Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «πράσινα» επέστρεψε η Wall Street με οδηγό τις Big Tech

Με οδηγό τις Big Tech και κυρίως την Apple η

Wall Street

 επιχείρησε με επιτυχία να επιστρέψει σε θετικό έδαφος μετά από το τριήμερο καθοδικό σερί. Μάλιστα, το θετικό κλίμα συμπαρέσυρε ανοδικά και τον Dow Jones που τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης παρουσίαζε αρνητικό πρόσημο.










Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά. Έτσι, ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς κέρδισε σχεδόν τέσσερις μονάδες στο 4,144%.





Ενθαρρυντικά για την αγορά λειτούργησαν τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας, καθώς οι αιτήσεις για νέα επιδόματα μειώθηκαν κατά 16.000 στις 187.000, έναντι προβλέψεων για άνοδο τους στις 207.000. Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά έπεσαν στο κατώτερο σημείο τους από το Σεπτέμβριο του 2022.


Τα σφιχτά περιθώρια στην αγορά εργασίας αποτελούν ένας από τους παράγοντες που μπορεί να αποθαρρύνουν τη Fed από το να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, δεδομένου πως θεωρεί ότι κρατούν τους μισθούς ψηλά, άρα και τις πληθωριστικές πιέσεις. Οπότε κάθε στοιχείο προς την κατεύθυνση της αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας φέρνει πιο κοντά τις περικοπές των επιτοκίων.





Βέβαια στελέχη της Fed, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν υιοθετήσει λίαν επιφυλακτική στάση απέναντι στο χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν… αποκηρύξει ανοιχτά την προοπτική περικοπών από την άνοιξη, επηρεάζοντας ως ένα βαθμό τα προγνωστικά. Όμως, η πλειοψηφία των traders εξακολουθεί να ποντάρει στην πρώτη αναπροσαρμογή από τη συνεδρίαση του Μαρτίου και μάλιστα σε ποσοστό περίπου 56%, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME.





Σήμερα ένα από τα γεράκια, ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόσιτς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις μιας πρόωρης μείωσης, αν και υποστήριξε ότι «βλέπει» πιθανή μια πρώτη περικοπή μέσα στο τρίτο τρίμηνο, αντί του τετάρτου που υπολόγιζε έως τώρα, αρκεί βεβαίως ο πληθωρισμός να συνεχίσει να υποχωρεί.


Σε κάθε περίπτωση η αγορά επέλεξε σήμερα να δει το ποτήρι μισογεμάτο και να αντλήσει αισιοδοξία από το ράλι της μετοχής της Apple μετά την απρόσμενη αναβάθμιση της από την Bank of America σε «buy» μετά από ένα σχετικά δύσκολο διάστημα για την κατασκευάστρια των iPhone.





Μάλιστα, η μετοχή ανέβηκε άνω του 3,3% καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίαση της από τις 5 Μαϊου του 2023 και συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις «αδελφές» Big Tech, όπως η Alphabet, η Nvidia και η Meta Platforms.





Related posts

Liquid Death, το νερό που σε 3 χρόνια απέκτησε αξία 700 εκ. δολαρίων μέσω των social media

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Ημερομηνίες πληρωμής για τις αναστολές Δεκεμβρίου

admin

Καύσωνας Κλέων – ΥΠΕΝ: Τα προτεινόμενα μέτρα – Το κρίσιμο 2ωρο, τι κάνουμε, τι αποφεύγουμε

admin

Στο Λουξεμβούργο ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο φόβος της ύφεσης ρίχνει μετοχές, κρυπτονομίσματα και πετρέλαιο

admin

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους για το υψηλό κόστος ζωής

admin

Αυτά είναι τα 13 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους στον Έβρο

admin

Χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη δεύτερη ευκαιρία

admin

Πώς έπεσαν έξω οι βασιλιάδες του αυτοκινήτου – Έλαμψαν για δεκαετίες αλλά έσβησαν με την οικονομική κρίση

admin