Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η πλήρης αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εξελιχθούμε. Να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα» ήταν το μήνυμα που επέλεξε να στείλει κατά την παραλαβή των καθηκόντων του ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης, από τον απερχόμενο στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος έπειτα από τέσσερα χρόνια έκλεισε τον κύκλο του, μετά και τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής. Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τον Νίκο Δένδια να έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις επιβεβλημένες, περιγράφοντας την ανάγκη για μία νέα εποχή στον τομέα της Αμυνας, ο στρατηγός Χούπης είναι αυτός που θα κληθεί να τα εφαρμόσει και να λογοδοτήσει επ’ αυτών.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση από τη συγκεκριμένη θέση υπερασπίστηκε τη γραμμή που έχει ήδη δώσει ο Δένδιας αναφερόμενος και ο ίδιος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το γεωστρατηγικό περιβάλλον ρευστότητας, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, την «καταλυτική διείσδυση», όπως είπε, της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς διεξαγωγής των επιχειρήσεων και τις αναδυόμενες νέες απειλές με υβριδικά, μη συμβατικά και μη παραδοσιακά χαρακτηριστικά, «ενίοτε κάτω από το κατώφλι του πολέμου», που όπως ανέφερε επιβάλλουν οι Ενοπλες Δυνάμεις «να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».

Επέμεινε στην αξιοποίηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, στη μείωση της γραφειοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, στην αναβάθμιση της θητείας, ενώ υπογράμμισε τον διττό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Να υπάρχει ηγέτης

και όχι «άρχων»

«Σε μια περιοχή όπου η γεωγραφία παράγει ιστορία, δεν είναι ανεκτή ουδεμία διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας» επεσήμανε ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, υποσχόμενος να καταβάλει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Τη δική της σημασία είχε και η αναφορά του Χούπη στην ανάγκη να υπάρχει ηγέτης και όχι «άρχων», καλώντας όλους να θέσουν «ως ιδεολογικό ανάχωμα, την ενσυνείδητη πειθαρχία και οι ασκούντες Διοίκηση, να χαρακτηρίζεστε από μεγαλοψυχία, ενθυμούμενοι άπαντες ότι η συγκράτηση του Στρατεύματος διά τιμωριών ήταν ανέκαθεν επιβλαβής».

Μία αναδρομή στην τετραετή θητεία του ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ο απερχόμενος στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Κλείνοντας τον κύκλο του και πριν οι Ενοπλες Δυνάμεις περάσουν σε μία νέα εποχή, ο στρατηγός Φλώρος υπενθύμισε τη μεταναστευτική κρίση στον Εβρο το 2020, την οποία ακολούθησε η κρίση του «Ορούτς Ρέις», ενώ μίλησε για την κατάρτιση και υλοποίηση ενός «ρεαλιστικού εξοπλιστικού προγράμματος με βάση μία ορθολογική Δομή Δυνάμεων και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφορά έκανε ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στον τομέα κοινωνικής προσφοράς και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αεροδιακομιδές, στις φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και φωτιές, αλλά και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε στη Στρατιωτική  Σχολή Ευελπίδων, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, των αρχηγών των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και βουλευτών εκπροσώπων των κομμάτων.

Με τον Δένδια να δίνει το καθιερωμένο δώρο στον Φλώρο, με τις παραδοσιακές ευχαριστίες και την «ελπίδα να συναντηθούμε ξανά στη μακρά πορεία», όπως είπε. Με τις Ενοπλες Δυνάμεις και την αλλαγή σελίδας να αποτελούν ένα δύσκολο στοίχημα.

Related posts

TAX THE RICH

admin

Σε εξέλιξη η τρίτη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Δείτε live

admin

Κύπρος: Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρωομαρτύρων Καβάζογλου και Μισιαούλη

admin

Μητσοτάκης: Παντοτινά χρυσή στις καρδιές μας η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

admin

Το στοίχημα του ΚΚΕ

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Ολόκληρη η Κρήτη είναι μπλε – Ιστορικά δεν έχει υπάρξει ξανά ποτέ

admin

Αχτσιόγλου για Γρυσπολάκη: Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές και επενδύει στο μίσος

admin

Προσέγγιση με την Τουρκία, «χωρίς ψευδαισθήσεις»

admin

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα», λέει ο Τεμπονέρας

admin