Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 7,5% το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου 30 ετών στις ΗΠΑ – Κοντά στο υψηλό δεκαετιών του Οκτωβρίου

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 7% την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την Mortgage News Daily, και απλώς συνέχισε την ανοδική του πορεία, όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Πλέον βρίσκεται ακριβώς γύρω στο 7,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Τα ποσοστά έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις κατοικιών να σταματήσουν. Οι κατασκευαστές εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση για να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές για τους πελάτες τους και τα κατάφεραν καλύτερα από τους πωλητές υπαρχουσών κατοικιών.

Στη συνέχεια, τα επιτόκια μειώνονταν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στο εύρος του 6,5% και διατηρήθηκαν εκεί μέχρι τον Φεβρουάριο, προκαλώντας άνοδο στις πωλήσεις κατοικιών. Έπειτα, ωστόσο, άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά.

“Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η αίσθηση επανόδου του πληθωρισμού, η επαναφορά των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε ανοδική τάση και τα πιο πρόσφατα στοιχεία και σχόλια από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, έχουν απλώς τονώσει τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις”, δήλωσε η Danielle Hale, επικεφαλής οικονομολόγος στην Realtor.com. “Τα δεδομένα πωλήσεων τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων”.

Ακόμη και με υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 5% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών (MBA). Η ζήτηση εξακολουθούσε να είναι 10% χαμηλότερη από την ίδια εβδομάδα πριν από έναν χρόνο, ακόμη και με τα επιτόκια τώρα να είναι κατά 70 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι τότε.

“Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, η δραστηριότητα των αιτήσεων αυξήθηκε, πιθανώς καθώς ορισμένοι δανειολήπτες αποφάσισαν να ενεργήσουν, σκεπτόμενοι το σενάριο στο οποίο τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται”, δήλωσε ο Joel Kan, επικεφαλής οικονομολόγος στην MBA.

“Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας παραμένουν ισχυρές, γεγονός που είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για το εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο Bob Broeksmit, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MBA.

Related posts

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ σκέφτεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος

admin

Ο Λευκορώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να επαναληφθούν οι επαφές με την Πολωνία

admin

ΗΠΑ: Μικρή βελτίωση του δείκτη PMI για τις υπηρεσίες στο τέλος του 2023

admin

Γουατεμάλα: Τέσσερις Γάλλοι τουρίστες εξαφανίστηκαν στη ζούγκλα

admin

Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία κέρδισε με μικρή διαφορά στις εκλογές

admin

Την ανάγκη μιας φιλόδοξης νέας δέσμευσης σε επενδύσεις στην άμυνα, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ

admin

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ “είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του”

admin

O Καναδάς στέλνει στρατιώτες στη Βρετανική Κολομβία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

admin

Μεσανατολικό: Τα ξένα διαβατήρια δεν ανοίγουν τη διάβαση της Ράφα

admin