Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προληπτική απαγόρευση συναθροίσεων στο Λεκανοπέδιο

Απαγόρευση κάθε δημόσιας συνάθροισης σε όλη την Αττική ανακοίνωσε για σήμερα η ΕΛ.ΑΣ., μιας και οι πληροφορίες για συγκεντρώσεις νεοναζιστικών και ακροδεξιών πυρήνων προμηνύουν «μπαρούτι». Σήμερα είναι η επέτειος της δολοφονίας των χρυσαυγιτών Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη έξω από τα τότε γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο. Και το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο εδώ και εβδομάδες. Ντόπιοι νεοναζί έκαναν διαδικτυακό «πανευρωπαϊκό κάλεσμα» ομοϊδεατών τους και ήδη το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν περιστατικά βανδαλισμών και συγκρούσεων χρυσαυγιτών με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων στην ίδια γειτονιά. Η ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε «κυκλώσει» το Νέο Ηράκλειο ως σημείο επικείμενων ταραχών, τελικά κατέληξε χθες το βράδυ να αποφασίσει τη συνολική απαγόρευση συναθροίσεων στο Λεκανοπέδιο, μετά και τις πληροφορίες που έλαβε για αφίξεις μελών ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων από το εξωτερικό.

Το ΠΑΣΟΚ, τα Τέμπη και η προανακριτική

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη από το ΠΑΣΟΚ, για τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων. Το είχε προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης που επιβεβαίωσε και πάλι την πρόθεσή του στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τραυματίες και οικογένειες των θυμάτων. Το σχετικό αίτημα θα αφορά τους δύο πρώην υπουργούς που αναφέρονται στο πόρισμα των ευρωπαίων εισαγγελέων, δηλαδή τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι κρίθηκαν ελεγχόμενοι για τη σύμβαση «717» της ΕΡΓΟΣΕ, για το ανεκτέλεστο έργο αναβάθμισης υποδομών σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των τρένων. Η δικογραφία είχε διαβιβαστεί το καλοκαίρι στη Βουλή και για τον μεν Σπίρτζη έκανε λόγο για υπόνοιες τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, ενώ για τον Καραμανλή για αυτό της απιστίας εις βάρος της ΕΕ. Εκτοτε το θέμα έχει μείνει εκεί, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ τα μη πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στο πόρισμα έχουν ξεκινήσει να απολογούνται. Με αυτή τη βάση θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ και προβλέπω ότι η συζήτηση που θα προκαλέσει θα έχει ενδιαφέρον.

Ριάλιτι στην Πλεύση με αποχωρήσεις

Κάτι από ριάλιτι με οικογενειακές ιστορίες και δικαστικό δράμα έχει αυτή η ιστορία με τις αποχωρήσεις των βουλευτών της Πλεύσης Ελευθερίας. Μετά τη διαγραφή, λοιπόν, του Μιχάλη Χουρδάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 10 Οκτωβρίου, χθες παραιτήθηκε και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου. Η Παπαϊωάννου τόσες μέρες δεν είχε πάρει θέση δημόσια για την κόντρα του τέκνου της με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που τον κατηγορούσε για «δεξιά ατζέντα», επειδή υποστήριζε συγγενικό τους πρόσωπο που ήταν υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές με γαλάζιο συνδυασμό. Τι μεσολάβησε; Σύμφωνα με την Παπαϊωάννου, η αποχώρησή της ήρθε «ως αυτόθροη συνέπεια της απαξιωτικής συμπεριφοράς κατά τις τελευταίες εβδομάδες της επικεφαλής της ΚΟ και ορισμένων μελών αυτής προς το πρόσωπό μου, έπειτα, κυρίως, από την αποπομπή του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Χουρδάκη, με μοναδική αιτία τη συγγενική σχέση».

Εμειναν έξι βουλευτές

To πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ιστορία αυτή ενδέχεται να καταλήξει στα δικαστήρια. Διότι η Κωνσταντοπούλου έδωσε διορία 2 ημερών σε μάνα και γιο να παραδώσουν τις έδρες τους. Κάτι που αρνούνται να κάνουν. Επισημαίνοντας πως η Παπαϊωάννου ειδικά, επειδή βρέθηκε στη Βουλή λόγω «ανακατατάξεων» και προσωπικής επιλογής της προέδρου, είχε υπογράψει «δεσμευτική υπεύθυνη δήλωση παράδοσης της έδρας, καθώς δεν ήταν δεδομένη η επάρκεια και η παραμονή στα καθήκοντά της». Εφόσον πάει το θέμα νομικά, θα πρόκειται για μια πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά υπόθεση παράβασης υπεύθυνης δήλωσης, μιας και μιλάμε για βουλευτικές έδρες. Το μόνο που έχω να επισημάνω είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης έχει μείνει με έξι βουλευτές. Ας μην τους βρει άλλο κακό γιατί είναι οριακός αριθμός.

Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Κύπρου

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, 9-10 Νοεμβρίου, στην Αθήνα έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και υπουργοί τους για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, τη σύσταση του οποίου είχαν συνυπογράψει το καλοκαίρι. Μία κίνηση που έχει στόχο τη διεύρυνση της ήδη εξαιρετικά στενής συνεργασίας Αθήνας και Λευκωσίας και την αποστολή ισχυρών μηνυμάτων. Εναν μήνα μετά θα πραγματοποιηθεί και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς ο συντονισμός και η συνεννόηση με τη Λευκωσία κρίνονται απαραίτητα, μεταξύ άλλων κι ως μια υπενθύμιση προς κάθε… ενδιαφερόμενο ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο «είναι κοινοί οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας, όπως επίσης ο τρόπος και τα μέσα επίτευξής τους», για να δανειστώ τη χαρακτηριστική διατύπωση του Χριστοδουλίδη

Related posts

Συσπείρωση και για την καθημερινότητα

admin

Καταχειροκροτήθηκε ο Τσίπρας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Υπόθεση Siemens: Εκλεισε οριστικά ο φάκελος των «μαύρων ταμείων» – Αθώοι οι κατηγορούμενοι

admin

Κομματική πειθαρχία βάζει ο Κασσελάκης

admin

Ο Star της ημέρας

admin

ΠΑΣΟΚ: Ζητά την κατάργηση του νόμου για τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ

admin

Η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη

admin

Δρίτσας κατά Κασσελάκη – «Θέσε εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυσε νέο κόμμα»

admin

Νικήτας Κακλαμάνης: Η αποχαιρετιστήρια ομιλία και το χειροκρότημα

admin