Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σολτς: Οχι στη «διμεροποίηση» των προβλημάτων με τα Τίρανα

Η συνάντηση των 27 της ΕΕ με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες είναι το προοίμιο του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ που θα ακολουθήσει το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής. Είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια το τρέχον έτος, γεγονός που δείχνει τη σημασία της περιοχής για την Ευρώπη και το ενδιαφέρον να προσδεθούν οι χώρες στην ΕΕ.

Για το Βερολίνο, η ενταξιακή πορεία των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι ύψιστη προτεραιότητα. Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι το «κλειδί» για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και ταυτόχρονα «σημαντικό κίνητρο» για μεταρρυθμίσεις, εξήγησε υψηλόβαθμη πηγή της Καγκελαρίας ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής. Καθοριστική ωστόσο είναι «η πρόοδος των ίδιων των υποψήφιων χωρών».

Η προσέγγιση στην ΕΕ θα επιφέρει «αισθητή βελτίωση» των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Προϋπόθεση, πάντως, είναι «η αδιασάλευτη προσήλωση στην ΕΕ και τις αξίες της, και αυτό ισχύει επίσης για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας». Η αναφορά αυτή είναι σαφής αιχμή στην κατεύθυνση του Βελιγραδίου και του σέρβου ηγέτη Αλεξάντερ Βούτσιτς, που αλληθωρίζει συνεχώς προς τη Μόσχα.

Με τις θέσεις αυτές θα προσέλθει ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Εκεί θα τεθεί αναπόφευκτα από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, που παραμένει κρατούμενος από τον περασμένο Μάιο.

Τι θέλει και τι υποστηρίζει το Βερολίνο

Η γερμανική Καγκελαρία προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους στο θέμα Μπελέρη. «Είναι σημαντικό για εμάς η ενταξιακή διαδικασία να διεξάγεται με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία και να μην υπάρχει η λεγόμενη «διμεροποίηση» των ενταξιακών διαδικασιών», σημείωσε ανώτατη πηγή της Καγκελαρίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ».

«Η Αλβανία έχει ήδη κάνει πολύ δρόμο στον τομέα του κράτους δικαίου. Γνωρίζετε ότι το καθεστώς υποψηφίου έχει πλέον επιτευχθεί και έχουν γίνει περαιτέρω βήματα. Η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει να μετριέται με αυτό. Δεν είμαστε εμείς που θα αναλύσουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρατε, σε σημείο που να μπορούμε να κρίνουμε οριστικά. Αλλά θα ήταν σημαντικό για εμάς η συγκεκριμένη περίπτωση να μην εμποδίσει την περαιτέρω πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Στην παρατήρηση των «ΝΕΩΝ» ότι το ζήτημα Μπελέρη και η δικαστική διελκυστίνδα για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας αφορούν ευθέως το κράτος δικαίου στην Αλβανία, η πηγή της Καγκελαρίας απέφυγε να μπει στις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης. «Το μέτρο για μας είναι οι νόμοι της Αλβανίας και η συμβατότητά τους με τις επιταγές της ΕΕ. Επ΄ αυτού δεν μας είναι γνωστή κάποια σύγκρουση».

Πάντως, το Βερολίνο δεν περιμένει άσκηση «βέτο» εκ μέρους της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. «Εχω μείνει με την εντύπωση ότι εμείς, ως ΕΕ, μόλις στείλαμε την αντίστοιχη επιστολή στην Αλβανία, με την οποία θέλουμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία, και η Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για αυτό. Υπό την έννοια αυτήν, ήταν καταρχήν ένα καλό βήμα», σημείωσε η πηγή της Καγκελαρίας, «τώρα πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε από κοινού τα επόμενα βήματα».

Εκτός ατζέντας η Τουρκία

Η Τουρκία «δεν είναι ένας απλός εταίρος, αλλά ένας δύσκολος εταίρος». Ωστόσο, το θέμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας θα μείνει εκτός επίσημης ατζέντας του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ. Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα συζητηθούν μόνο στο περιθώριο της συνόδου με βάση την έκθεση προόδου που συνέταξε η Κομισιόν. Το θέμα «Τουρκία» παραπέμπεται σε επόμενη σύνοδο κορυφής, πιθανότατα τον Μάρτιο.

Προφανώς η ΕΕ δεν θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα με την Τουρκία, όσο η Αγκυρα δεν ολοκληρώνει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Related posts

Κασσελάκης: Από τη σημερινή ανάρτηση Μητσοτάκη λείπει η λέξη Μπέος

admin

Φίλης για Κασσελάκη: Έχει ύφος Τραμπ – Είναι η τρίτη ήττα για το κόμμα

admin

Στο ΕΑΤ-ΕΣΑ θα καταθέσει στεφάνι για το Πολυτεχνείο ο Στέφανος Κασσσελάκης

admin

Επίκαιρη επερώτηση ΠΑΣΟΚ: Ανυπαρξία σχεδίου και κυβερνητικά λάθη οδήγησαν σε αδιέξοδο τους αγρότες

admin

Νίκος Μπίστης: Στη ΔΕΘ θα υπάρχει πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μπορεί η Αίγυπτος να «προδώσει» την Ελλάδα;

admin

Ελληνοτουρκικά: Η «ηρεμία» κράτησε μία ημέρα – Η νέα επίθεση Ερντογάν και τα μηνύματα της Αθήνας

admin

Δουδωνής: Ζητάμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τα αντιπλημμυρικά σχέδια

admin

Τα τρία μηνύματα του Μητσοτάκη

admin