Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πηγές ΗΠΑ: Φόβοι για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 100 drones και δεκάδες πυραύλους

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμα και εντός ολίγων ωρών: Το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό όταν και σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί στρατιωτικοί. Το Ιράν έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση επειδή το Ισραήλ σκότωσε διοικητές του.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι μια μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται ακόμη και από την Παρασκευή, η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί με περισσότερα από 100 drones και δεκάδες πυραύλους με στόχο στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της χώρας. 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήταν πρόκληση για τους Ισραηλινούς να αμυνθούν απέναντι σε μια επίθεση τέτοιου μεγέθους, και ενώ ανέφεραν και την πιθανότητα ότι οι Ιρανοί θα μπορούσαν να επιλέξουν μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποφύγουν μια δραματική κλιμάκωση, τα αντίποινά τους πιστεύεται ότι είναι επικείμενα. 

Η Τεχεράνη δεν έχει αναφέρει δημοσίως πώς ή πότε θα ανταποδώσει τα πυρά, οπότε δεν είναι σαφές μέχρι πού θα φτάσουν οι ηγέτες του Ιράν. Α αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ, υπάρχει ο φόβος ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά του συμμάχου του Ιράν, Χαμάς, σε μια πολύ ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Με τα ιρανικά αντίποινα να αναμένονται ανά πάσα στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Πέμπτη τους Αμερικανούς στο Ισραήλ να μην ταξιδεύουν έξω από τις μεγάλες πόλεις, οι οποίες προστατεύονται καλύτερα από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome της χώρας. Οι τελευταίες οδηγίες αναφέρουν ότι τα ταξίδια των υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω.

“Όποιος μας χτυπήσει, θα τον χτυπήσουμε και εμείς”, υποσχέθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς επισκέφθηκε στρατεύματα σε αεροπορική βάση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. “Είμαστε προετοιμασμένοι… τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά”.

Η Sima Shine, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας και πρώην υπάλληλος της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ Mossad, δήλωσε στο CBS News ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή και ότι η ίδια είναι “πιο ανήσυχη” ποτέ. Ανέφερε ακόμη ότι η ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο είναι πιθανότατα εξίσου υψηλή “και στις δύο πλευρές, στο Ισραήλ και στο Ιράν”.

Αν το Ιράν επιλέξει να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια σύνθετη επίθεση με πυραύλους και drones, παρόμοια με εκείνη που εξαπέλυσαν οι ιρανικές δυνάμεις εναντίον μιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εγκατάστασης το 2019.

“Θα προσπαθήσουν να το κάνουν σε κάποια στρατιωτική εγκατάσταση”, εκτίμησε η Shine. “Αλλά το ερώτημα θα είναι η ζημιά. Αν θα υπάρξουν πολλοί τραυματίες, ή νεκροί… Νομίζω ότι υπάρχει η πιθανότητα για μια τεράστια κλιμάκωση”.

Η ίδια τόνισε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί πραγματικά μια περιφερειακή σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ “προσπαθούν πραγματικά να αποφύγουν τον πόλεμο”

Οι ΗΠΑ έστειλαν έναν ανώτερο στρατηγό στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για να συντονίσει με τον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ οποιαδήποτε απάντηση θα μπορούσε να δοθεί σε μια ιρανική επίθεση και, μιλώντας την Παρασκευή στο CBS, ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματικός της Αμερικής δήλωσε: “Προσπαθούμε πραγματικά να αποφύγουμε τον πόλεμο”.

“Αυτό είναι μέρος του διαλόγου που έχω με τους ομολόγους μου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της άμυνας του Ισραήλ, με τον οποίο μίλησα χθες”, δήλωσε ο επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων Στρατού, στρατηγός Charles Q. Brown, Jr., προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός “κάνει πράγματα όχι μόνο για να αποτρέψει έναν πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα, ένα από τα πρωταρχικά μου πράγματα είναι να διασφαλίσω ότι όλες οι δυνάμεις στην περιοχή είναι προστατευμένες”.

“Ο ρόλος μου, είναι να σχεδιάζω και να προετοιμάζω”, δήλωσε ο Brown. “Αυτό είναι κάτι που κάνουμε πολύ καλά”.

Το δίλημμα για το Ιράν, δήλωσε η Shine, είναι να βρει πώς να δώσει την υποσχόμενη απάντησή του στην επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, αλλά με τρόπο που να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ομοίως, η Shine είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όταν απαντήσει σε ό,τι και αν κάνει τελικά το Ιράν.

Αν κάποια από τις δύο πλευρές κάνει κάποιος λάθος ως προς την ισορροπία της κατάστασης, οι συνέπειες για την περιοχή, ακόμη και για τον κόσμο, μπορεί να είναι τρομερές.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Κίνα: Εκτεταμένες πλημμύρες λόγω υπερχείλισης ποταμών αναμένονται στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, απειλώντας εκατομμύρια κατοίκους

admin

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου στα Τίρανα

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα έδωσε στη Ρωσία πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία

admin

Αυστρία: Νεοναζιστικά μηνύματα ακούστηκαν σε τραίνο

admin

Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι θα συναντήσει τον Κάρολο Γ’ τον Ιούλιο – Δεν θα παρευρεθεί στη στέψη

admin

Έφτασε στην Πράγα για επίσκεψη ο Β. Ζελένσκι

admin

Η Χαμάς τοποθετεί εκρηκτικά σε πόλεις της Δυτικής Όχθης

admin

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ιντάλια απειλεί τη Φλόριντα – Εντολή εκκένωσης των δυτικών παραλίων

admin

Ο Μαχμούντ Αμπάς αναστέλλει τις επαφές και τον συντονισμό σε θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ

admin