Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραντεβού με φόντο υποκλοπές και… ευρωεκλογές

Σήμερα στις 4 το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή θα δει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε ένα αμιγώς θεσμικό ραντεβού αλλά και σε ενδιαφέρον φόντο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξάλλου πριν πάει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματίσει να δει τους προέδρους της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χρήστο Ράμμο και Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Θεσμικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θεσμικά θέλει και τώρα σηκώνοντας το όλο θέμα. Με αυτό το δεδομένο, είναι πολύ πιθανόν ο Κασσελάκης να θέσει το ζήτημα των υποκλοπών και της εξελισσόμενης έρευνας – προφανώς σε συνάρτηση με τις ευθύνες της κυβέρνησης. Κι αυτό αφού οι υποκλοπές για την Κουμουνδούρου εκτός από εξόχως θεσμικό πρόβλημα που αγγίζει τον πυρήνα της Δημοκρατίας, είναι και μια πιεστική μεταβλητή στον Πρωθυπουργό. Παράλληλα, είναι ένα προνομιακό – για εκείνους – πεδίο για σκληρό ροκ αλλά και διαύλους με το ΠΑΣΟΚ αφού ο πρόεδρός του είναι επίσης ένα εκ των θυμάτων των υποκλοπών.

Προετοίμασε εξάλλου ένα μέρος της ατζέντας του το Σαββατοκύριακο ο Κασσελάκης και κατά την επίσκεψή του στον νομό Κορινθίας: «Είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο, ένας έντιμος λειτουργός να βουρκώνει λέγοντας την πραγματικότητά του, αναφερόμενος στα σχόλια του Πρωθυπουργού στη Βουλή; Σχόλια που τα έκανε μισή ώρα αργότερα αφότου εγώ τον πίεσα τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του;» ανέφερε δείχνοντας προς τον κ. Ράμμο.

Η μεριά της Κουμουνδούρου αναζητά όχι απλώς ένα πεδίο σύγκλισης για τις υποκλοπές αλλά τη συγκρότηση ενός έστω τακτικού μετώπου που θα βαθύνει το πλήγμα στην κυβέρνηση αλλά στο εν λόγω μέτωπο θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο η ίδια. Το φόντο βέβαια δεν είναι απλώς και μόνον οι υποκλοπές. Ας κρατήσουμε πως το θεσμικό ραντεβού γίνεται επίσης στον απόηχο μετρήσεων που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις αλλά και σε κοντινή πια απόσταση το ΠΑΣΟΚ. Στρατηγικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη εξάλλου είναι η ανοικοδόμηση ενός περιβάλλοντος που η ίδια να έχει τα θεσμικά και πολιτικά ηνία της δεύτερης δύναμης. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι αμελητέο ένα άτυπο μπρα ντε φερ στην προοδευτική επικράτειας, ενώ στόχος του Κασσελάκη όπως λέει είναι η αυτοδύναμη προοδευτική – αριστερή διακυβέρνηση.

Κανένα περιθώριο συμπόρευσης

Το ΠΑΣΟΚ κινείται πολύ προσεκτικά και δεν αφήνει να εννοηθεί σε καμία περίπτωση πως μπορούν οι δύο όμοροι χώροι να συμπορευθούν στρατηγικά ενόψει των ευρωεκλογών. Το ύφος και το περιεχόμενο της ρητορικής ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένας βασικός λόγος για να διατηρεί τον αυτόνομο βηματισμό του το ΠΑΣΟΚ και να διεκδικεί έναν δομικό, σκληρό μα και απόλυτα θεσμικό  αντιπολιτευτικό λόγο. Αυτό θα διαφανεί και στο τετ α τετ που παρότι προφανώς θα έχει έναν θεσμικό τόνο και όχι χώρο για πιο στρατηγικές συζητήσεις θα καταδείξει και τις δύο διαφορετικές πλεύσεις των Κασσελάκη – Ανδρουλάκη. Η πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη δεν υποτιμά και με προσοχή σκανάρει και τις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη δίνη που εξελίσσεται στην Κουμουνδούρου. Τελευταία διεργασία είναι πως ζυγίζουν τον συσχετισμό οι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης ΚΕ του κόμματος το Σαββατοκύριακο.

Καμία πλευρά δεν αγνοεί το συνολικό πολιτικό περιβάλλον, συμφωνούν ατύπως πως η κυβέρνηση έχει μια πολιτική φθορά – και βάσει μετρήσεων – λόγω φορολογίας, ακρίβειας και υποκλοπών αλλά και στέκονται μακριά από το να διαμορφώνουν όρους για κοινά πεδία που θα μπορούσαν να προδιαγράψουν και ευρύτερες συγκλίσεις. Η μάχη του κάθε πόλου για επιβίωση, για ενίσχυση αλλά και για κυριαρχία είναι κομβική. Θα φανεί και σήμερα.

Related posts

Ερντογάν: Επέστρεψε στις δημόσιες εμφανίσεις μετά το πρόβλημα υγείας

admin

Αποχή Βορίδη, ανοχή Μητσοτάκη

admin

Θεόδωρος Πάγκαλος: Θα λέω την άποψη μου και σε όποιον αρέσει

admin

Η δεύτερη συγγνώμη Καραμανλή για τα Τέμπη

admin

Οι 42 που συνθέτουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

admin

25η Μαρτίου: Το μήνυμα Μητσοτάκη και η αναφορά στα Τέμπη

admin

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους οι βουλευτές – Όρθιοι χειροκροτούσαν τον Τσίπρα για ώρα

admin

Τουρκία: Μήνυμα του Ερντογάν σε Ελλάδα και Ρωσία ή σύμπτωση η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun;

admin

ΚΚΕ: Το νέο τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής

admin