Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Προς δεύτερο πόλεμο το Ισραήλ; – “Ο χρόνος για διπλωματική λύση με τη Χεζμπολάχ λιγοστεύει”

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο χρόνος λιγοστεύει για να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την παρουσία μαχητών της Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας με τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ, ένοπλη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Καμία πλευρά, ωστόσο, δεν έχει κλιμακώσει τις επιχειρήσεις της.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο με μια στρατιωτική επίθεση στον νότιο Λίβανο, εάν η Χεζμπολάχ δεν απομακρυνθεί περίπου 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σύμφωνα με παλιό ψήφισμα του ΟΗΕ.

“Το Ισραήλ θα ενεργήσει στρατιωτικά για να επιστρέψει τους πολίτες που εκκένωσαν στα σπίτια τους” εάν η Χεζμπολάχ δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα, γνωστό ως 1701, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς στον Γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σεζουρνέ, τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ.

Η Χεζμπολάχ έχει εκφράσει αλληλεγγύη στη Χαμάς και έχει εκτοξεύσει πυραύλους, όλμους και ρουκέτες στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός έχει απαντήσει με πυρά πυροβολικού και έχει επίσης δολοφονήσει ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Οι Ισραηλινοί στρατηγοί και υπουργοί είναι βέβαιοι ότι θα νικούσαν σε έναν πόλεμο δύο μετώπων εναντίον της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ τους έχουν προειδοποιήσει ιδιωτικά για την τεράστια πίεση που θα ασκούσε ένα τέτοιο σενάριο στους πόρους και την οικονομία της χώρας, με ορισμένους να το περιγράφουν ως εφιαλτικό σενάριο για το Ισραήλ.

Ο Amos Hochstein, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται συχνά από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για θέματα Ισραήλ και Λιβάνου, βρέθηκε στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο. Μίλησε με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και άλλους αξιωματούχους για την άμβλυνση των εντάσεων και την προσπάθεια για την αποχώρηση της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Χεζμπολάχ είναι η πιο ισχυρή πολιτοφυλακή στη Μέση Ανατολή. Διαθέτει ένα οπλοστάσιο με περισσότερους από 100.000 πυραύλους και ρουκέτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που μπορούσε να συγκεντρώσει η Χαμάς πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Related posts

Ρωσία: Ο Μπορίς Ναντιέζντιν έχει τις υπογραφές για να τεθεί αντίπαλος του Πούτιν

admin

ΟΗΕ: Χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα προκαλούσε “απερίγραπτη τραγωδία”

admin

Ελβετία: Η Ρωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει στην έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία

admin

Σερβία: Ξεκίνησε ο “αφοπλισμός” των πολιτών – Διορία ενός μήνα για να παραδοθούν τα παράνομα όπλα

admin

Μ. Βέμπερ: Η σημερινή συμφωνία της ΕΕ με την Αίγυπτο δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ηγεσία του ΕΛΚ επιλύει τις σημαντικές προκλήσεις

admin

Ο Μασκ βρήκε τη νέα CEO του Τwitter – “Αναλαμβάνει σε 6 εβδομάδες”

admin

ΟΗΕ: Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων ζητεί “να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα”

admin

Τουρκία: Προωθούνται αλλαγές στην “Κόκκινη Βίβλο” Εθνικής Ασφαλείας

admin

Το Ισραήλ ανακαλεί τον πρεσβευτή του στον ΟΗΕ για διαβουλεύσεις

admin