Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για τη θέση του νέου γραμματέα της ΝΔ

Στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ή το αργότερο στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου τοποθετείται χρονικά η επίσημη αλλαγή σκυτάλης στη θέση του γραμματέα της ΝΔ, μέσω σύγκλησης της Πολιτικής Επιτροπής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ταυτόχρονα με το κυβερνητικό έργο θέλει να θέσει έγκαιρα το κόμμα σε τροχιά ανασύνταξης ενόψει τόσο του γαλάζιου συνεδρίου πιθανότατα εντός Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου όσο και των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Η ονοματολογία για τον διάδοχο του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο γραφείο που ο ίδιος έχει από τον Δεκέμβριο του 2021 στην κομματική έδρα εντείνεται στους γαλάζιους διαδρόμους, παρότι η κομματική ηγεσία και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού προσπαθούν να βάζουν φρένο στα «στοιχήματα», πόσω μάλλον στην… προώθηση προσώπων, προκειμένου να μην προεξοφλούνται οι αποφάσεις του Μητσοτάκη. Οσο κι αν οι συζητήσεις σε Πειραιώς και Μαξίμου προχωρούν υπό μυστικότητα, δεν λείπουν οι εκτός κομματικής έδρας ψίθυροι για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα καθήκοντα γραμματέα – ενδεικτικό ότι ευκαιρία για σχετικά πηγαδάκια υπήρξε και στο περιθώριο της προχθεσινής εκδήλωσης για την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου όπου παρευρέθησαν όλες οι «τάσεις» της ΝΔ.

Οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» επιμένουν αφενός ότι μια λίστα ονομάτων – μια short list συγκεκριμένα – βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, αφετέρου ότι η ΝΔ θέλει να μπει ήδη από τον Δεκέμβριο σε προσυνεδριακούς ρυθμούς, βάζοντας αστερίσκο για (πολύ) αργότερα σε περαιτέρω εσωκομματικές διαδικασίες. Αυτό δείχνει η σκέψη που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή για ένα επετειακό συνέδριο θέσεων στις αρχές του 2024 – έτος κατά το οποίο η ΝΔ συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της –, χωρίς δηλαδή την ανανέωση της Πολιτικής Επιτροπής πριν από τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα οι εσωκομματικές εκλογές παραπέμπονται για το ερχόμενο φθινόπωρο – ίσως τον Οκτώβριο του 2024.

Η ονοματολογία

Η εκκρεμότητα του γραμματέα ενδεχομένως να είναι η μόνη που θα λυθεί άμεσα. Εντός ΝΔ καταγράφονται δύο σχολές σκέψης που «οδηγούν» τις εισηγήσεις: από τη μία όσοι υποστηρίζουν πρόσωπα με κοινοβουλευτική εμπειρία, από την άλλη εκείνοι που ποντάρουν σε ονόματα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό που επιβεβαιώνουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες είναι ότι η «δουλειά» στο κόμμα αφορά τη μέγιστη κινητοποίηση ανά την επικράτεια, ώστε να μεταφέρεται στην κυβέρνηση ο παλμός της κοινωνίας (ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών είναι προδιαγεγραμμένη η εντολή για τον… γύρο της Ελλάδας από τα κομματικά στελέχη), αλλά και γνώση της γαλάζιας ανθρωπογεωγραφίας. Στην ονοματολογία των τελευταίων ημερών περιλαμβάνεται σειρά υφυπουργών – Γιώργος Κώτσηρας, Ζέττα Μακρή, Μαρία Κεφάλα, Ζωή Ράπτη κ.ά. –, αν και κατά πληροφορίες υποχωρεί η προοπτική ανάδειξης ενός στελέχους που θα οδηγούσε αναγκαστικά σε στοχευμένη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα.

Πολύ περισσότερα είναι τα ονόματα που συζητούνται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (πρώην βουλευτές όπως ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης αλλά και νυν) ενώ τα «στοιχήματα» δείχνουν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα στο πρόσωπο της πρώην υφυπουργού για την ατζέντα ισότητας, δημογραφικού και οικογένειας Μαρίας Συρεγγέλα. Σε κάθε περίπτωση εν αναμονή της οριστικής επιλογής του Μητσοτάκη, όπως θα την εισηγηθεί ο ίδιος στην Πολιτική Επιτροπή, ζητείται το κόμμα να κινείται σε συντονισμό με την Ηρώδου Αττικού και να αποπνέει κλίμα ενότητας, παρακολουθώντας στενά τις διεργασίες στο αντιπολιτευτικό πεδίο και μεταφέροντας με σαφήνεια τις κυβερνητικές θέσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Related posts

Καλαματιανός: «Να ανακοινώσει προσλήψεις σήμερα ο κ. Μητσοτάκης» για το ΕΚΑΒ

admin

Στο μικροσκόπιο το εξοπλιστικό ράλι της Τουρκίας

admin

Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Μητσοτάκης σε Μητροπολίτη Νουβίας: Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων στο Σουδάν

admin

Προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Βασίλης Κασκαρέλης: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών

admin

«Πράσινο φως» από την ΑΔΑΕ για την ενημέρωση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

admin

Ανδρουλάκης: Παρέμβαση στη Βουλή μετά την έφοδο στον ΟΣΕ

admin

Προϋπόθεση οι ανοιχτοί δρόμοι για διάλογο με την κυβέρνηση

admin