Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 16%

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κράτησε αμετάβλητο στο 16% το βασικό της επιτόκιο την Παρασκευή, διαλέγοντας αυτή τη φορά να κρατήσει στάση αναμονής μετά από πέντε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από το καλοκαίρι στην προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. 

“Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο το 2024 και η περαιτέρω σταθεροποίηση του κοντά στο 4% δείχνουν ότι οι σφικτές νομισματικές συνθήκες θα διατηρηθούν στην οικονομία για μεγάλη χρονική περίοδο”, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η τράπεζα αναφέρει ακόμα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μετριαστεί σε σύγκριση με τους φινοπορινούς μήνες, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την παραγωγική ικανότητα, με τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό να συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό περιορισμό στην επέκταση της παραγωγής σε αγαθά και υπηρεσίες. 

Από τον Ιούλιο η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της κατά συνολικά 850 μονάδες βάσης. Τον Αύγουστο η τράπεζα συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων της καθώς το ρόύβλι βρέθηκε να κατρακυλά πέρα και από το επίπεδο των 100 ανά δολάριο, οδηγώντας το Κρεμλίνο να ζητήσει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Related posts

Υπ. Υγείας Γάζας: Έχουν “καταρρεύσει πλήρως” τα νοσοκομεία στη Γάζα

admin

Ο Πούτιν κέρδισε τις εκλογές με το ρεκόρ του 87% – Και τώρα συγκρίνεται με άλλους δικτάτορες

admin

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σύμφωνα με δημοσκόπηση

admin

Αρχικατάσκοπος του Πούτιν: Πρωτεύον στόχος του ρωσικού στρατού οι Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία

admin

Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία στη βόρεια Αγγλία

admin

Κρεμλίνο: Το νομικό καθεστώς της Wagner χρειάζεται επανεξέταση

admin

Εκλογές στην Τουρκία: “Στροφή” Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική – “Η νίκη ήρθε από τις πλατείες, όχι από τα κοινωνικά δίκτυα”

admin

Διαδηλώσεις σε Δ. Όχθη και Ιορδανία για τη Γάζα

admin

Η Πολωνία διαψεύδει ότι ελικόπτερό της μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

admin