ο Μενέλαος Τασόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που προκύπτει για την Παπουτσάνης, λόγω του εργοστασίου που διαθέτει και του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε πέρυσι: «Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εργοστάσια στην Ευρώπη, το οποίο έχει αχρησιμοποίητη παραγωγική δυναμικότητα 50% σε στερεό σαπούνι και σαπωνόμαζα. Στο στερεό σαπούνι εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει πολλές επενδύσεις στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο στο μέτωπο του κόστους, όσο και σε θέματα βιώσιμων προϊόντων.

Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με άλλες εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να παράγουμε προϊόντα για λογαριασμό τους. Υπάρχει επίσης η τάση σε εταιρείες να διακόπτουν την παραγωγή τους και να απευθύνονται σε τρίτους, ή ακόμη έχει αρχίσει να παρατηρείται μια στροφή από τα υγρά προς τα στερεά προϊόντα για περιβαλλοντικούς λόγους».

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Οι κινήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον έλεγχο των τιμών θα δούμε αν θα οδηγήσουν σε μεσοπρόθεσμη βάση σε χαμηλότερες τιμές, ωστόσο σίγουρα θα καταστήσουν περισσότερο ορθολογικό το πλαίσιο των προσφορών. Εμείς είμαστε στην ευτυχή θέση να διαθέτουμε προϊόντα τα οποία δεν βρίσκονται σε φάση που χρειάζεται να γίνουν αυξήσεις τιμών.
  • Για φέτος προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα εκατ. ευρώ θα δοθεί για το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Related posts

Attica Group: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Τι προτείνει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ για τα καταστήματα τις Κυριακές

admin

Φθηνότερα smartphones με ανακύκλωση συσκευής από τη Wind

admin

Παρέμβαση Εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες για πλαστούς τίτλους σπουδών στον ΟΑΣΘ

admin

Εγκαινίασε τον τεχνολογικό θεσμό «Future Unfold» η Grant Thornton

admin

Minoan Lines: Από 29/6 ξεκινούν τα δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο-Πειραιάς

admin

Μινέρβα: Αποχωρεί η CEO Χρυσάνθη Μπόνου, αναλαμβάνει η Κατερίνα Βλάχου

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Πρώτο «πράσινο» PPA με εταιρία του Δημοσίου

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα €25,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

admin