Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Ο φιλορώσος πρωθυπουργός εμβαθύνει τις σχέσεις του με την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, οι φιλορωσικές απόψεις του οποίου τον έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με τους συμμάχους του, επιδίωξε σήμερα να εμβαθύνει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των σιδηροδρομικών συνδέσεων και της μεταφοράς σιτηρών με την πληγείσα από τον πόλεμο γειτονική Ουκρανία.

Μετά την κοινή συνάντηση της σλοβακικής και ουκρανικής κυβέρνησης, ο Φίτσο είπε ότι η Σλοβακία θέλει να είναι ένας “καλός και φιλικός” γείτονας με την Ουκρανία.

Ο Φίτσο επέφερε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Σλοβακίας από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο, διακόπτοντας την κρατική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με την Μόσχα, ακόμη και όταν η ΕΕ επιδίωξε να απομονώσει την ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Φίτσο επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των εμπορικών συμφωνιών για όπλα.

“Η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια και Σλοβακία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη” είπε ο Φίτσο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έχοντας δίπλα του τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ μετά τη συνάντηση τους στην ανατολική Σλοβακία.

“Φυσικά μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις ως προς την βοήθεια και την αλληλεγγύη” είπε

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Σλοβακίας υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές του Κιέβου μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, παρέχοντας μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ άλλου εξοπλισμού. Ο Φίτσο επανέλαβε σήμερα ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να επιτρέπει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών για στρατιωτικές προμήθειες παρά την διακοπή της κρατικής στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι οι χώρες συμφώνησαν ότι μια παλιά εμπορευματική σιδηροδρομική γραμμή από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας το Κόσιτσε θα αρχίσει να εξυπηρετεί επιβάτες με προορισμό το Κίεβο.

Θα εκσυγχρονίσουν επίσης την κεντρική οδική αρτηρία που διασχίζει τα σύνορα και θα προωθήσουν τα διασυνοριακά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τις ερχόμενες μέρες.

Ο Φίτσο είπε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να διαθέτει έναν διάδρομο για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, ενώ ο Σμιχάλ είπε ότι συμφώνησαν στην άρση των περιορισμών στα ουκρανικά προϊόντα τους οποίους επέβαλλαν η Σλοβακία και άλλες χώρες για να προστατεύουν τις εγχώριες αγορές.

“Έχουμε επίγνωση ότι κάθε μία από τις χώρες μας έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, τις δικές της προτεραιότητες, οι οποίες μερικές φορές δεν συμπίπτουν” είπε ο Σμιχάλ. ” Αλλά την ίδια στιγμή έχουν απολύτως την καλή θέληση και μια ρεαλιστική στάση”.

-

Related posts

Λεμέρ: Η Γαλλία θα μειώσει με μεγαλύτερη ταχύτητα το χρέος της – “Καμπανάκι” η υποβάθμιση από Fitch

admin

Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις την Σλοβακία

admin

Γερμανία: Στη Σλοβενία οι πρώτες δυνάμεις τεχνικής βοήθειας και διάσωσης

admin

Το πτώμα νεαρής κοπέλας βρέθηκε σε δίκτυο άρδευσης στην βόρεια Ιταλία – Καταζητείται ο αρραβωνιαστικός της

admin

Η Κίνα εξετάζει τη χαλάρωση των ορίων ξένων μεριδίων για να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια

admin

Κακοκαιρία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από το πέρασμα της καταιγίδας Ίσα

admin

Twitter: Προσωρινούς περιορισμούς στο πόσες αναρτήσεις μπορεί να διαβάζει κάθε χρήστης ανακοίνωσε ο Musk

admin

Ρωσία: Στο 8,5% τα επιτόκια, στην πρώτη αύξηση έπειτα από 16 μήνες

admin

Ο Ζελένσκι χαρακτηρίζει θεμιτό στρατιωτικό στόχο τη γέφυρα της Κριμαίας

admin