Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, στην Άγκυρα εσπευσμένα ο Μπλίνκεν

Στα άκρα φαίνεται να οδηγούνται οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ για ακόμη μια φορά το τελευταίο διάστημα, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υψώνει τους τόνους και να επιτίθεται στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

“Δεν θεωρώ τον Νετανιάχου συνομιλητή μου” είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του και πρόσθεσε πως “Τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε”. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί για την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωσή του στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα του. “Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες” ανέφερε, τονίζοντας πως “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου”.

Λίγες ώρες αργότερα, η Τουρκία προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω κλιμακώνοντας την ένταση. “Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα”, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις” αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ που χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρέσβη ως “άλλο ένα βήμα προς την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς”.

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από την Κυριακή, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος θα έχει συνομιλίες για “την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”.

Related posts

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο βασιλιάς Κάρολος επιδιώκουν “να ανανεώσουν τη φιλική σχέση των χωρών τους”

admin

Πυρκαγιές στις Χαβάη: Τουλάχιστον 67 οι νεκροί – Επιβεβαιώθηκαν άλλοι 12 θάνατοι

admin

Νέοι μύδροι Ερντογάν κατά ΟΗΕ, ΗΠΑ: Το ΣA του ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ

admin

Ιράν: Ο πρόεδρος Ραϊσί κάνει λόγο για μια “ειδεχθή” επίθεση που άφησε πίσω της 103 νεκρούς

admin

Καναδάς: Aναστέλλει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ

admin

Τα ΗΑΕ ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

admin

Βρετανία: Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη Μιχαήλ Φρίντμαν

admin

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Κίνηση έκπληξη – Αύξησε στο 50% το επιτόκιο

admin

Σολτς και Μελόνι υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης διμερούς συνεργασίας

admin