Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Τέταρτη μέρα κερδών περιμένοντας την ετυμηγορία της Fed

Σε θετικό έδαφος κατάφερε να παραμείνει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η

Wall Street

, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει πως η Federal Reserve θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής ανοίγοντας το δρόμο για την αντιστροφή της πολιτικής της μέσα στο πρώτο μισό του 2024.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 36.577 μονάδες, ο S&P 500 βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,46% φτάνοντας τις 4.643 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνθηκε κατά 0,70% και τις 14.533 μονάδες.

Μάλιστα και οι τρεις δείκτες έπιασαν, μέσα στη μέρα, νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά 52 εβδομάδων. Ο S&P άγγιξε το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό σημείο του από το Μάρτιο του 2022, ενώ αντιστοίχως Nasdaq και Dow έφτασαν στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τον Απρίλιο και τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς, αντιστοίχως.

Με τις επιδόσεις αυτές οι δείκτες συμπληρώνουν ένα τριήμερο ανοδικό σερί που διευρύνει έξι συνεχόμενες εβδομάδες κερδών!

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σε πτωτική τροχιά χάνοντας τρεις μονάδες στο 4,21% και του 30ετούς προσγειώθηκε στο 4,306%.

Τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν έκρυβαν μεγάλες εκπλήξεις. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε ποσοστό μόλις 3,1% σε ετήσια βάση επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, αν και σε μηνιαία βάση «τσίμπησε» ελαφρά στο 0,1% λόγω της αύξησης του κόστους των ενοικίων κόντρα στις προβλέψεις για διατήρηση του στα ίδια επίπεδα. Ο δομικός δείκτης, ωστόσο, παρέμεινε αμετάβλητος στο 4%.

Η επίδοση αυτή αφήνει τα περιθώρια στη Fed να κρατήσει στάση αναμονής διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα και σε αυτή τη συνεδρίαση, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Όμως, το τοπίο έγινε ελαφρά πιο θολό αναφορικά με το outlook του πρώτου εξαμήνου.

Οι traders δεν άλλαξαν γνώμη ποντάροντας στη πρώτη μείωση των επιτοκίων από την άνοιξη, όμως ενδεχομένως η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε συνολικά λιγότερες περικοπές μέσα στη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση είναι ακόμη νωρίς για να αντλήσει κανείς ασφαλή συμπεράσματα και είναι σαφές πως για την ώρα οι επενδυτές έχουν επιλέξει να βλέπουν το ποτήρι… μισογεμάτο και να εστιάζουν στην, ούτως ή άλλως, δεδομένη αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής μέσα στη νέα χρονιά. Και αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες και την εξαιρετική επίδοση τους συνολικά για το τρίτο τρίμηνο.

«Οι αρκούδες και οι ταύροι έχουν τα δικά τους σημεία αντιπαράθεσης στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, όμως το βασικό είναι πως τα νούμερα ήταν πολύ συμβατά με τις προβλέψεις, οπότε δεν αλλάζει τίποτε ιδιαίτερο (στις προσδοκίες της αγοράς)» εξήγησε στο CNBC ο Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge.

Σε επίπεδο μετοχών, η Walgreens Boots Alliance ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές μετά τη δημοσίευση από το Bloomberg της πληροφορίας πως η εταιρεία προσανατολίζεται σε αυτόνομη δημόσια εγγραφή της βρετανικής αλυσίδας φαρμακείων Boots.

Θετικά πρόσημα και για τις Zillow Group και Applied Materials μετά την αναβάθμιση τους αντιστοίχως από την JMP και την TD Cowen. Tο ίδιο και για την μικρή τράπεζα Amalgamated Financial μετά την αναβάθμιση της από την JPMorgan.

Στον αντίποδα η Oracle ξεχώρισε αρνητικά, με απώλειες άνω του 12%, καθώς η τεχνολογική εταιρεία απογοήτευσε τους επενδυτές με οικονομικές επιδόσεις κάτω των προσδοκιών.

Στις χαμένες επίσης η Lucid Group μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της αποχώρησης του οικονομικού της διευθυντή, αλλά και η Macy’s που έχασε μέρος των χθεσινών της κερδών μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Citigroup.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών, όπως η Expedia και η Airbnb, μετά την συνολική υποβάθμιση τους από την Barclays, η οποία επικαλέστηκε την επιδείνωση της εικόνας για τον κλάδο το 2024 λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης σαν αποτέλεσμα των μειωμένων καταναλωτικών δαπανών.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ιταλία μετά από δικαστική απόφασηΧάος στη Βουλή της Πολωνίας: Ακροδεξιός βουλευτής έσβησε με πυροσβεστήρα τα κεριά για την εβραϊκή Χάνουκα – Δείτε βίντεοΕίναι η τρίτη φορά που γίνεται και το σχολείο δεν κάνει κάτι, λέει η μητέρα του 7χρονου θύματος άγριου bullying στον Βόλο

Related posts

Αυτό είναι το παλάτι των €86 εκατομμυρίων στο Λονδίνο που διεκδικούν τρεις Έλληνες εφοπλιστές

admin

ΕΕ: Κλιμακώνει το «μπρα-ντε-φερ» με την Κίνα καταθέτοντας αγωγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

admin

ΕΚΤ: Πιο κοντά η μείωση των επιτοκίων μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού

admin

Κορωνοϊός: «Πιάστηκαν» 88 καταστήματα να μην τηρούν τα μέτρα

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Τέλος επιτηδεύματος: Πότε θα δουν «χρήμα» οι ενστάσεις

admin

Τσουχτερά πρόστιμα και κατεδαφίσεις – Όλα όσα αλλάζουν για την προστασία του αιγιαλού

admin

Το Βατερλώ των Ιταλών στον ελληνικό σιδηρόδρομο

admin

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

admin

Παγκρήτια Τράπεζα και HSBC υπέγραψαν κατ’ αρχήν συμφωνία

admin