Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικά Fed: “Πονοκέφαλος” το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων – Ανησυχίες για τους κινδύνους μιας πρόωρης κίνησης

Επιφυλακτικοί όσον αφορά το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η Federal Reserve τη μείωση των επιτοκίων της εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με την πλειοψηφία να ανησυχεί για τον κίνδυνο μιας πρόωρης κίνησης που θα εκτροχίαζε τη μέχρι τώρα προσπάθεια, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 30-31 Ιανουαρίου.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, μεταξύ των αξιωματούχων της Fed είναι διάχυτη η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο θα πρέπει να διατηρηθεί η περιοριστική νομισματική πολιτική προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.

Ενώ “οι περισσότεροι συμμετέχοντες επεσήμαναν τον κίνδυνο να κινηθούν πολύ γρήγορα όσον αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής”, μόνο “ορισμένοι… σημείωσαν τους καθοδικούς κινδύνους που ενέχει για την οικονομία η διατήρηση της υπερβολικά περιοριστικής πολιτικής για πάρα πολύ καιρό”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά της FOMC, όπου φαίνεται να υιοθετείται μια πιο προσεκτική και ίσως πιο αργή προσέγγιση όσον αφορά την έναρξη του κύκλου των μειώσεων, που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς έχει μετατεθεί πλέον για αργότερα, ήτοι για τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής “γενικά” συμφώνησαν ότι απαιτείται “μεγαλύτερη βεβαιότητα” όσον αφορά την πτώση του πληθωρισμού προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

“Ορισμένοι συμμετέχοντες” επεσήμαναν τον κίνδυνο ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να σταματήσει εάν η οικονομία συνεχίσει να παραμένει τόσο ισχυρή όσο μέχρι τώρα, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά της FOMC.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed, στη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις μόλις οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής “αποκτήσουν μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο” προς στον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 31 Ιανουαρίου απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 19ης-20ής Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και άνοδο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο. Αν και αυτές οι εκθέσεις δεν άλλαξαν τη γενική άποψη μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται το τρέχον έτος, δεν βοήθησαν ώστε να εδραιωθεί η “βεβαιότητα” τους για την πτωτική πορεία του πληθωρισμού ώστε να ξεκινήσουν τις μειώσεις.

Οι αξιωματούχοι της Fed επισημαίνουν επίσης μια σειρά κινδύνων που εγκυμονούν, από “σημαντικές” ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των τιμών των εμπορικών ακινήτων, έως την πιθανότητα “η μείωση του πληθωρισμού να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο”. Κίνδυνοι που με τη σειρά τους μπορεί να “επιβραδύνουν τον ρυθμό απτής δράσης” περισσότερο από το αναμενόμενο.

Related posts

Ο Μεντβέντεφ απειλεί με πόλεμο Ρωσίας – Βρετανίας αν αναπτυχθούν Βρετανοί στρατιώτες στην Ουκρανία

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Το φιλοκουρδικό HDP καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν Κιλιτσντάρογλου

admin

Eurostat: Η Ε.Ε. έλαβε περισσότερες από 83.000 αιτήσεις ασύλου τον Ιούνιο

admin

Αϊτή: “Επείγουσα” πολιτική μετάβαση ζητεί ο Μπλίνκεν

admin

Η δημογραφική κρίση, άλλη μεγάλη δυσκολία για τη ρωσική οικονομία

admin

ΗΠΑ: Απέτυχε εκ νέου να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο Τζιμ Τζόρνταν

admin

Γκουτέρες: Αυξανόμενη συναίνεση στη διεθνή κοινότητα υπέρ μιας εκεχειρίας στην Γάζα

admin

Φον Ντερ Λάιεν στους FT: Η Κομισιόν θα κινηθεί προς ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής στην ΕΕ

admin

Amazon: Υπετριπλασίασε τα καθαρά κέρδη στο α’ τρίμηνο – Αύξηση κατά 17% των εσόδων της AWS

admin