Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη θετική εξέλιξη στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Διπλή δικαστική εξέλιξη είχε χθες η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, τόσο στο μέρος της κύριας δίκης όσο και στην εκδίκαση του αιτήματός του για άδεια από τη φυλακή. Ξεκινώντας από την εκδίκαση της κατηγορίας περί εξαγοράς ψήφων του Μπελέρη και του συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς. O Μπελέρης παρέστη στο δικαστήριο ενώ ο Κοκαβέσης, που είναι ασθενής, εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους. Χθες άρχισε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας της εισαγγελίας, με πρώτο τον βασικό μάρτυρα, Αρσέν Ράμα, γύρω από τις καταθέσεις του οποίου στήθηκε το κατηγορητήριο κι ο οποίος κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών, ισχυριζόμενος ότι «κινδυνεύει η ζωή του».

«Νίκη» της υπεράσπισης

Μια πρώτη «νίκη» για την υπεράσπιση είναι ότι ο Ράμα παραδέχθηκε πως πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να παρέχει υπηρεσίες πληροφοριοδότη. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η κατάθεση του τότε διευθυντή της αστυνομίας Χειμάρρας, που αποδέχθηκε ότι ο Ράμα πληρώθηκε, παρείχε αντιφατικές εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες των παρακολουθήσεων των κατηγορουμένων ενώ, τέλος, προέκυψε πως ο ίδιος «προήχθη» σε διευθυντή στην Αυλώνα, μετά τη σύλληψη του Μπελέρη. Περίεργες ιστορίες… Και η συνέχεια θα δοθεί σε λίγες μέρες, στις 22 Νοεμβρίου.

Μπαλάκι

Εν τω μεταξύ, όπως σας έγραψα, είχαμε εξέλιξη για την άδεια που ζητάει ο Μπελέρης για να ορκιστεί στα καθήκοντά του στον Δήμο Χειμάρρας. Το θέμα αυτό εξακολουθεί να πετιέται πέρα – δώθε σαν μπαλάκι, με τα δικαστήρια να παίζουν καθυστερήσεις κάνοντας πασούλες κάθε φορά την αρμοδιότητα από το ένα στο άλλο. Χθες, λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε άλλο Ειδικό Δικαστήριο (το GJKKO) ως αρμόδιο να εξετάσει το αίτημα. Το ίδιο Ειδικό Δικαστήριο που με απόφαση της 26ης Ιουνίου είχε απορρίψει το αίτημα για ειδική άδεια. Καταλάβατε.

Μητσοτάκης με Δούκα

Κλείδωσε τελικά το ραντεβού Μητσοτάκη με Δούκα: μεσημέρι Πέμπτης 16 Νοεμβρίου στο Μαξίμου. Θυμίζω πως ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών. Για το δε μετρό, ότι είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα υποχώρησης.

Επανεκκίνηση ΜΟΕ

Με τη διεθνή εικόνα να έχει γίνει άνω – κάτω με το Μεσανατολικό, το να κρατηθεί ζωντανός και αλώβητος ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μείζον θέμα διπλωματικό για την Αθήνα. Και την ίδια διάθεση δείχνει, ευτυχώς, η Τουρκία, με όσα δείγματα δίνει ως τώρα. Το σημειώνω γιατί τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών, για την οποία θα μεταβεί στην Αγκυρα ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετεί πλέον αποσπασμένος στο ΥΠΕΘΑ. Διόλου τυχαία, θα σχολιάσω, καθώς πρόκειται για διπλωμάτη που έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, ως πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και στη Λευκωσία, ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως διπλωμάτης και στην πρεσβεία της Αγκυρας.

Ρουά ματ ΚΚΕ

Σας είχα προειδοποιήσει ότι η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών θα επιστρέψει οπωσδήποτε στη Βουλή. Χθες, λοιπόν, είχαμε την πρώτη κατάθεση αιτήματος, για Εξεταστική Επιτροπή, από το ΚΚΕ που ζητά να διερευνηθούν όλες οι πτυχές που σχετίζονται με «το έγκλημα των Τεμπών», με στόχο φυσικά να αποδοθούν και πολιτικές ευθύνες. Εδώ υπάρχουν δύο θέματα ανοιχτά: το πρώτο είναι ότι εντός ημερών θα γίνει και η κατάθεση του αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ, οπότε προκύπτει το ερώτημα ποια πρόταση θα στηριχθεί από την αντιπολίτευση. Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ο Σωκράτης Φάμελλος είχε ταχθεί υπέρ της Εξεταστικής και ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε αόριστα θετικός για την Προανακριτική μιλώντας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά κάτι πιο συγκεκριμένο, τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη, με βάση το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Θερμό επεισόδιο

Στη Θεσσαλονίκη παραλίγο να δημιουργηθεί μείζον διπλωματικό ζήτημα. Στο πιο αναπάντεχο μέρος κιόλας: στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Βρέθηκαν, που λέτε, στο σινεμά «Ολύμπιον» στην Αριστοτέλους η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά του συντρόφου της, και η Εφη Αχτσιόγλου με την έτερη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα. Για να παρακολουθήσουν τη νέα ταινία του ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν. Οταν μπήκαν στην αίθουσα, όμως, η πρόεδρος της Πλεύσης διαπίστωσε ότι της είχαν κρατήσει θέση κοντά στις παλιές συνοδοιπόρους της. Και δεν το πήρε καλά. Και χρειάστηκε να γίνει κινητοποίηση εκ των διοργανωτών για να αλλάξει η ταξιθεσία και να αποφύγουν την έκρηξη…

Related posts

Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας λέει ο Π. Μαρινάκης – «Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας»

admin

Συνέδριο ΝΔ: Ματίνα Παγώνη και Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσαν το παρών

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Συλλογή υπογραφών κατά των εκλογών στο συνέδριο – «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια» απαντά ο Κασσελάκης

admin

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις εκλογές

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης

admin

Γεωργούλης – Σπυράκη: Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας από το Ευρωκοινοβούλιο

admin

Μητσοτάκης για Τουρκία: Θα επανέλθουμε σύντομα σε ήρεμα νερά, κρατώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας

admin

Εξωσωματικές: Αυξάνεται το όριο ηλικίας – Τι άλλο αλλάζει με νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

admin

Αλέξης Τσίπρας: Στη Βόρεια Μακεδονία ο πρώην πρωθυπουργός

admin